Egészség / Életmód

Így károsítja egészséged az okostelefonod. 10 meglepő tény

Így károsítja egészséged az okostelefonod. 10 meglepő tény

A modern világ tagadhatatlan ténye, hogy telefonjaink a részünkké váltak, gondoljunk csak a jeges pánikra, ami elfog minket, ha egy pillanatra nem érezzük a zsebünkben a készüléket. Pedig mindenkinek jót tesz, ha pár órára a kocsiban, vagy otthon felejti a telefonját, mert ugyan a tudomány még mindig kutatja a hatásait, de az már egészen bizonyos, hogy árt nekünk. 10 meglepő tény, hogy a telefonunk hogyan károsítja egészségünket.

Tele van bacilusokkal

Egy mobiltelefonon kb. tízszer annyi baktérium található, mint egy vécédeszkán. Igen, jól olvastad. A készülékkel ugyanis – a vécével ellentétben – egész nap folyamatos kontaktusban vagyunk, ráadásul nemcsak a mi kezünkben van, hanem másnak is odaadjuk, például mikor képeket vagy vicces videókat mutogatunk. 

A nomofóbia valós függőség

2010-ben nevezték el a kutatók a telefonfüggőséget „nomofóbiának”, ami a „no mobil” szavak összevonásából jött létre. Egy felmérés ugyanis bebizonyította, hogy a telefonjuktól megfosztott emberek komoly szorongásos tüneteket produkáltak, körülbelül olyan súlyosakat, mint mikor fogorvoshoz megyünk. 

Rontja a memóriát

A telefonok elterjedése előtt mindenki legalább egy tucat telefonszámot tudott fejből, mert rá volt kényszerítve.

Ma már a saját édesanyja telefonszámát sem tudja a többség, mert nincs szükségünk rá, a telefonon megnyomunk egy gombot és már hívja is.

De nemcsak ez rontja a memóriánkat, hiszen bizonyított, hogy a térképes applikációk miatt már navigálni is egyre kevésbé tudunk. Mivel egyre több dologban támaszkodunk a digitális technikára, az agyunkat is kevesebbet használjuk és ez aggasztó.

DmitryPoch/depositphotos.com

Megerőlteti a szemet

A „digitális szem-erőltetés” azt jelenti, hogy háromból egy ember arról számol be, hogy ha hosszan nézi a képernyőt, szemfáradtságot észlel. Ezt úgy írják le, hogy a szemük kiszárad és a betűk összefolynak, ami nem csoda, hiszen a „HEV light”, azaz kibocsátott kék fény rontja a látásunkat. 

Fejfájást okozhat

A szemfáradtság és a fejfájás kéz a kézben járnak és ez nem meglepő, hiszen egy átlagos felnőtt naponta akár hét órán keresztül nézi a képernyőt. A kutatók szerint a fejfájásos panaszok legalább húsz százalékát okozza a digitális kütyük bámulása. 

Nyak, kéz és gerincbántalmak 

Az a pozíció, amiben olyan sok időt töltünk, mikor a telefonunkra nézünk, nagyon rossz a nyaknak és a gerincnek, hiszen ilyenkor természetellenesen előrehajolunk, görnyedünk.

Ez terheli a vállat, hátat, ami hosszú távon kényelmetlenséget okoz.

A napi rengeteg készüléken való gépelés – és maga a telefon súlya – pedig a kéz ízületeit károsítja. 

AndrewLozovyi/depositphotos.com

A mobil és a rákos megbetegedések közötti rejtélyes kapcsolat

Ugyan nincs még konkrét bizonyíték erre, de sok orvos meggyőződése, hogy a mobiltelefon használata és bizonyos fajta rákbetegségek között van összefüggés. Kutatások bizonyították, hogy azoknál a patkányok, melyeket hosszabb távon tettek ki elektromágneses sugárzásnak, nagyobb eséllyel alakult ki agytumor. 

A vérnyomás is magasabb lehet

Egy olasz felmérés jutott arra az eredményre, hogy a telefoncsörgés megemeli a vérnyomást. A hangos csengés egyből „készenléti állapotba” hoz minket, főleg akkor, ha olyan ember hív minket, akivel nem akarunk beszélni, például a főnökünk. Vagy akkor is, ha pont ellenkezőleg, olyan ember hív, akitől lázba jövünk, mint a szerelmünk.

A kutatás szerint csak azoknak az embereknek nem ugrik meg ilyenkor a vérnyomása, akik átlagosan napi több mint harminc hívást kapnak. 

Alvászavart eredményezhet

Köztudott, hogy mennyire káros, ha a telefon képernyője az utolsó, amit látunk lefekvés előtt és a legelső, amire rápillantunk ébredéskor. A kijelző – már említett – kék fénye éber alvást okozhat és ideális esetben a hálószobában nem lenne helye semmilyen digitális kütyünek. 

Depressziót okoz

A telefonfüggőség és a depresszió között sajnos szoros összefüggés van. Olyannyira, hogy több pszichológus azt ajánlja először depresszióban szenvedő betegének, hogy kezdésképpen csökkentse a készülék nyomkodásával töltött időt, és már az is sokat javít esetenként az illető állapotán. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást