Jobban megvisel, mint hinnéd: szakítás egy nárcisztikus személyiségű emberrel

Jobban megvisel, mint hinnéd: szakítás egy nárcisztikus személyiségű emberrel

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Jobban megvisel, mint hinnéd: szakítás egy nárcisztikus személyiségű emberrel

Kapcsolatban élni egy olyan emberrel, akiben a nárcisztikus személyiségjegyek jelentős része megtalálható, minden, csak nem könnyű. Érzelmileg megvisel, lerombolja az önbizalmadat, és ha egy probléma miatt hangot adsz a véleményednek, azt érezteti veled, hogy minden csak a te hibád. Amit viszont kevesen tudnak, hogy a szakítás még jobban összetöri a lelket, mint hinnéd!

Egy nárcisztikus férfi életében minden csakis róla szól. Hiába vagytok kapcsolatban, az, hogy te mire vágysz és mit érzel, mindig csak másodlagos lesz. Még ha őszintén szereted is azt az embert, akit megismertél benne, egy idő után olyannyira kimerülsz, hogy muszáj kilépned a kapcsolatból. Előbb-utóbb elérkezel arra a pontra, amikor végre búcsút tudsz inteni neki, és többé nem róla szól az életed, hanem saját magadról. A szakítás viszont nem lesz egyszerű, hiszen sosem az. Először is a srác megpróbál téged hibáztatni mindenért, ami nem működött kettőtök között.

Nem kaptál elég érzelmi támogatást tőle? Biztos azért, mert túlságosan ragaszkodó vagy, és nem hagytál neki elég szabad teret. Nem voltál boldog mellette? De hát hogy is várhatnád el, hogy ő feleljen még a te boldogságodért is, amikor mindketten felnőtt emberek vagytok? Ilyen, és ehhez hasonló mondatokkal dobálózik, csak hogy rád háríthassa az érzelmi felelősséget, és még rosszabbul érezd magad.

Talán még kételyeket is ébreszd benned, és elgondolkodtat, hogy vajon tényleg te rontottál-e el mindent. De hidd el, ez nincs így!

Ne higgy neki!

Valójában ez is csak a nárcisztikus személyiségű emberek egyik fegyvere. Ő mindig az áldozat lesz ebben a történetben, a valóságtól teljesen elrugaszkodva. Miután kellőképp bűntudatot ébresztett benned, azon lesz, hogy ezt hangosan te is elismerd. A sértésekkel akarja elérni, hogy lerombolja az önbizalmad, és kettőtök közül te legyél rosszabbul. Ennek hatására pedig te csak még jobban be akarod bizonyítani neki, hogy nem az a személy vagy, akinek ő lefest téged; de minden igyekezeted hiábavaló, mert ő már elhatározta magában a tévhiteket, és nem is hagyja ezeket lerombolni.

A szakítás után is követeli tőled a figyelmet

Az egyik legfontosabb tanács, hogy miután szakítottatok, minden egyes módon zárd ki őt az életedből. Ne maradjatok barátok a Facebookon, ne vedd fel a telefont, ha ő hív, és semmiképp se találkozzatok.

Ugyanis ez a személy a szakítás után is kiköveteli magának az állandó figyelmet. Hiába nem alkottok már egy párt, neki folyamatosan szüksége lesz arra, hogy vele foglalkozz.

Sokan számoltak már be arról, hogy egy szakítás után a nárcisztikus személyiségű exük többször is kereste őket. Éjjelente „véletlenül” felhívta őket telefonon, béna kifogásokra hivatkozva üzeneteket küldött, követelte vissza a holmijait, és így tovább. Neked viszont nincs szükséged ilyesfajta negativitásra az életedben, márpedig ha hagyod, hogy visszatérjen, ezt hamar meg fogod érezni.

Miután kijátszotta a bűntudatkeltés kártyát, és mindenáron megpróbálta felkelteni a figyelmed, jön a következő fokozat. Ekkor már ráébredt arra, hogy elveszített téged, és senki sem foglalkozik vele, így elkezd ígéretekkel kecsegtetni. Azt állítja, hogy megváltozik, rájött, hogy ő is hibázott, és felelősséget fog vállalni a tetteiért. Ez az a pont, ahol sokan elbizonytalanodnak. Hiszen mi van, ha igazat mond? Ha te szeretted volna, hogy a kapcsolatotok működjön, és vannak érzéseid iránta, könnyen lehet, hogy megingasz ezen a ponton. De az igazság az, hogy egy nárcisztikus személy sosem fog megváltozni.

Ha nemet mondasz, támadni kezd téged

Mindig azon lesz, hogy irányíthasson téged, és csak rövid ideig lesz képes uralkodni a viselkedésén. Előbb-utóbb minden visszatér az eredeti kerékvágásba, és csak róla fog szólni a kapcsolatotok, miközben te megint háttérbe szorulsz. Kimerültté válsz lelkileg, és ismét eljutsz arra a pontra, hogy szakítasz vele, a körforgás pedig kezdődik elölről.

Amikor nem adsz neki új lehetőséget, a bosszú eszközéhez folyamodik, és mindenkinek valótlan pletykákat kezd el terjeszteni rólad.

Sajnos a baráti kapcsolataidra is kihatással lehet egy ilyen személy, hiszen sokszor a közösségi médiát veszi ehhez igénybe. Posztolni kezd rólad, a képeid alá beszólásokat ír, és a barátaidat megpróbálja a saját oldalára állítani. Hamis részleteket írhat a szakításotokról a falára, hogy mindenki őt sajnálja, és téged tegyenek meg bűnbaknak.

Ezek után pedig az életednek más részleteibe is megpróbál beférkőzni. A Facebookon biztosan nyomon követi, mi történik veled, és ha véletlenül ismerősöd lesz egy másik férfi, garantáltan azon lesz, hogy kiderítse, van-e köztetek valami. Felbukkan a munkahelyed környékén, a bevásárlóközpontban, ahová gyakran jársz, és mindezt véletlen egybeesésnek titulálja. Pedig nagyon is számított arra, hogy ott leszel, hiszen azt akarja, hogy egy percre se feledkezz meg róla.

Hidd el, ez a személy sosem változik meg. Épp ezért második esélyt sosem lenne szabad adni egy nárcisztikus embernek!

Képek forrása: unsplash.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást