Más a magyar kávé ízlés? 3 gyakori „bűn”, amit a kávéval művelünk

Más a magyar kávé ízlés? 3 gyakori „bűn”, amit a kávéval művelünk

Címlap / Életmód / Egészség / Más a magyar kávé ízlés? 3 gyakori „bűn”, amit a kávéval művelünk

1. Kotyogós kávé

Bár ma már a kapszulástól elkezdve mindenféle különleges kávégépet lehet kapni, sokan a hagyományos, kotyogós kávéfőzőre esküsznek. Ám annak használata során több baklövést is elkövethetünk, ha nem tartunk be néhány alapvető szabályt. Fontos, hogy szűrt vizet használjunk, és a szerkezetet mindig tartsuk tisztán – például ecettel –, így megelőzve a vízkövesedést, lerakódásokat.

A kotyogó aljába érdemes már forrásban lévő vizet önteni, ha a kávét is bele akarjuk tölteni, vagy pedig a kávé nélkül csak a vizet feltenni a tűzre.

Ha ugyanis egyből betöltjük a kávét a szűrőbe, és a vízzel együtt tesszük fel, a még hideg víz hatására is átnedvesedik, ezáltal pedig veszít a zamatából, és kevésbé lesz ínycsiklandozó, miután felforrt a víz, és feljutott a kávéhoz. Tehát ennek az egyszerű szerkentyűnek is érdemes megadni a törődést, használatakor pedig betartani a megfelelő lépéseket.

2. Cappuccino vagy latte tejszínhabbal

Gyakran látni a cukrászdák, kávézók kínálatában a tejszínhabbal és mindenféle cukorkával, csokival díszített kávékülönlegességeket, többek között a cappuccinót és lattét is. Pedig az eredeti recept alapján semmi keresnivalója a tejszínhabnak, hiszen a tejhab, vagyis a felhabosított tej teszi lággyá, krémessé őket.

A hagyományos cappuccino úgy készül, hogy a csésze alsó egyharmadába öntjük az eszpresszót, ezt követi a szintén egyharmadrész forró tej, majd a tetejére kerül a finom tejhab.

A latte macchiato esetében magas poharat használunk, ezt öntjük fel a forró tejjel, majd következik a tejhab-réteg, és ennek a tetejére öntjük rá az eszpresszót – ha óvatosan, kiskanál mentén csorgatjuk, szépen elválik majd a kávé a tejtől. 

Persze, akinek kedve van, variálhatja bárhogy, de az eredeti cappuccino és latte macchiato önmagukban is nagyon finomak, díszítés gyanánt fahéjat vagy kakaóport is lehet szórni a tetejükre.

Miért nem tudnak a magyarok jó kávét főzni? Tévhitek és rossz berögződésekTumanaNet/depositphotos.com

3. Kávé éhgyomorra??

Egyes statisztikák szerint a felnőtt magyar lakosság 90%-a kávézik, többségük pedig éhgyomorra teszi mindezt. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy ez a szokás nem túl egészséges.

Az éhgyomri kávé negatívan hat a gyomorsav-termelésre, másfelől pedig heves szívveréshez és csökkenő koncentrációs képességhez vezet.

Persze, nem a reggeli kávédról akarunk lebeszélni, inkább azt javasoljuk, hogy fogyassz előtte egy finom, tápanyagokban gazdag reggelit!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

3 hozzászólás

 • Laci
  2020.12.26., 17:51

  Gyerekek! Ennyire nincs téma?

  Válasz
 • antibond
  2021.01.12., 17:35

  Ilyen cikket olvasván azonnal az ősi igazság tör felszínre. az okos hülyéskedik, a hülye okoskodik…
  Már a cím is vérlázító, hadd ne kelljen részletesen indokolnom, miért!

  Történetesen magyarnak születtem, történetesen tudok kiváló KV-t főzni, ezer éves kotyogósommal.

  Válasz
 • Beta Imre
  2021.01.13., 13:32

  Vajon mitől vizesedne át a kávé, ha nem is találkozik a vízzel, amíg az hideg? majd csak a keletkező gőz fogja felnyomni és addigra a főző is és a víz is forró lesz. Okoskodó, teljesen értelmetlen cikk.

  Válasz

Írj egy hozzászólást