Kevés az időd? Így táplálkozhatsz egészségesen

Kevés az időd? Így táplálkozhatsz egészségesen

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Kevés az időd? Így táplálkozhatsz egészségesen

Sokan ráfogják az idő- és energiahiányra az egészséges és rendszeres étkezés mellőzését, pedig utóbbit garantáltan orvosolhatod a tápláló, vitamindús falatokkal. Ha te is elfoglalt anyuka, vagy karrierépítő nő vagy, akkor az alábbi tippekkel sikerülhet megreformálnod az étkezésedet.

Tervezd meg az étkezéseket!

Talán úgy tűnhet, hogy ez nem éppen időgazdaságos tevékenység, de valójában rengeteg perc maradhat a zsebedben, ha nem ténferegsz a boltban, és a konyhában is kész tervekkel állhatsz neki a főzésnek.
Sőt, ha rendszeresen megírod a heti menüdet, időről-időre előveheted a korábbiakat. A napok felcserélésével máris villámgyorsan állíthatsz magadnak össze változatos és finom menüt.

Vásárolj be időben!

Az elfoglalt nőknek jellemző módon heti egy, legfeljebb két alkalmuk van arra, hogy nagybevásárlást tartsanak, ezért is fontos az előbb említett tervezés. 

Amikor csak eszedbe jut valami bevásárolandó termék, vésd fel a listádra, nehogy elfeledd. 

Kutatásokkal bizonyították, hogy a listával vásárló nők kevesebbet költenek, s egyúttal gyorsabban is végeznek, tehát a lista mindenképpen jó barátod. 
Továbbá így nem fordulhat elő főzés közben, hogy egy alapvető hozzávaló hiányzik a kamrából.

Főzz egyszerre többet!

Nincs értelme egy alkalommal csupán két-három adagot főznöd, mert az előkészítés, mosogatás sokkal több időt vesz el, ha többször állsz neki ugyanannak az ételnek. 
Az, hogy két-három krumplival többet főzöl egyszerre, vagy néhány szelettel több húst vágsz fel, igazán nem oszt, nem szoroz, viszont hosszú távon garantáltan megkönnyíti a munkádat.

Dobozolj!

Ha minden reggel munkába indulsz, akkor a dobozolós rendszer nagy segítségedre lehet, hiszen ennek segítségével jó pár napra előre is elkészítheted az ebédedet.
Ha már eleve dobozokban tárolod a főételeket, akkor reggel semmi más dolgod nincs, mit kivenni a hűtőből és mellétársítani a tízóraidat, uzsonnádat. 
Mivel így is, úgyis hűtőben kell tárolnod, hasznos megoldás, ha nem egy nagy edényben, hanem több apróban helyezed el a finom falatokat.

A fagyasztó a barátod

A dobozolás mellett a fagyasztó segíthet neked igazán sokat, hiszen a nagy adagokat segítségével hónapokon keresztül tárolhatod. 
Ráadásul az adagnyi dobozokban eltett ételek jóval praktikusabban és gazdaságosabban kiolvaszthatók, mintha mindent egy edényben tárolnál.
A lefagyasztott ételekhez csak akkor nyúlj, ha tényleg kevés időd van, hiszen ez óriási segítség a túlórázás és az egyéb halaszthatatlan elfoglaltságok mellett.

Praktikus, gyors ételek

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk, milyen nagy szerep hárul az ételek típusára, hiszen minél egyszerűbb a menü, annál könnyebb elkészíteni

Mivel az egészségedet is figyelembe kell venned, csak nagyon kis mértékben, vagy egyáltalán nem jöhetnek szóba a készételek

A bepácolt, frissen kisüthető húsok, saláták és egytálételek már annál inkább. A durumlisztből készült tésztafélék ugyancsak gyors és egészséges falatok, akárcsak a sült húsok, zöldség rakottasok.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!