Júliusi feladatok a kertben

Júliusi feladatok a kertben

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Júliusi feladatok a kertben

A július hónap és a forró nyár megérkeztével sok gazda magára hagyja a kertet, ez pedig nem kedvez a termésnek, fáknak, virágoknak.

A jó termés biztosítása érdekében naponta öntözni kell és megvédeni a növényeket a kártevő bogaraktól.

Műtrágyázás

Egyes növényeket részesíthetünk nitrogén műtrágyázásban, így gyümölcsei gyorsabban növekednek.
Csak kis mennyiségben ajánlatos a nitrogénes műtrágya használata. 1000 négyzetméternyi kertre elég mindössze fél kiló nitrogén. Ez a mennyiségű nitrogén található három kiló 33-0-0 ammónium-nitrátban, vagy 4,5 kiló 4-3-4 szerves műtrágya keverékben.

Talajtakaró

Egy vékony szalmatakaró a talajon segít csökkenteni a gyomok megjelenését és segít megőrizni a föld nedvességét a száraz időszakok alatt.
Ez a természetes talajtakaró engedi a vizet keresztülfolyni, de megakadályozza a gyomok növekedését.
A talajtakarás nem alkalmazható olyan növények körül, amelyek folyamatosan szétterjednek (pl. évelő növények). A legjobb takaró szalmából, szénából vagy levelekből van.

Permetezés

A kártevők ellen szükséges permetezni júliusban. Csak arra kell figyelned, hogy ne a legnagyobb hőségben vagy nagyon szeles időben használd és kövesd a permetező szeren levő használati útmutatót.

Ültetés

Ha friss zöldségeket szeretnél élvezni késő ősszel is, a július a megfelelő idő bizonyos növények ültetésére: gumós növények (cukorrépa, fehérrépa), leveles zöldségek (spenót, saláta), zöldségek (kelbimbó, brokkoli). Csak mert ezek a növények a hidegben is megélnek, nem azt jelenti, hogy a júliusi forróságban nem tudnak nőni és virágozni. Csak a megfelelő öntözésre kell odafigyelni.

Öntözés

Amikor a növényeket öntözzük figyeljünk oda, hogy helyesen öntözzünk. Az aktívan növésben lévő zöldségek körül heti egyszer a talaj legalább 3 cm mélyen vizes kell legyen (esővíz vagy öntözés útján). Hogy a levelek és termés ne károsodjon, a legjobb ha a víz a növény törzsét éri. Ha ilyenkor ültetünk ki növényeket, öntözzük meg alaposan, mert az új helyen levő növények nehezen alkalmazkodnak a hírtelen napsütéshez és szárazsághoz, így hamar leéghetnek. Átültetés és öntözés után, takarjuk körülötte be szalmával, mely megőrzi a talaj nedvességét.

Az ültetések ideje függ a terménytől is. A káposzta családba tartozókat ültethetjük július közepén. A répát, fehérrépát július végén, míg a salátát, spenótot, retket ráér augusztusban elültetni.

Ültessük 20-25 cm távolságra a növényeket, ellenkező esetben satnya, kis termésük lesz.
Száraz meleg időben a fű növekedése lelassul, mégis ha lenyírod a füvet hagyd magasabbra, nehogy kiszáradjon. A fű hosszának csak egyharmadát kaszáld le, hogy ellen tudjon állni a nagy szárazságnak.

Betakarítás

Fontosabb zöldségek és gyümölcsök, amelyeket betakaríthatunk ebben a hónapban:
– Cseresznye
– Piros és Fekete ribizli
– Áfonya
– Szilva
– Tök
– Paprika
– Padlizsán

Egyéb tevékenységek júliusban:

– eperágyak felújítása betakarítás után,
– a hónap végén megkezdődik a szilva betakarítása,
– a trágyázott talaj átforgatása,
– az egyéves növények száraz virágainak eltávolítása.
 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!