Életmód / Receptek / Táplálkozás

Így készül az „igazi” pizza: a nápolyi tészta eredete

Az olasz konyha egyik legismertebb fogása, a pizza kétségtelenül az egész világ egyik legnépszerűbb és legismertebb ételévé vált, és mint minden ilyet, ma már nagyon sokféleképpen készítenek. De milyen is az igazi, hagyományos nápolyi pizza?

A hagyomány szerint az eredeti pizzarecept a dél-olasz városban született meg az 1700-as években, amikor a felfedezők magukkal hozták a nélkülözhetetlen alapanyagot, a paradicsomot Peruból. Maga a tészta azonban már korábban is létezett, az arab bevándorolók pitájához hasonló laposkenyeret készítettek a helyiek, ami az itteni nyelvjárásban végül pizza lett.

Amikor a paradicsom először Európába érkezett, a tehetősebb rétegek gyanakodva fogadták, részben azért is, mert az ólom tálakon kínált savas zöldség a tálból kioldotta a fémet, megbetegítve így a fogyasztóit, emiatt pedig a paradicsomot sokáig mérgezőnek hitték.

A nélkülöző nápolyiak azonban idővel rájöttek, hogy a pizzatésztára téve a paradicsom nem csak biztonságosan fogyasztható, de amilyen egyszerű, olyan finom is – és megszületett a világ egyik talán legegyszerűbb, mégis legellenállhatatlanabb receptje.

A nápolyi pizzának három alapváltozata létezik: a Margherita paradicsomos szósszal, mozzarella sajttal és friss bazsalikommal; a marinara, amely kihagyja a sajtot és bazsalikom helyett oregánót és fokhagymát használ; és a mozzarella di bufalával (bivaly-mozzarella) készült „DOC” a szokásos tehéntejből készült fior di latte helyett.

A pizzakészítésnek természetesen komoly hagyománya van, és akárcsak nálunk mondjuk a gulyással vagy a pörkölttel is, a pizzával is úgy vannak a helyiek, hogy minden családnak megvan a maga bevált módszere. A BBC azonban némi kutatómunka után megosztott egy receptet, amivel te is klasszikus, hagyományos nápolyi pizzát készíthetsz otthon. Különleges eszközökre nem lesz szükség, időre viszont igen:

a pizzatésztával az aktív munka ugyan egyáltalán nem sok, a pihentetés azonban kulcsfontosságú, így ha pizzát akartok vacsorázni, érdemes már reggel nekilátni a dolognak!

William Matte/pexels.com

Nápolyi pizzatészta recept

Hozzávalók:

  • 450 g liszt (ideális esetben 00, de használható 0 vagy 1 is)
  • 300 ml hideg csapvíz
  • 3 g friss sörélesztő
  • 9 g só

Egy nagy tálban oldd fel az élesztőt a vízben, majd keverd hozzá a liszt körülbelül kétharmadát egy kanállal, amíg krémes állagot nem kapsz. Add hozzá a sót, majd folyamatos keverés mellett apránként a többi lisztet is és forgasd tovább, amíg teljesen homogénné nem válik. Energikus mozdulatokkal kezdd el gyúrni a tésztát úgy, hogy mindig fölemeled, majd visszahajtod önmagába, ismét föl és ismét vissza. Dolgozz lendületesen, határozott mozdulatokkal. Amikor a tészta már sima és nincsenek benne eldolgozatlan darabok, hagyd pihenni 10-15 percet. Ez után tedd a tésztát a konyhapultra, hintsd meg egy kevés liszttel és néhányszor ismét gyúrd át, hogy szilárd, de rugalmas legyen, majd formáld gömb alakúra. Tedd a tésztát egy olajjal kikent, zárható sütőedénybe, majd hagyd pihenni szobahőmérsékleten 7-8 órán át. Ekkor tedd a tésztát egy sütőlapra, amit előtte finoman megkentél olívaolajjal, és az ujjaiddal nyomkodd kerekre – vagy négyzetesre, attól függően, hogy milyen tepsit használsz. A méretet úgy válaszd ki, hogy a kilapított tészta ne legyen 3 mm-nél vastagabb. Ha kész vagy, takard be a tésztát, és hagyd pihenni újabb 3 órán át.

Ami a feltétet illeti, ha a klasszikus vonalon szeretnél maradni, akkor ezen a ponton kell megkenned a tésztát paradicsomszósszal, majd 280 fokra előmelegített sütő aljába tenni 5-6 percre. Ekkor tedd át a tésztát a sütő felső részébe és süsd még 6-8 percig. A mozzarellát csak az utolsó 3-4 percben tedd a tésztára, a többi összetevőt, például az olívaolajat és a bazsalikomot pedig csak akkor tedd a pizzára, ha már kivetted a sütőből.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást