Tettél már ma valami kedveset? Így hatott az egészségedre!

Tettél már ma valami kedveset? Így hatott az egészségedre!

Címlap / Életmód / Lélek / Tettél már ma valami kedveset? Így hatott az egészségedre!

A jótékonyság a szervezetünk számára is előnyös

Tanulmányok kimutatták, hogy ha mások jólétét a sajátunk elé helyezzük anélkül, hogy bármit is várnánk cserébe – vagyis ha önzetlenül, kedvességből cselekszünk –, az serkenti az agy jutalomközpontjait. A jó közérzetért felelős hormonok elárasztják a testünket. Azt az érzést tapasztaljuk, amit az angol „helper’s high”-nak, vagyis a segítők boldogságának nevez.

Az önkéntességről például kimutatták, hogy minimalizálja a stresszt és javítja a depressziót.

És ez még nem minden: a jótékonyság csökkentheti a kognitív károsodás kockázatát, és még a hosszabb életet is elősegítheti. Ennek egyik oka a szakértők szerint az, hogy a kedvesség hozzájárul a közösség és az összetartozás érzéséhez. És a tanulmányok szerint ez kulcsfontosságú az egészséges, hosszabb élethez.

Egy vizsgálat kimutatta azt is, hogy a másoknak adományozás vagy „proszociális költekezés” csökkenti a vérnyomást és javítja a szív egészségét. Egy tanulmány arra kérte a hipertóniás embereket, hogy költsenek magukra 40 dollárt, míg a magas vérnyomásban szenvedők egy másik csoportját arra kérték, hogy a pénzt másokra költsék.

Azt találták, hogy azoknak, akik pénzt másokra költöttek, alacsonyabb volt a vérnyomásuk a hathetes vizsgálat végén. Valójában az előnyök olyan nagyok voltak, mint az egészséges táplálkozás és a testmozgás előnyei.

miniseries/istockphoto.com

Még a fájdalomra is hatással van a kedvesség

A hosszabb élet mellett adományozással, kedves gesztusokkal jobb életünk is lehet. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik azt mondták, hogy pénzt áldoznak az árvák megsegítésére, kevésbé voltak érzékenyek az áramütésre, mint azok, akik megtagadták az adományt. Ráadásul minél segítőkészebbnek gondolták az emberek az adományukat, annál kevesebb fájdalmat éreztek – vagyis a kedvesség segít megemelni a fájdalomküszöbünket.

Hogyan történhetett ez meg? A tanulmány azt találta, hogy az agy fájdalmas stimulációra reagáló részei azonnal deaktiválódnak az adakozás élménye miatt.

Az Egyesült Királyságban kutatók egy másik csoportja azt találta, hogy a kedvesség akár három nap alatt is növelheti a boldogságot. A tanulmány három csoportba sorolta az embereket. Az első csoportnak minden nap egy kedves cselekedetet kellett tennie; a második csoport új tevékenységet próbált ki; a harmadik csoport pedig nem csinált semmit. Azok a csoportok, akik kedvesek voltak és újszerű dolgokat csináltak, jelentős boldogságot tapasztaltak azokhoz képest, akik a kontrollcsoportba tartoztak.

Még nagyobb örömet fogsz tapasztalni, ha kreatívan formában teszel kedvességet valakinek. Sonja Lyubomirsky és Kennon Sheldon boldogságkutatók azt találták, hogy akik a hét folyamán különféle kedves cselekedeteket tettek, boldogabbak voltak, mint azok, akik újra és újra ugyanazt a jótékony tevékenységet végezték.

És a végére van még egy jó hír: úgy tűnik, a kedves cselekedetek lehetnek névtelenek vagy láthatók, spontánok vagy tervezettek, és olyan egyszerűek is, mint egy bók vagy ajtónyitás valakinek. A jótékony hatás ugyanis ezektől is éppen úgy bekövetkezik. Ha tehát még egy extra indokra lett volna szükséged arra, hogy advent idején valami jót tegyél valakivel, akkor ennél jobbat keresve sem találhatsz!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást