Hírek

Június 5. a Szenvedélyek napja – 4 hely, ahol segítséget kérhetsz a leszokáshoz

Június 5. a Szenvedélyek napja – 4 hely, ahol segítséget kérhetsz a leszokáshoz

Egy 2018-as adat szerint a magyar felnőttek 28%-a dohányzik, a KSH 380 ezerre, a WHO viszont egymillió körülire becsüli a magyar alkoholisták számát. A szenvedélybetegségekből kigyógyulni nagyon nehéz, de nem lehetetlen – segítséget kérni pedig egyáltalán nem szégyen, inkább a győzelemhez vezető út legelső lépése lehet, amit már ma is megtehetsz.

A háziorvosod

Mit gyakorlatilag minden, az egészségeddel összefüggésbe hozható kérdésnél, a leszokásban is első lépés lehet a háziorvosod felkeresése. Ne érezd magadat kellemetlenül emiatt, ha te valóban motivált vagy, akkor a háziorvosod nagyon szívesen fog támogatni ebben a döntésben, és egyáltalán nem találja majd furcsának, hogy segítséget kérsz, hiszen a szenvedélyekről való leszokás sokaknak nem megy egyedül.

A nemdohányzást tanulni kell, nem véletlen, hogy vannak erre programok, kidolgozott, szakmai módszerek.

A háziorvosod segíteni fog a megfelelő támogatás megtalálásában, ha szükséges, valamilyen nikotintartalmú, leszokást segítő készítményt is ajánl, és nagy valószínűséggel fel fogja hívni a figyelmedet az Országos Dohányzás Leszokás Támogató Módszertani Központ által működtetett leszokási telefonos szolgáltatásra: itt tapasztalt és speciálisan képzett szakemberek várják és segítik a motivált leszokni vágyókat az evidenciákon alapuló, proaktív módszerű és kidolgozott tematika mentén, program szerűen összeállított, több hívásból álló  telefonos  tanácsadás során. A  06-80-44-20-44-es zöld számot bárki hívhatja. 

A háziorvosod természetesen a dohányzáson túl bármilyen más szenvedélybetegség kezelésében is iránymutatást tud nyújtani neked.

Andrey_Kuzmin/depositphotos.com

Leteszem a cigit

A honlap az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) megbízásából,  az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával készült, szakmai tartalmát Dr. Urbán Róbert, az ELTE Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszékének egyetemi docense állította össze. Itt nem csak hasznos linkeket és elérhetőségeket találsz, de akár egy közösséget is, amely végigsegíthet a kritikus időszakon. A leszokás létráján például kikeresheted, hogy éppen hol tartasz a teljes leszokáshoz vezető folyamatban, és minden egyes lépéshez további tartalmakat is találsz, amelyek segítenek továbblépni, vagy megerősödni a célodban.

Anonim Alkoholisták

Az Anonim Alkoholisták olyan férfiak és nők közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket azért, hogy megoldhassák közös problémájukat és segíthessenek másoknak felépülni az alkoholizmusból – áll a weboldalon.

„Az AA nem szövetkezik semmiféle szektával, felekezettel, politikai irányzattal, szervezettel vagy intézménnyel; nem kíván semmiféle vitába bocsátkozni, nem támogat és nem ellenez semmilyen ügyet. Elsődleges célunk józannak maradni, és segíteni más alkoholisták józanodását”

– írják. Vagyis veszíteni valód egyáltalán nincs, ha felkeresed az egyik csoportjukat, viszont nagyon sokat nyerhetsz: tudományos kutatások igazolják, hogy a közösség ereje, a sorstársak támogatása segíthet legyőzni a szenvedélyt és józannak maradni.

Drog Stop

A 13 770 az ország bármely hálózatából, előhívószám nélkül hívható, ingyenes telefonszám, ahol azonnal segítséget kaphatsz. A Drog Stop nem csak a leszokásban, de az elterelésben is tud segíteni, azaz olyan információt, felvilágosítást kínál az alkalmi droghasználóknak, amely segít megelőzni, hogy függővé válljanak

További lehetőségek

Az Egészség- és Családvédő Országos Egyesület honlapján , valamint a Hogyan mondjam el neked? oldalán további információkat, linkeket, címeket, telefonszámokat találsz, ahol megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő szakembert, intézményt, csoportot, ami segíthet a leszokásban.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást