Javában tart a sarki fény szezon! Itt kaphatod lencsevégre a varázslatos aurora borealist

Javában tart a sarki fény szezon! Itt kaphatod lencsevégre a varázslatos aurora borealist

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Javában tart a sarki fény szezon! Itt kaphatod lencsevégre a varázslatos aurora borealist

Nem meglepő, hogy a sarki fény látványának átélése ott szerepel a legtöbb ember bakancslistáján. Az égbolton táncoló fénymező megjelenése talán a legigézőbb természeti jelenség a világon. De mint bármely ilyen jelenség, az Aurora Borealis is kiszámíthatatlan és szeszélyes. Sok utazóban és kalandorban felmerül a kérdés, miként tudná maximalizálni az esélyeit, hogy mintegy páholyból tudja bámulni a világ egyik legnagyobb „showműsorát”.

Az északi fény tipikusan az aurora zónában fordul elő, az északi szélesség 65 és 72 foka között, azonban a nagyméretű geomagnetikus viharok ezt a zónát alacsonyabbra is tehetik. Ha olyan szerencsés vagy, hogy esélyed van ellátogatni egy aurora megfigyelő helyre, gondold át, milyen kritériumok alapján választod ki az úti célt.

Egyes helyek azért jók, mert feljebb vannak északi féltekén, azaz gyakrabban jelenik meg a horizonton a sarki fény. Mások azért, mert olcsóbbak a többinél, kevesebb felhősödés van, vagy mert könnyen elérhető az oda vezető tranzit útvonal. Nagyon ritka és szerencsés az, amikor az összes kritériumnak megfelel egy helyszín.

Izlandra, Grönlandra és a Feröer-szigetekre még mindig nagyon költséges eljutni, lássunk tehát olyan észak-európai desztinációkat, amelyekbe akár fapados járatok is indulnak.

Mielőtt azonban megveszed a repülőjegyedet, tájékozódj online az északifény-előrejelző szolgálatoknál, hogy mennyi esélye van az égi tünemény megjelenésének a tervezett utazásod periódusában. Az egyik ilyen honlap a Space Weather Prediction Center.

Finnország, Inari

Egy finnországi utazás elképesztő, függetlenül attól, hogy az év melyik részében látogatod meg, de a lappföldi tél különösen mágikus. Ebben a régióban évente akár 200 éjszakán keresztül is látható az Aurora Borealis, ami már augusztus végén megjelenik. Az egyik legjobb hely, ahol a szivárványszín sarki fényt meglesheted és mellette még az egyedülálló északi kultúrát is megtapasztalhatod, az Inari. A sarkkörtől 250 kilométerre fekvő Inari-tó partján van a megegyező nevű városka, amely az őshonos rénszarvasok központja. A település körül gyakorlatilag nincs fényszennyezés, és a tó mellett töltve éjjel biztosan megjelenik az égi mágia.

Javában tart a sarki fény szezon! – Itt kaphatod lencsevégre a varázslatos aurora borealist

Norvégia, Alta

Számos kiváló hely van a norvég északi fények megtekintésére, de Alta folyamatosan minden lista tetején megjelenik. Ez a különleges úti cél a világ elsőészakifény-megfigyelőközpontjának az otthona, és még a „The Northern Lights Town” becenevet is megszerezte. Egy másik jó ok, hogy meglátogasd a várost, a híres barlangrajzok és kőfaragások. Ez Norvégia egyetlen őskori világörökségének része, és mintegy 6000 jelenetből áll. Az aurora megfigyelésére Norvégiában a legjobb idő szeptember végén és április elején van, a várost körülölelő fjordon pedig fantasztikus kirándulásokat lehet tenni.

Svédország, Abisko

Európa egyik legjobb sarki fény megfigyelő helyszíne Abisko, amely egy nemzeti park közepén fekszik. A tudósok szerint évente átlagosan 159 éjszakán látszanak a fények.

Az alig 200 lelket számláló városka a svéd Lappföld régiójához tartozik. A környező hegyek tisztán tartják az égboltot és védik a környéket a csapadéktól. Ezért van az, hogy itt statisztikailag a legtisztább a horizont, és ezzel együtt az esély is a legnagyobb arra, hogy az aurora borealist lencsevégre kapd.

Javában tart a sarki fény szezon! – Itt kaphatod lencsevégre a varázslatos aurora borealist

Ha csak három napot tartózkodsz itt, 89% esélyed van arra, hogy sikerrel járj.

Skócia, Shetland és Moray

Skóciát gyakran figyelmen kívül hagyják, mint sarki fény megfigyelő helyet, ám a hideg és sötét téli hónapok alatt az északi skóciai partvidék és szigetvilág felett gyakran megjelennek a táncoló fények. Egy kalandos kompos tengeri utazás után Shetland szigete ideális hely az aurora borealis felbukkanására. A több mint 100 szigetből álló csoportból mindössze 15 lakott. Shetland a vikingek lakóhelye, vadregényes és gyönyörű táj, emellett komoly történelmi és kulturális öröksége van, amit érdemes felfedezni.

Ha valaki nem akar kihajózni a messzi Külső-Hebridákon található Shetlandra, a szárazföldi északi partvidéken is ideális sarki fény lelőhelyet találhat. A Moray-part a Felföld fővárosától, Inverness-től keletre fekszik. Moray Firth és Nairn kisvárosa szárazabb mikroklímával rendelkezik, mint Skócia egyéb városai, így az idő is tisztább. A sziklás partokról nem csak delfineket lehet látni, hanem az északi fény hullámzóan színes függönyét is.

Képek forrása: Jacetan/Depositphotos.comArtzzz/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást