Kertészkedés az erkélyen

Kertészkedés az erkélyen

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Kertészkedés az erkélyen

Sokkal hosszabb ideig él az az ember, aki szoros kapcsolatban áll a földdel, növényekkel. Egyrészt a test fizikai igénybevételének kielégítése miatt, másrészt stresszoldó hatása van a természet közelségének.

Anyáink idejében minden háztartásban volt legalább egy fikusz, mely családtagként is funkcionált, nagy becsben volt tartva, lásd: Szeleburdi családot, amikor fikuszt ,sétáltatnak’. Az emberbe genetikailag kódolva van a kötődés a növények iránt, ezt bizonyítja az a tény, hogy a zöld szín nyugtat.

Igény van rá

Hiába fejlődik a világ sovány disznó vágtában, emberi természetünk, gyökereink elől nem menekülhetünk: vágyunk a természet közelségére. Az ember leleményes, így ösztönösen pótolja azt, amit a civilizáció elvesz tőle. Először csak szobanövények formájában, majd következtek a balkonnövények, és mára odáig jutottunk, hogy bizonyos vakmerő emberek a teraszon termelik meg a nyári, családi reggelihez a paradicsomot. Új divat ütötte fel a fejét: konyhakert az erkélyen.


Kezdjük a legegyszerűbbel

Az erkély több szempontból is szerencsés, mivel nincsenek talaj menti fagyok, többnyire széltől óvott terület, a talaj minőségét mi határozhatjuk meg, és mások – befolyásolhatók – a fényviszonyok. Egyedül a szűk hely és annak kihasználása jelenthet problémát, és természetesen saját hozzáállásunk.

Kezdhetjük fűszernövényekkel a lakásban az ablakpárkányon, ilyen a bazsalikom, rozmaring, metélő petrezselyem, menta, kamilla. Napraforgót is lehet tartani az erkélyen, ez jól jön télen, amikor a madarakra ínséges idők járnak.

Paprika és paradicsom kézközelben

Nem érdemes magról ültetni, inkább vegyünk palántát. Amennyiben mégis magról ültetjük, akkor már most el kell kezdeni gyűjteni a tejfölös dobozokat, és tudomásul kell venni azt, hogy nem minden magból lesz növény. Egy tejfölös dobozba egy mag kerüljön, mivel ha két palánta gyökere összenő, azt nem lehet sérülésmentesen szétválasztani.

Amit tudni kell róluk, hogy rendszeresen locsolni, karózni kell mindkettőt. A szélvédett helyet kedvelik. A paprikát igény szerint többször át kell ültetni, nyár elején kell kirakni az erkélyre. Érdemes futónövényeket is ültetni, ilyen a bab. Mivel függőlegesen nőnek, helykihasználás szempontjából praktikusak.


A következő lépcsőfok: melegház

A régi akvárium tökéletesen megfelel arra, hogy lefedjünk vele egy nagyobb balkonládát. Fontos, hogy sarkainál egy kartonlappal kicsit meg legyen emelve, hogy valamennyire szellőzzön.

Amennyiben elfér, egy kicsi sátor vázát is letakarhatjuk a gazdaboltban kapható fóliával, ám itt fontos a sátorrudak rögzítése valamilyen nehezékkel. Ezek előnye, hogy már tavasszal le lehet fedni a palántákat az erkélyen, nem a lakásban kell kerülgetni őket, és gyorsan lebonthatók, amikor már tombol a nyár.

Hogyan, és mit mivel ne?

Értelemszerűen, az egymás mellé ültetett növényeknél figyelembe kell venni azt, hogy mekkora lesz a kifejlődött növény. A futónövényeknél stabilan kell rögzíteni a spárgát, amire a növényt futtatjuk. Lehet ültető zsákot is használni, de itt figyelni kell a pangó víz elvezetésére és az erkély teherbíró képességére.

Nem ültethető egy helyre a bab és kapor, borsó és hagyma. Nézzünk utána interneten, felüdülés lesz a közösségi oldalak böngészése után, helyett. De kérdezhetünk a gazdaboltban is, amikor magot vagy palántát veszünk.

Manapság már nem csak a városban, hanem a falun élők is a boltból elégítik ki – mind fizikális, mint esztétikai – igényeiket. Gyakorlatilag pénzen vesszük a létet, melyért komoly árat fizetünk. A szükséges pénzmennyiség megszerzése miatt stresszesek vagyunk, így, lelki betegségekkel küzdünk. Testünk izmai sem azért növekednek, mert kemény munkával termeljük meg a mindennapi betevőt. Szépérzékünket pedig nem a kertünkben spontán növő gyönyörű virág látványa elégíti ki, hanem az, amit mások szépnek ítélnek és szépként tálalják a népeknek. Változtassunk, megéri.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást