Amikor a pénz akadály: így tudod mégis megvalósítani az álmaidat

Nagy Niki
Írta: ,

Sajnos nem születhet mindenki milliárdosnak, sokan kényszerülünk arra, hogy spórolással érjük el az álmainkat. Nem kell csüggedni, a dolog sokkal egyszerűbb, mint amilyennek tűnik, és csak egy kis odafigyelés, tájékozódás és önuralom kell ahhoz, hogy mégis megvehesd, amire szemet vetettél. (X)

A pénzügyekre kifejezetten igaz, hogy okosan, tudatosan rengeteg mindent ki lehet hozni belőlük - ehhez viszont tényleg érdemes betartanod néhány olyan alapszabályt, ami megkönnyíti a helyzetedet, és megakadályozza, hogy kifolyjanak a kezeid közül a kemény munkával megszerzett forintok. Tartsd magad az alábbi tippekhez, ha kinéztél valami olyat magadnak, amire komolyabban spórolnod kell - a segítségükkel egyszerűen elérheted a céljaidat!

1. Írd össze, mi pontosan a célod!

Ahhoz, hogy elkezdhess tervezni, először azt kell tudnod, hogy mi az, amire spórolni szeretnél - ez egyszerűnek tűnhet, pedig egyáltalán nem az.

Ha például lakást szeretnél vásárolni, rengeteg mindennel tisztában kell lenned: mekkorát akarsz, mennyiért, hol és mikor, mik azok a paraméterek, amelyekből nem tudsz engedni.

De még egy olyan egyszerű célnál is, mint, tegyük fel, egy tévé vásárlása, érdemes pontosan felvázolni, hogy milyet szeretnél, és mennyi pénzre van hozzá szükséged.

Amikor a pénz akadály: így tudod mégis megvalósítani az álmaidat

2. Készíts részletes tervet!

Mérd fel, mennyi tőkével rendelkezel, és azt is, hogy mennyit tudsz havonta félretenni a spórolás érdekében. Nem árt, ha papíron kiszámolod, hogy ekkora összeggel mennyi idő alatt lesz meg az áhított cél, és arra is figyelj, hogy úgy szabd meg a félretehető pénz mennyiségét, hogy azért maradjon a fizetésedből a szórakozásra és a mindennapi életedre is, különben nagyon hamar bele fogsz fásulni a takarékoskodásba, és nem fogod tudni félretenni az eltervezett összeget.

Ráadásul folyton úgy érzed majd, hogy nem spórolsz eleget, így rossz érzéssel is tekintesz majd a folyamatra. Minél részletesebb és tarthatóbb ez a terv, annál jobb, hiszen annál biztosabb, hogy nem fogsz eltérni tőle.

Kép forrása: Rawpixel/depositphotos.com

Amikor a pénz akadály: így tudod mégis megvalósítani az álmaidat

3. Használd ki az akciókat!

A férfiak mindig kinevetik a nőket, amikor egy nagyon jó akcióra lecsapnak akkor is, ha nem feltétlenül volt szükségük egy nyolcadik pár cipőre is - csakhogy ilyenkor tényleg lehet spórolni, ha okosan csinálja az ember, még akkor is, ha nem sikerült még annyit félretenned, amennyiből meg tudnád venni az áhított tévét / autót / méregdrága bőrkabátot.

Itt van például a Black Friday, ahol sokszor olyan akciókkal találkozhatsz, amelyeken rengeteget spórolhatsz - ilyenkor érdemes elgondolkodni egy személyi kölcsönön. Egy kis matekozással könnyen kiszámolhatod magadnak, megéri-e ilyenkor az ultraakciós nagyobb kiadásokra előre költeni.

A Takarék Csoport például a Black Friday időszakára egy rendkívül előnyös ajánlattal rendelkezik, a Takarék Fix Személyi Kölcsönnel. Akár 5 millió forintot is felvehetsz, 6,99%-os fix kamattal. Most akár 1 havi törlesztő részletet is jóváírnak. THM: 7,20-12,62%. 

A pontos feltételeket, számokat, reprezentatív példát itt olvashatod el!

Amikor a pénz akadály: így tudod mégis megvalósítani az álmaidat

Kép forrása: Rawpixel/depositphotos.com

4. Használj appokat, és maradj következetes!

A technológia rengeteget segíthet abban, hogy elérd a céljaidat - ma már olyan költéskövető applikációk léteznek, amelyekkel gyerekjáték kiszámolnod és nyomon követned, mire mennyit költesz. Az ilyen appok általában statisztikát is csinálnak a kiadásaidról, így azt is látod majd, honnan érdemes egy kicsit lefaragni, és a megtakarított pénzedhez dobni.

5. Nézz utána a lehetőségeidnek!

Az információ hatalom - igaz ez mindenre, a pénzügyeidre is. Tájékozódj a különböző kölcsönök, részletfizetések, hitelek, megtakarítási számlák területén, meglepődhetsz, mennyi jó ajánlattal találkozol, amelyek segíthetnek többet félretenni, vagy hamarabb megszerezni, amire vágysz.

Ne csak a malacperselybe dobáld a kétszázasokat, használd ki, hogy többféleképpen gazdálkodhatsz a pénzeddel - informálódj, és válaszd ki a neked legmegfelelőbb koncepciókat!

 

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv