Egészség / Életmód

Segít legyőzni a rákot? Ezért lehet hatásos a ketogén diéta

Segít legyőzni a rákot? Ezért lehet hatásos a ketogén diéta

Miben más a rák elleni céllal alkalmazott ketogén diéta, mint a hagyományos?

A ketogén diéta lényege, hogy a szénhidrátbevitelt lecsökkentjük minimálisra és helyette zsírból fedezzük energiaszükségletünket. Ez az étrendbeli változtatás a szervezetet a ketózis nevű anyagcsere állapotába hozza, mikor pár nap elteltével a zsír lesz a test elsődleges energiaforrása.

A kifejezetten rák elleni diéta esetén még magasabb a zsírból nyert kalória mennyisége mint a hagyományos ketogén étrendnél, itt ez ugyanis akár 90 százalék, a fehérjebevitel pedig mindössze 6 százalék.  

A vércukorszint szerepe a rákos megbetegedésekben

Több mint százféle ráktípus létezik, azonban az mindegyikben közös, hogy a szénhidrátot és vércukrot használják ahhoz, hogy növekedjenek és szaporodjanak. Gyakorlatilag ez a két dolog az „üzemanyaguk”. A ketogén diéta alatt az anyagcsere megváltozik és a vércukorszint csökken, aminek eredményeképpen a rákos sejtek „éheznek”. Így lassabban burjánzanak vagy – bizonyos esetben – teljesen le is áll növekedésük. 

A kevesebb inzulin hatása

Az inzulin valójában nem más, mint egy anabolikus hormon, ami azt jelenti, hogy jelenléte elősegíti a sejtek növekedését és szaporodását, ami olykor hasznos, a rákos sejtek esetében azonban kifejezetten káros. A ketogén diéta által lecsökkent inzulinszint tehát pozitív hatással van a rákos sejtek növekedésének visszaszorítására.

A ketogén diéta rák ellenes hatását állatkísérletekben már ötven éve kutatják a tudósok és az eredmények biztatóak.

Egy 22 napig tartó, egereken végzett kísérletben a ketogén diétán tartott állatok 60 százaléka gyógyult fel.

Azoknál az állatoknál pedig, akik még plusz ketonokat – azaz oxigén tartalmú szerves vegyületeket – is kaptak, 100 százalékos volt a felépülés. A hagyományos étrendet kapó egerek közül egy sem élte túl a kísérletet. 

Michelle Henderson/unsplash.com

Oxigénterápiával kombinálva

Egy másik kísérlet a ketogén diéta oxigénterápiával való hatékonyságát mérte és az eredmény itt is magáért beszél. A sztenderd étrenddel szemben ugyanis 56 százalékkal nőtt az egerek túlélési esélye. Az oxigénterápia alkalmazásakor pedig ez a szám 78 százalékra nőtt.

Az ígéretes állati kísérletek ellenére az emberkísérletek még gyerekcipőben járnak, bár korai felmérések is mutatják, hogy bizonyos ráktípusoknál a ketogén diéta lassíthatja az emberi szervezetben a rákos sejtek növekedését és szaporodását. 

A diéta csökkenti az IGF-1 szintet – ami egy olyan hormon, aminek szerepe van a rákos sejtek növekedésében – de ezen a téren is további kutatásokra van szükség. Vércukorszint-csökkentő hatása megelőzi a diabéteszt és az elhízást – betegségek, amelyek eleve növelik a rák kialakulását. 

Mindenképpen fontos elmondanunk, hogy a hagyományos rák elleni kezelések hatásosságát– mint a kemoterápia vagy a sugárkezelés – a tudomány jelen ismeretei szerint nem helyettesíti semmi és bármiféle alternatív kezelés elkezdése előtt érdemes orvosunkkal konzultálni. 

A ketogén diéta jó választás lehet az étrend szempontjából mint kiegészítő terápia – hiszen nincsenek káros mellékhatásai, így vesztenivalónk sem – de előbb ki kell kérni az onkológus véleményét. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást