Életmód / Receptek / Táplálkozás

Így készíts tökéletes sajttálat 6 lépésben

1. lépés: válaszd ki a sajtokat!

Mindig jó, ha többfajta állagú és ízű sajtot választasz, egyrészt hogy legyen mindenkinek miből válogatnia, másrészt hogy ne legyen unalmas a felhozatal. Igazi aranyszabály, hogy legyen legalább egy kemény, egy puha, és egy büdösebb sajt a kínálatban, így biztosan mindenki talál olyat, amit szeret. A keménysajtokat mindenképpen vágd fel előre, mert ha a vendégeidnek kell vele szórakozni, lehet, hogy kevésbé fog fogyni. Igazán jól akkor jársz, ha minden sajtot 45 percig hagysz szobahőmérsékletűre hűlni, ennyi ugyanis kell nekik ahhoz, hogy a legjobban kiadják az ízeiket.

2. lépés: legyen rajta hús is!

A sajttál nem az igazi valamilyen minőségi felvágott nélkül. Ne csak prosciuttóban gondolkozz, rakj rá szalámit is, ez nagyon jól megy a sajtokhoz. A legjobb, ha mindkettőből van a sajttálon, hiszen az egyik teljesen más ízvilágot ad, mint a másik, és mindegyik más-más sajttal az igazi. Arra viszont figyelj, hogy nagyon vékonyan vágott felvágottakat tálalj, különben elnyomhatják a sajtok ízét – és a sajttál mégiscsak elsősorban ezekről szóljon.

Olvastad már?  Kókusztejes rum-puncs és bourbon kávé-milkshake? 5 izgalmas nyári koktél otthoni hozzávalókból

3. lépés: színesítsd másfajta ételekkel is!

Persze, a sajttálak nem a legegészségesebb nasinak számítanak, de ez nem jelenti, hogy ne tehetnél a tálra egészséges nassolnivalókat is! Egy-egy maréknyi szőlő, dióféle vagy paradicsom is mehet a többi mellé, így legalább színesíted az ízorgiát. Az olívaolaj vagy a szárított gyümölcsök is tökéletes összhangban lehetnek a sajttáladdal.

4. lépés: legyen rajta ropogós is!

Elsőre nem gondolna rá az ember, pedig valójában logikus: a kekszek nagyon jó kiegészítők a sajtokhoz, főleg akkor, ha a korábbi tippnél már raktál zöldségeket a tálra. Minél ropogósabb a keksz, annál jobb, és arra is törekedj, hogy ne legyen annyira intenzív az íze: a sajtok már így is elviszik a prímet, nem akarod, hogy a kekszeké legyen a főszerep.

5. lépés: mártogass!

Bár lehet, hogy néhány sajtféléhez nem megy jól a mártogatós, vannak olyanok, amelyekhez kifejezetten tökéletesen illik: elég, ha a camambertre és az áfonyalekvárra gondolsz. Keresd ki, hogy a felvonultatott sajtokhoz milyen ízvilág illik, tegyél belőlük kicsi tálakba, és egészítsd ki velük a sajttáladat! Semmiképp se tegyél szószokat a sajtra, mert lehet, hogy valaki natúrban szeretné csak élvezni az ízeket.

6. lépés: használj friss fűszereket!

Nagyon jól mutatnak, és adnak egy kis friss ízélményt a sajtokhoz: a friss vagy szárított egészfűszereknek az ízük és az illatuk is nagyon jó. Rakhatsz a sajttálra friss rozmaringot, kakukkfüvet, esetleg némi szárított vörös áfonyát. Ha igazán extra szeretnél lenni, akár még ehető virágokkal is megtoldhatod a sajttálat, ez igazán különlegessé teszi az egész látványt.