Napjainkban – a szív- és érrendszeri betegségek után – világszerte a rák követeli a legtöbb halálos áldozatot, ez a betegség ugyanis évente körülbelül 9 és fél millió ember halálát okozta. Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a rák miatti halálozási ráta, a legalacsonyabb pedig a mediterrán országoké. Vajon az étkezés milyen szerepet játszik ebben? A legújabb – bár korai fázisban levő – kutatási eredmények szerint a ketogén diéta pozitív hatással lehet szervezetünkre a rák elleni harcban.
1/4 Miben más a rák elleni céllal alkalmazott ketogén diéta, mint a hagyományos?
A ketogén diéta lényege, hogy a szénhidrátbevitelt lecsökkentjük minimálisra és helyette zsírból fedezzük energiaszükségletünket. Ez az étrendbeli változtatás a szervezetet a ketózis nevű anyagcsere állapotába hozza, mikor pár nap elteltével a zsír lesz a test elsődleges energiaforrása.
A kifejezetten rák elleni diéta esetén még magasabb a zsírból nyert kalória mennyisége mint a hagyományos ketogén étrendnél, itt ez ugyanis akár 90 százalék, a fehérjebevitel pedig mindössze 6 százalék.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!