5 kellemetlen stressztünet, amit vitaminokkal is leküzdhetsz

5 kellemetlen stressztünet, amit vitaminokkal is leküzdhetsz

Címlap / Életmód / Egészség / 5 kellemetlen stressztünet, amit vitaminokkal is leküzdhetsz

Belegondoltál már, hogy a stressz vajon miért hat az egész szervezetedre? Hát azért, mert gátolja a létfontosságú tápanyagok felszívódását, a sejtjeid tehát gyakorlatilag „éhezni” kezdenek tőle! Ez pedig hamar nyomot hagy rajtad – nemcsak a szépségeden, hanem sajnos az egészségeden is. Eláruljuk, hogy a panaszaid szerint milyen anyagok bevitelére kell különösen odafigyelned.

Berepedt szájsarok

A bosszantó bőrhiba legnagyobb átka, hogy ugyanúgy fáj és húzódik tovább, hiába kened be jó alaposan ajakápolóval.

A titok nyitja, hogy nem kívülről, hanem belülről kell pótolni valamit – mégpedig nem is legfőképp a nedvességet, sokkal inkább a B6-vitamint!

A B-vitaminok egyébként nélkülözhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez, hiszen kulcsszerepet játszanak az ingerületátvivő anyagok termelődésében, így a stresszhormonok képződésében is.

A stressz gátolja a felszívódásukat, hiányukban viszont még inkább felborul a szerotonin- és dopamin-egyensúly, tehát eleve érzékenyebben reagálsz a feszültségre.

Ez a természet egyik legalattomosabb ördögi köre.


Tudatos stresszkezelés: 3 szuper módszer, amivel kiegyensúlyozottabb lehetsz


A B6-vitamint elsősorban csirkehúsból, halból, tojásból, hüvelyesekből, teljes értékű gabonából és zöldségekből pótolhatod.

Pattanások a karon és a combon

Az úgynevezett follikuláris keratózis, tehát a szőrtüszők kemény eltömődéséből adódó bőrprobléma leggyakrabban az E-vitamin hiányára vezethető vissza.

Mivel ezt a tápanyagot rendkívül könnyű pótolni – elvégre a legtöbb egészségesnek tartott konyhai hozzávalóban megtalálható –, főleg a felszívódás során csúszhat hiba a számításba, nem is a bevitelkor.

Az E-vitamin olyan zsírban oldódó antioxidáns, amely kölcsönösen erősíti az omega-3 zsírsavak jótékony hatását, így megakadályozza, hogy a szőrtüszőkben túl sok fehérjealapú sejtecske halmozódjon fel.

Stressz esetén azonban nem tud olyan jól hasznosulni az E-vitamin, ráadásul a gyulladásra való hajlam is fokozódik.

Gyakori torokfájás

A holisztikus szemlélet hívei nem véletlenül mondják: a felső-légúti problémák arról árulkodnak, hogy valamit „képtelen vagy lenyelni”, vagy éppen „torkodon akadtak a hétköznapok gondjai”.

Ezt fokozza, hogy ha folyton feszült vagy, valószínűleg szeretnél pihenni egy kicsit – amire a betegség kitűnő alkalmat ad.

Amikor tehát egyik náthából zuhansz a másikba, esetleg megállás nélkül kapar a torkod az allergia miatt, testi-lelki kölcsönhatás játszódik le benned, aminek kémiai szinten A-vitamin hiány lehet a folyománya.

A folytonos köhécselés ugyanis irritálja a légzőszervek hámrétegét, és ez a vegyület tudna a regenerációban segíteni.

A narancssárga zöldségek és gyümölcsök, a máj és a leveles zöldek mind szuper A-vitamin forrást jelentenek.

Hasmenés és székrekedés

Amennyiben a túl gyors és a túl lassú tempó között lavírozik az anyagcseréd, nyilvánvaló, hogy valami nincs rendjén.

Az efféle emésztési panaszok a leginkább zsigeri stresszreakciók közé tartoznak, hiszen már a bölcsődés korú gyerekek is megtapasztalják, hogy az idegesség hatással van a székelési szokásokra.

A probléma elhárításában fontos szerep jut a magnéziumnak: ez a nélkülözhetetlen nyomelem 70%-ban a csontokban, illetve 30%-ban a lágyszövetekben és a testváladékokban hasznosul.

Izmaid működéséhez is magnéziumra van szükség, ám ha kimerülnek a készletek, hiba csúszhat a feszülésbe és az ernyedésbe – nem meglepő tehát, hogy a vádligörcs is főleg olyankor csap le.

A hajdina, a szója, a csonthéjasok, az édesburgonya, a hal és a húsok mind finom magnéziumforrások.

Ínyvérzés

Krónikus probléma esetén mindenképpen el kell menned a fogorvoshoz. De addig is szólunk, hogy a gyulladás visszaszorítása mellett a C-vitamin bevitelre is muszáj odafigyelned.

Ez az erős antioxidáns ugyanis az anyagcseréd több mint 300 folyamatában működik közre.

Többek között a stresszcsökkentő hormonok működését is elősegíti, mint ahogy az interferon nevű immunproteinét is, ráadásul a szövetek rugalmasságáért felelős kollagén termelődéséhez is szükséges.

Nemzetközi ajánlások szerint naponta legalább 75 mg C-vitaminra van szükséged, ám hiány vagy fokozott igénybevétel esetén ez a mennyiség a többszörösére növekedhet.

Te tapasztaltad már a felsoroltak közül valamelyik tünetet?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást