Amikor a pénz akadály: így tudod mégis megvalósítani az álmaidat

Nagy Niki
Írta: ,

Sajnos nem születhet mindenki milliárdosnak, sokan kényszerülünk arra, hogy spórolással érjük el az álmainkat. Nem kell csüggedni, a dolog sokkal egyszerűbb, mint amilyennek tűnik, és csak egy kis odafigyelés, tájékozódás és önuralom kell ahhoz, hogy mégis megvehesd, amire szemet vetettél. (X)

A pénzügyekre kifejezetten igaz, hogy okosan, tudatosan rengeteg mindent ki lehet hozni belőlük - ehhez viszont tényleg érdemes betartanod néhány olyan alapszabályt, ami megkönnyíti a helyzetedet, és megakadályozza, hogy kifolyjanak a kezeid közül a kemény munkával megszerzett forintok. Tartsd magad az alábbi tippekhez, ha kinéztél valami olyat magadnak, amire komolyabban spórolnod kell - a segítségükkel egyszerűen elérheted a céljaidat!

1. Írd össze, mi pontosan a célod!

Ahhoz, hogy elkezdhess tervezni, először azt kell tudnod, hogy mi az, amire spórolni szeretnél - ez egyszerűnek tűnhet, pedig egyáltalán nem az.

Ha például lakást szeretnél vásárolni, rengeteg mindennel tisztában kell lenned: mekkorát akarsz, mennyiért, hol és mikor, mik azok a paraméterek, amelyekből nem tudsz engedni.

De még egy olyan egyszerű célnál is, mint, tegyük fel, egy tévé vásárlása, érdemes pontosan felvázolni, hogy milyet szeretnél, és mennyi pénzre van hozzá szükséged.

2. Készíts részletes tervet!

Mérd fel, mennyi tőkével rendelkezel, és azt is, hogy mennyit tudsz havonta félretenni a spórolás érdekében. Nem árt, ha papíron kiszámolod, hogy ekkora összeggel mennyi idő alatt lesz meg az áhított cél, és arra is figyelj, hogy úgy szabd meg a félretehető pénz mennyiségét, hogy azért maradjon a fizetésedből a szórakozásra és a mindennapi életedre is, különben nagyon hamar bele fogsz fásulni a takarékoskodásba, és nem fogod tudni félretenni az eltervezett összeget.

Ráadásul folyton úgy érzed majd, hogy nem spórolsz eleget, így rossz érzéssel is tekintesz majd a folyamatra. Minél részletesebb és tarthatóbb ez a terv, annál jobb, hiszen annál biztosabb, hogy nem fogsz eltérni tőle.

Kép forrása: Rawpixel/depositphotos.com

3. Használd ki az akciókat!

A férfiak mindig kinevetik a nőket, amikor egy nagyon jó akcióra lecsapnak akkor is, ha nem feltétlenül volt szükségük egy nyolcadik pár cipőre is - csakhogy ilyenkor tényleg lehet spórolni, ha okosan csinálja az ember, még akkor is, ha nem sikerült még annyit félretenned, amennyiből meg tudnád venni az áhított tévét / autót / méregdrága bőrkabátot.

Itt van például a Black Friday, ahol sokszor olyan akciókkal találkozhatsz, amelyeken rengeteget spórolhatsz - ilyenkor érdemes elgondolkodni egy személyi kölcsönön. Egy kis matekozással könnyen kiszámolhatod magadnak, megéri-e ilyenkor az ultraakciós nagyobb kiadásokra előre költeni.

A Takarék Csoport például a Black Friday időszakára egy rendkívül előnyös ajánlattal rendelkezik, a Takarék Fix Személyi Kölcsönnel. Akár 5 millió forintot is felvehetsz, 6,99%-os fix kamattal. Most akár 1 havi törlesztő részletet is jóváírnak. THM: 7,20-12,62%. 

A pontos feltételeket, számokat, reprezentatív példát itt olvashatod el!

Kép forrása: Rawpixel/depositphotos.com

4. Használj appokat, és maradj következetes!

A technológia rengeteget segíthet abban, hogy elérd a céljaidat - ma már olyan költéskövető applikációk léteznek, amelyekkel gyerekjáték kiszámolnod és nyomon követned, mire mennyit költesz. Az ilyen appok általában statisztikát is csinálnak a kiadásaidról, így azt is látod majd, honnan érdemes egy kicsit lefaragni, és a megtakarított pénzedhez dobni.

5. Nézz utána a lehetőségeidnek!

Az információ hatalom - igaz ez mindenre, a pénzügyeidre is. Tájékozódj a különböző kölcsönök, részletfizetések, hitelek, megtakarítási számlák területén, meglepődhetsz, mennyi jó ajánlattal találkozol, amelyek segíthetnek többet félretenni, vagy hamarabb megszerezni, amire vágysz.

Ne csak a malacperselybe dobáld a kétszázasokat, használd ki, hogy többféleképpen gazdálkodhatsz a pénzeddel - informálódj, és válaszd ki a neked legmegfelelőbb koncepciókat!