Ezekkel a trükkökkel kávéfőző nélkül is mennyei kávét készíthetsz

Ezekkel a trükkökkel kávéfőző nélkül is mennyei kávét készíthetsz

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezekkel a trükkökkel kávéfőző nélkül is mennyei kávét készíthetsz

A kávé minden túlzás nélkül a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb itala. Naponta több milliárd csésze fogy belőle. Sokunk kedvelt reggeli itala, amelytől rengetegen várjuk, hogy energikusabbak leszünk. De vannak bőven, akik az ízéért, a kávézás hangulatáért, a jótékony hatásaiért, vagy csak megszokásból fogyasztják. Bármelyik tábort is erősíted, ha veled is előfordult már, hogy kávéfőző hiányában lemaradtál egy csésze finom kávéról, akkor itt az ideje, hogy legyen legalább egy alternatív kávéfőzési módszer a tarsolyodban.

Használj serpenyőt

Ha van kéznél egy serpenyő, akkor bizony nemcsak rengeteg finom ételt, de fantasztikus kávét is készíthetsz. Bár a professzionális kávéfőzőket természetesen nem helyettesíti, remek megoldás lehet, ha például egy utazás során tudod, hogy a szállásodon nem lesz kávéfőző, tűzhely viszont igen. Vagy akkor is, ha éppen tönkrement az eddig használt kávéfőződ, és még nem sikerült egy újat beszerezned. 

Ahogyan csináld:

  1. Önts egy kis serpenyőbe nagyjából annyi vizet, amennyi kávét inni szeretnél, majd forrald fel. 
  2. Ha a víz felforrt, kapcsold le a tüzet, és hagyd hűlni körülbelül 30 másodpercig. Ezután adj hozzá darált kávét (ha lehet, közepesre daráltat). Ha nem vagy biztos az arányokban, akkor nagyjából úgy érdemes számolnod, hogy közel 2 deciliter vízhez 2 evőkanálnyi kávé menjen.
  3. Fedd le a serpenyőt egy szoros fedéllel, és áztasd így az őrölt kávét 5-6 percig. Ennyi idő alatt a zacc szépen lesüllyed a serpenyő aljára, utána pedig már csak le kell öntened a tetejéről a friss kávét, vagy ha szükségesnek érzed, át is szűrheted egy szitán, és már el is készült.
microgen/istockphoto.com

Szerezz be egy french presst

A french press szintén egy egyszerű, de nagyszerű, pénztárcabarát kávéfőzési lehetőség, amelyet idehaza leginkább dugattyús kávéfőzőként szokás emlegetni. Finomabbra darált kávét nem érdemes beletenni, mert megakadhat a szűrőjében, sőt át is haladhat rajta, ami zavarossá teheti az elkészült italt, de ha durvára darált verziót használsz, isteni kávét főzhetsz vele.

Ahogyan csináld:

  1. Vegyél elő egy edényt, és forralj fel benne annyi vizet, amennyi kávét szeretnél készíteni. 
  2. Mérd ki a durvára darált kávét, majd töltsd a french pressbe. Ha a kávé és a víz aránya 1:12, az tökéletes kiindulópont lehet.
  3. Ha a víz felforrt, kapcsold le a tüzet, és hagyd állni nagyjából 30 másodpercig, hogy kissé hűljön, ugyanis egy french press számára a 96°C-os víz az ideális.
  4. Öntsd a vizet a darált kávéval teli french pressbe. 
  5. Keverd össze a vizet és a kávét egy kanállal, majd fedd le a keveréket a french press tetejével úgy, hogy a dugattyúját nem nyomod le. 
  6. Hagyd állni 4 percig, majd finoman, de határozottan nyomd le a dugattyút, hogy leszűrd a kávét.
  7. Ezután azonnal töltsd is ki a french pressben lévő összes kávét, és már kortyolgathatod is a friss, finom kávét.

A kávé minőségére is figyelj

Bár ezek a trükkök leginkább az egyszerű és gyors kávéfogyasztást teszik lehetővé, és nem az a küldetésük, hogy a világ legfinomabb kávéi készüljenek el a segítségükkel, rengeteget számíthat, ha ügyelsz arra, hogy milyen minőségű darált kávét használsz. Mindig próbálj meg igazán jó, megbízható forrásból származó kézműves, frissen pörkölt kávékat beszerezni, ugyanis ezek az opciók elképesztően sokat dobhatnak az ízélményen, készüljön bármilyen eszközzel a kávé.

Forrás: realsimple.com, nyitókép: FreshSplash/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!