Az okostelefonod valóban megbetegíthet: 10 megdöbbentő tény

Az okostelefonod valóban megbetegíthet: 10 megdöbbentő tény

Címlap / Életmód / Egészség / Az okostelefonod valóban megbetegíthet: 10 megdöbbentő tény / 2. oldal

Fejfájást okozhat

A szemfáradtság és a fejfájás kéz a kézben járnak és ez nem meglepő, hiszen egy átlagos felnőtt naponta akár hét órán keresztül nézi a képernyőt. A kutatók szerint a fejfájásos panaszok legalább húsz százalékát okozza a digitális kütyük bámulása. 

Nyak, kéz és gerincbántalmak 

Az a pozíció, amiben olyan sok időt töltünk, mikor a telefonunkra nézünk, nagyon rossz a nyaknak és a gerincnek, hiszen ilyenkor természetellenesen előrehajolunk, görnyedünk.

Ez terheli a vállat, hátat, ami hosszú távon kényelmetlenséget okoz.

A napi rengeteg készüléken való gépelés – és maga a telefon súlya – pedig a kéz ízületeit károsítja. 

AndrewLozovyi/depositphotos.com

A mobil és a rákos megbetegedések közötti rejtélyes kapcsolat

Ugyan nincs még konkrét bizonyíték erre, de sok orvos meggyőződése, hogy a mobiltelefon használata és bizonyos fajta rákbetegségek között van összefüggés. Kutatások bizonyították, hogy azoknál a patkányok, melyeket hosszabb távon tettek ki elektromágneses sugárzásnak, nagyobb eséllyel alakult ki agytumor. 

A vérnyomás is magasabb lehet

Egy olasz felmérés jutott arra az eredményre, hogy a telefoncsörgés megemeli a vérnyomást. A hangos csengés egyből „készenléti állapotba” hoz minket, főleg akkor, ha olyan ember hív minket, akivel nem akarunk beszélni, például a főnökünk. Vagy akkor is, ha pont ellenkezőleg, olyan ember hív, akitől lázba jövünk, mint a szerelmünk.

A kutatás szerint csak azoknak az embereknek nem ugrik meg ilyenkor a vérnyomása, akik átlagosan napi több mint harminc hívást kapnak. 

Alvászavart eredményezhet

Köztudott, hogy mennyire káros, ha a telefon képernyője az utolsó, amit látunk lefekvés előtt és a legelső, amire rápillantunk ébredéskor. A kijelző – már említett – kék fénye éber alvást okozhat és ideális esetben a hálószobában nem lenne helye semmilyen digitális kütyünek. 

Depressziót okoz

A telefonfüggőség és a depresszió között sajnos szoros összefüggés van. Olyannyira, hogy több pszichológus azt ajánlja először depresszióban szenvedő betegének, hogy kezdésképpen csökkentse a készülék nyomkodásával töltött időt, és már az is sokat javít esetenként az illető állapotán. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást