Az okostelefonod valóban megbetegíthet: 10 megdöbbentő tény

Az okostelefonod valóban megbetegíthet: 10 megdöbbentő tény

Címlap / Életmód / Egészség / Az okostelefonod valóban megbetegíthet: 10 megdöbbentő tény

Tele van bacilusokkal

Egy mobiltelefonon kb. tízszer annyi baktérium található, mint egy vécédeszkán. Igen, jól olvastad. A készülékkel ugyanis – a vécével ellentétben – egész nap folyamatos kontaktusban vagyunk, ráadásul nemcsak a mi kezünkben van, hanem másnak is odaadjuk, például mikor képeket vagy vicces videókat mutogatunk. 

A nomofóbia valós függőség

2010-ben nevezték el a kutatók a telefonfüggőséget „nomofóbiának”, ami a „no mobil” szavak összevonásából jött létre. Egy felmérés ugyanis bebizonyította, hogy a telefonjuktól megfosztott emberek komoly szorongásos tüneteket produkáltak, körülbelül olyan súlyosakat, mint mikor fogorvoshoz megyünk. 

Rontja a memóriát

A telefonok elterjedése előtt mindenki legalább egy tucat telefonszámot tudott fejből, mert rá volt kényszerítve.

Ma már a saját édesanyja telefonszámát sem tudja a többség, mert nincs szükségünk rá, a telefonon megnyomunk egy gombot és már hívja is.

De nemcsak ez rontja a memóriánkat, hiszen bizonyított, hogy a térképes applikációk miatt már navigálni is egyre kevésbé tudunk. Mivel egyre több dologban támaszkodunk a digitális technikára, az agyunkat is kevesebbet használjuk és ez aggasztó.

DmitryPoch/depositphotos.com

Megerőlteti a szemet

A „digitális szem-erőltetés” azt jelenti, hogy háromból egy ember arról számol be, hogy ha hosszan nézi a képernyőt, szemfáradtságot észlel. Ezt úgy írják le, hogy a szemük kiszárad és a betűk összefolynak, ami nem csoda, hiszen a „HEV light”, azaz kibocsátott kék fény rontja a látásunkat. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást