5 jele annak, hogy nem tiszteled saját magadat

5 jele annak, hogy nem tiszteled saját magadat

Címlap / Életmód / Egészség / 5 jele annak, hogy nem tiszteled saját magadat

Az önbizalomhiánynak rengeteg árnyalata van, és mind közül a masszív önutálat a legsúlyosabb. Nem is hinnéd, hányan küszködnek ezzel nap mint nap. A következő momentumok elárulják, vajon te is ott vagy-e az érintettek táborában…

Féltékeny és irigy vagy másokra

Egy saját magát tisztelő és szerető ember elkerekedő szemekkel csodálkozik rá a nála jobb képességekkel bíró, előrébb járó társaira. Többet és többet akar hallani a tapasztalatairól, nyitott a tanulásra.

Aki viszont negatív képet lát viszont a tükörben, egészen eltörpül egy karizmatikusabb személyiség mellett: feltámad benne az irigység és a féltékenység keserű érzése.

Ez olyannyira felerősödhet, hogy akár szenvedélyes gyűlöletté is fajulhat – miközben az illető leginkább magát utálja.

A megoldás felé vezető út első lépése a felismerés, tehát semmi „ciki” nincs abban, ha a jellemzés alapján az utóbbi kategóriába sorolod magadat.

Önbizalmad tudatos növelésével a gondolataid is tisztulni fognak.

Kegyes hazugságok hálójában

Azon kapod magad, hogy kisebb-nagyobb, ám ártalmatlannak vélt füllentésekkel próbálod a megfelelő mederben tartani a kapcsolataidat?

Utána pedig szinte mindig megvilágosodsz, hogy erre valójában semmi szükség nem volt?

A kegyes hazugság célja, hogy elfogadást és pozitív visszajelzést kapj másoktól.

Kiegyensúlyozott lelkiállapotban ezek a források ügyeskedés nélkül is elérhetőek, amikor azonban rossz színben látod saját magadat, a tudatod elkezd azon dolgozni, hogyan kaphatnál belőlük minél többet.

Ne aggódj, szó sincs arról, hogy patológiás eset lennél emiatt – csupán egy rossz beidegződésről beszélünk, ami ugyancsak „gyógyítható” némi önbizalommal!

Képtelen vagy az egészséges életmódra

Amikor tisztelsz és szeretsz valakit, nem akarod bántani.

Valószínűleg sosem dugnál cigarettát vagy fánkot egy újszülött szájába, mint ahogy kedvenc ebedtől sem tagadnád meg a napi sétát. Más a helyzet, ha kutyába se nézed az illetőt.

Akik megtanulták tisztelni magukat, könnyedén elmerülnek az egészséges táplálkozással és a testmozgással járó rituálékban, hiszen szoros barátságot ápolnak a testükkel és a szellemükkel.

Ez tehát az egészséges életmód kulcsa, nem csupán a megfelelő edzésprogram és diéta – utóbbiak ugyanis csupán eszközök, amelyeknek megfelelő kezekbe kell kerülniük a sikerhez.

Csak akkor vagy boldog, ha minden oké

Elsőre talán nyilvánvalónak tűnik, hogy csak akkor lehetsz kiegyensúlyozott, ha minden a megfelelő mederben halad.

Pedig a belső harmónia lényege éppen az volna, hogy nyugodt sziget tudj maradni akár tomboló tornádóban!

A saját magukat tisztelő emberek kalandként tekintenek az életre.

Ha attól rettegsz, hogy idiótákkal kell együtt utaznod, a repülő késhet, a kaja pedig pocsék lehet, eleve feszült idegállapotban indulsz el, amiből nem sok jó sülhet ki a végén.

Amennyiben viszont tudod magadról, hogy megérdemled a legjobbat, és a gikszerek is azért történnek, hogy tanítsanak, lesz egyfajta biztonságérzeted, ami minden helyzetben megmarad.

Ostorozod magad az előbbiek miatt

A felsorolt négy jel közül legalább egynél magadra ismertél, s azóta képtelen vagy szabadulni a gondolattól, hogy milyen tökéletlen vagy?

Na, ez aztán cáfolhatatlan bizonyítékul szolgál arra, hogy tényleg nem tiszteled a saját lényedet.

Akik már előrébb járnak ezen az úton, reális célokat tudnak kitűzni maguk elé, melyek megvalósításával eleve garantált a sikerélmény, és vele együtt a következő lépés.

Ne akard rögtön átugrani a saját árnyékodat! Önmagad felépítése lassú és munkaigényes folyamat.

A feltétlen önelfogadáshoz először is fel kell térképezned az elismerésre méltó belső és külső tulajdonságaidat, amihez akár külső segítséget is igénybe vehetsz, ha éppen nagyon mélyen vagy.

Drukkolunk, hogy mielőbb sikerüljön egyensúlyba hozni magad!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást