A jin/jang elv: ápold bőrödet a kínai császárnék módszerével

A jin/jang elv: ápold bőrödet a kínai császárnék módszerével

Címlap / Stílus / Arc / A jin/jang elv: ápold bőrödet a kínai császárnék módszerével

Nekünk, nőknek általában az a legfőbb óhajunk, hogy szépek legyünk, és szépségünket a lehető leghosszabb ideig fenntartsuk. Kínában papok és orvosok látják el szépségtanácsokkal a nőket. Akinek a lelke szép és a teste egészséges, annak az arca is szép. A kínai császárnék szépségideálok voltak, az ő titkaik közül osztunk meg veled cikkünkben néhányat.

Bőrünk és a jin/jang elv

Nők milliói utánozzák a szépségideálokat. A szépészeti kezelések a kínai orvostudomány tárgykörébe tartoznak. A jin és a jang elvét követik. A bőrt szervnek tekintik, mely alá van vetve a jin és jang energiáknak. 

A kínai szépségápolás mindig az egész testet veszi figyelembe, még ha csak az arcot és a dekoltázst kezeli is. A bőrre és a bőrön át gyakorolt hatás révén eljutunk a testbe is. Így válik gyógyító terápiává.

Orvosok és papok tanácsai

Kínában a papok és az orvosok foglalkoznak a szépséggel és az életkorral. Évszázadokon át keresték a halhatatlanság szerét, ami egyidejűleg örök szépséget és fiatalságot is ígér. A titkos receptek különösen hatékony keverékek voltak. 
Ezeket a recepteket ma a pekingi Palotamúzeumban őrzik, és nem hozzák nyilvánosságra. Néhány receptúrát felszabadított a Palotamúzeum, a többit azonban könyvekből és különböző egyéb dokumentumokból kell kideríteni. 
Több ezer éves a kínai kultúra, ezért megszámlálhatatlanul sok a szépségről szóló könyv is. 

Jin és jang az arcon

Ha belenézel a tükörbe, hamar felismered, hogy melyik típus uralja az arcodat. Láthatsz sok mindent: kipirosodást, ráncokat, tág pórusokat, szennyeződést. A kínai orvostudomány főleg a megfigyelésen alapul. 
A taoista kozmoszban a bőrt (a test felszínét) a janghoz rendelik hozzá. A bőr azon képessége, hogy hatóanyagokat vegyen fel, sok tényezőtől függ. Amikor feszültek vagy betegek vagyunk, vagy gondjaink vannak az emésztéssel, bőrünk felvevőképessége csökken.
Ehhez még hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a túl sok napsugár és a káros környezeti tényezők. Ezek azok a tényezők, amelyek meggátolják, hogy szépek legyünk. Először tehát a negatív hatásokat kell leépítenünk: például leépíteni a stresszt, változtatni étkezési szokásainkon és napirendünkön, kúrálni magunkat. 

Egyensúly testben és lélekben

Ahogy a bőrünket napról napra figyeljük, leolvashatjuk róla a gyógyulás előrehaladását, de a betegség első tüneteit is, mielőtt még betegnek éreznénk magunkat. 
Amikor nem vagyunk egyensúlyban, például a sminket nem tudjuk felvinni az arcunkra a megszokott módon, és csökken a krémek és a testápolók hatása is. Jól látható ez a menstruáció idején is. 
Ez idő alatt a szépségápolást is hozzá kell igazítanunk bőrünk állapotához. Ugyanez vonatkozik a peteérés időszakára is. Ilyenkor a bőr látványosan megváltozik, mégpedig a menstruációs változásokkal ellentétesen. 
A nők a klimaxban a nekik megfelelő, speciális szépségápolást igénylik, akárcsak a változókor után, a testi és a hormonális átállást követően

A bőr tipizálása a jin és a jang alapján

A jinhez tartozik a világos tónus, a hidegség, a zsíros bőr, a tág pórusok, a sima és feszes bőr, a fényes bőr, a nehezen vagy lassan gyógyuló sebek, a vastag bőr, a hideg verejték és a nedvesség. 
A jang jellemzői: sötét tónus, forróság, zárt vagy kis pórusok, feszesség, csökkent nedvességtartalom, fénytelen bőr, gyorsan gyógyuló sebek, erőteljes hegképződés, vékony bőr, izzadásra való hajlam, ráncképződés.
Sokfélék vagyunk, így a jinhez vagy a janghoz való sorolás ritkán egyértelmű. A jin és a jang mindig tartalmazza a másikat is. Ha több grízszem van az arcon, mint pattanás, az jang tünet. 
Jangra utal még a túl sok pattanás, az akné, a szétpattant erek, a ráncok és a korpás bőr is. A narancsbőr szintén jang probléma, ezért megoldása a jinben keresendő. 

Amikor hiányzik az egyensúly

Amikor a jin vagy a jang túlsúlyban van, akkor a megoldás a bőr egyensúlyának visszaállítása. A száraz és repedezett bőrbe nedvességet és zsírt kell juttatni. Mindig az a cél, hogy létrejöjjön a harmónia. 

Túl sok jinre utal a pattanás, az akné, a hegesedés és a redők. Túl sok a jang, ha a bőr repedezett, ha grízszemek, kipirosodás, ekcéma, pikkelysömör, hámlás, foltok, szeplő, vagy ráncok figyelhetők meg rajta.

Minden hónapban megújulunk

Jó hír, hogy bőrünk 28 naponként teljesen megújul. A bőrön át is lélegzünk, és méregtelenítjük a szervezetünket. 
A testápolók, gélek és krémek semmit sem érnek, mert a szervezet idegennek tekinti ezeket az anyagokat, így nem képes befogadni azokat. 
A nedvességet, a vizet azonban befogadja, ezért a jin-jang szépségápolás olaj-víz emulziókat használ, amelyek legalább 80% vizet képesek megkötni és a bőrbe juttatni. Vizet kell juttatnunk a szervezetünkbe, szépségünknek ez is alapvető feltétele. 
Cikkünk alapjául Shan Feng A kínai császárnék szépségreceptjei ‒ A finom bőr és az érzéki kisugárzás titka (Tipo-Copy Bt., 2003) című könyve szolgált.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!