Neked mi minden jut eszedbe egy csésze finom kávéról? Talán az, hogy hamarosan energikusabbnak érezheted magad, hogy mennyire szereted az illatát, vagy egy közelmúltbeli kávézás kedves emléke? Mindegyik nagyszerű a maga módján, de belegondoltál már abba, hogy vajon hogyan is jutottak el hozzánk az igazán ízletes és minőségi kávék, minek köszönhetjük, hogy idehaza is annyira szerethető ital lett a kávé?
Ha valaki, akkor Németh János, az ország első kávépörkölőjének, a Kapuczinernek a tulajdonosa rengeteget tud erről, csodálatos munkájával pedig ma is sokak számára biztosít valódi, ízletes kávét.
Minden egy gyümölcsöskerttel kezdődött
Ugye te is egyetértesz azzal, hogy igazán minőségi kézműves termékeket csak úgy lehet készíteni, ha az ember tényleg beleteszi a szívét-lelkét, és a természethez is kötődik? Éppen így történt ez Németh Jánossal is. „Édesapámmal annak idején rengeteg időt töltöttünk a gyümölcsös kertünkben. Itt nagyon sok mindent elsajátítottam. Leginkább azt, hogy a gyümölcsfák termése visszaadja a gondoskodást, valamint a szeretetet az ízvilágukban” – mondja János.
Egy üzleti út vezette el a kávékhoz
János többek közt a gyümölcsöskertjükhöz kötődő szép emlékek hatására kezdett el később dolgozni egy zöldség-gyümölcs nagykereskedelmi cégnél, ahol nem is akármilyen eredményt ért el. „Végigjárva a ranglétrát, kereskedelmi főosztályvezetőként sikerült egy akkori álmomat megvalósítani: az üzletekben elérhető lett a déli gyümölcsök széles választéka. A narancstól a mandarinig, a banántól az ananászig. Ez még 1987-ben történt, amikor Hamburgban egy nagy déligyümölcs importáló cégnél voltam üzleti úton. A szomszédjukban pedig egy ma is működő nagy kávékereskedelmi cég volt.
Mint minden különlegesség, érdekelt, és megkértem az ottani főnököt, hadd nézhessem meg. Így kerültem kapcsolatba a kávéval. Ahogy beszélgettünk, azt mondta az ottani vezető, hogy látja, nagyon érdekel a téma, és megkérdezte, akarom-e én is csinálni kicsiben vagy esetleg nagyban? Hamar eldöntöttem, hogy szeretném, természetesen kicsiben. Azt a tanácsot kaptam tőle, hogy látogassam meg a Caffe Burg Kávépörkölőt, és az ottani tapasztalatokat hasznosítsam.
Hamar beleszeretett a kávék világába
János természetesen fel is kereste az említett kávépörkölőt, és ott tulajdonképpen el is dőlt, hogy nekilát annak a munkának, amelynek gyümölcse a ma is virágzó Kapucziner Kézműves Kávépörkölő lett. „Az 1923 óta működő Erich Burg által alapított pörkölőbe érve egyből lenyűgözött az ott tapasztalt légkör, illat és hangulat. Épp pörkölés folyt egy fatüzeléses Probat pörkölőben. Rögtön éreztem, hogy ez az én világom. Legszívesebben ott maradtam volna, de másnap már utazni kellett haza”.
Úttörő lett Magyarországon
Manapság már jó néhány kézműves kávépörkölő létezik Magyaroszágon, azonban aligha van bármelyiknek is olyan inspiráló története, mint a Kapuczinernek. Németh János ugyanis idehaza elsőként, méghozzá egy meglehetősen nehéz időszakban alapított kézműves kávépörkölőt, sikere pedig mind a mai napig vitathatatlan.
„A rendszerváltást követően hihetetlen pezsgés indult be a vállalkozások területén. Akkoriban üzlethelyiséget szerezni szinte lehetetlen volt. Egy felújítás során Győr Belvárosában az Önkormányzat licitet hirdetett. 16-an licitáltunk, hogy megszerezzük a helység Örök bérleti jogát. Így nem is lett olcsó lehetőség. Mivel ráadásul elsőként kezdtünk az országban kézműves pörköléssel foglalkozni, ennek a nehézségeit is végigjártuk.
Akkoriban a kávé még zárjegyköteles termék volt, így minden egyes csomagra zárjegyet kellett igényelni, és ezt csomagonként kézzel felragasztani, nyilvántartani, amelyet havonta a Vámhivatal munkatársai ellenőriztek. Ekkor még, mivel nem voltunk EU-tagok, a zöld kávé beszerzése sem volt egy könnyű feladat. Mi mégis már kezdetben háromféle zöld kávé alapanyagot pörköltünk.”
Manapság is inspiráló munkát végeznek
A világ az évtizedek alatt rengeteget változott, János kávé iránti szeretete viszont azóta is töretlen. Bizonyos dolgokhoz egészen a kezdetektől ragaszkodik, de a modern technológiáknak, újításoknak is szívesen enged teret. „A kávéval foglalkozó szakemberek már az előző év második félévében megkezdik az előkészületeket a következő évre. A kávépörkölő számára a legfontosabb munka a kiváló alapanyag beszerzése.
Ehhez nagyon sok információra van szükség, végig kell követni a kívánt alapanyag egész termelési ciklusát. Ez nem kevés idő, hisz a virágzástól a szüretig több, mint 10 hónap telik el. Utána következik a gyümölcs feldolgozása, amit szintén befolyásolhat az időjárás. Ezután jön a kávébabok pihentetése. Ilyenkor nagyon fontos, hogy milyen a páratartalom, utána pedig a szállítási körülmények is befolyásolhatják a kávé minőségét.
Kezdetektől fogva mi nem színre, hanem ízre pörkölünk. Különböző kávéknál egy kóstoló csapat segítségével meghatározzuk a pörkölési profilt. Az utóbbi években nagyon sok technikai segítséget is kaptunk; új műszerek jelentek meg a piacon, amelyek segítségével kialakítható a pörkölési profil. Így ma már mérhető a kávécseresznyék cukorfoka, nedvességtartalma, sűrűsége, valamint a vízaktivitása. Illetve új számítógépes programmal követjük a pörkölés minden másodpercét.”
János továbbá idén is minden vásárlója számára biztosítja a kedvenc kávéját, de elárulta, hogy bizony újdonságokban sem lesz hiány. Kolumbiából, Peruból, Bolíviából, Indonéziából is érkeznek kávák. A tavasz folyamán már Peru, illetve Brazília Cup Of Excellence győztes farm kávéit és az Aloha farmról a Hawaii Kona kávét is beszerezhetik érdeklődők.
Rengeteg elismerésben részesültek
Németh János és csapata lenyűgöző munkássága természetesen nem maradt elismerés nélkül; az elmúlt évtizedekben jó néhány rangos elismerést bezsebeltek. De hogy miként is emlékszik vissza ezekre a pillanatokra Magyarország első kávépörkölőjének tulajdonosa? „22 éve elsőként ismertük fel az értékesítésben az internet jelentőségét. Már akkor lehetőséget biztosítottunk internetes vásárlásra. A legbüszkébbek arra vagyunk, hogy lépést tudtunk tartani a világgal a változásokban.
Nagyon sok dologban elsőként jelentünk meg Európában. Ilyen volt például új fajták bemutatása, vagy a Cup Of Excellence győztes kávék beszerzése és pörkölése. De büszkék vagyunk arra is, hogy a kávék vak tesztelése során a Kapucziner kávéi mindig jó eredményt értek el. A Kávé Korzó Magazin által szervezett díjátadókon pedig hat alkalommal nyertük el az „Év Kávépörkölője” címet, valamint hét kávénk nyerte el az „Év legkedveltebb kávéja” címet. Ha valamin mégis változtathatnánk, akkor több energiát fordítanánk az export tevékenységre és a csomagolás javítására.”
Az aktuális kávétrendeket is folyamatosan követik
Németh János és csapata sikerének titka az is, hogy az aktuális kávétrendeket is jól ismerik, és nyitottak a fogyasztók esetlegesen változók igényeire is. Jól tudják, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a speciális kávék vagy éppen az alternatív tejek iránt, vagy hogy a kávérajongók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a single origin kávék iránt, amelyek kiemelik egy adott régióból vagy gazdaságból származó babok egyedi ízeit és jellemzőit.
Elképesztően részletes kávés tudástárat is létrehoztak a honlapjukon, sőt még egy olyan tesztet is készítettek a kávék szerelmeseinek, amely segíthet eldönteni, kihez pontosan milyen kávé passzolhat a legjobban. De ahhoz is bőségesen adnak tippet, hogy különféle eszközökön hogyan készíthetünk igazán jó kávét. Vagyis a Kapuczinernél minden adott ahhoz, hogy igazán hódolni tudjunk a kávé iránti szeretetünknek, és ahhoz is, hogy a mai rohanó világban is megtapasztalhassuk, milyen az, amikor valaki tényleg a szívét-lelkét beleteszi a munkájába.
Nyitófotó: facebook.com/Kapucziner