A kávéval kapcsolatban rengeteg nézőpont létezik, főleg annak kapcsán, hogy miként is hat egészségünkre. Van, akinél már-már függőségbe megy át a kávéimádat, mások pedig csak különleges alkalmakkor fogyasztják. Egy biztos: a kávézásnak is van kultúrája, és olyan szabályai, amelyekre érdemes odafigyelni. Cikkünkben a leggyakoribb kávézási bakikat jártuk körbe.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
1. Kotyogós kávé
Bár ma már a kapszulástól elkezdve mindenféle különleges kávégépet lehet kapni, sokan a hagyományos, kotyogós kávéfőzőre esküsznek. Ám annak használata során több baklövést is elkövethetünk, ha nem tartunk be néhány alapvető szabályt. Fontos, hogy szűrt vizet használjunk, és a szerkezetet mindig tartsuk tisztán – például ecettel –, így megelőzve a vízkövesedést, lerakódásokat.
A kotyogó aljába érdemes már forrásban lévő vizet önteni, ha a kávét is bele akarjuk tölteni, vagy pedig a kávé nélkül csak a vizet feltenni a tűzre.
Ha ugyanis egyből betöltjük a kávét a szűrőbe, és a vízzel együtt tesszük fel, a még hideg víz hatására is átnedvesedik, ezáltal pedig veszít a zamatából, és kevésbé lesz ínycsiklandozó, miután felforrt a víz, és feljutott a kávéhoz. Tehát ennek az egyszerű szerkentyűnek is érdemes megadni a törődést, használatakor pedig betartani a megfelelő lépéseket.