A szeder kiváló vértisztító, de alacsony vérnyomás és étvágytalanság ellen is ajánlott.
Bélműködés-serkentő hatását élelmi rostjainak köszönheti. Magas antocianin tartalma csökkenti a rákbetegség kockázatát. A szeder főzete szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére is alkalmas.
Hozzávalók:
15 db babapiskóta 25 dkg szeder 500 g sovány túró 1 nagy doboz joghurt 2 evőkanál zselatin 1 dl víz 1 csomag vaníliás cukor 1 evőkanál barna cukor gyümölcsök és fehér csoki reszelék a tálaláshoz
Elkészítés:
A zselatint hideg vízben feloldjuk, majd megmelegítjük. Nem forraljuk, mert akkor elveszíti zselésítő hatását. A zselatint hűlni hagyjuk.
Robotgéppel összedolgozzuk a túrót, a joghurtot, a barna cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a szedret.
A szedres krémből 3-4 evő kanálnyit a zselébe teszünk, összekeverjük, majd ezt a zselatinos krémet a szedres krém egészével dolgozzuk össze.
Egy kb. 20 cm-es tálat folpackkal kibélelünk úgy, hogy a folpack legalább 15 cm-nyire túllógjon a tálon.
A folpackkal bélelt tál oldalát belülről babapiskótával kirakjuk.
A zselatinos-szedres krémet óvatosan a babapiskótával belülről körbekerített tálba borítjuk.
A babapiskóták végeit konyhai ollóval levágjuk, ezeket a piskóta darabokat arányosan a krém tetején elosztjuk.
A formát folpackkal beborítjuk.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük ezt a fanyar hűsítő finomságot.
Tálaláskor lefejtjük a folpackot. Óvatosan tálra borítjuk a desszertet. Fehér csoki reszelékkel és friss gyümölccsel díszítve kínáljuk.