Vérlázító. A férfiak háromnegyede nem végez házimunkát

Vérlázító. A férfiak háromnegyede nem végez házimunkát

Címlap / Életmód / Család / Vérlázító. A férfiak háromnegyede nem végez házimunkát

A pandémia eddig nem látott terhet rótt az anyákra. A munka és háztartási teendők mellett többségük még tanárként is kénytelen volt funkcionálni. Egy olyan családban, ahol ráadásul nem is egy, hanem több gyerekkel kellett napi szinten átvenni a tananyagot, ez a követelmény emberfeletti volt.

A hazai háztartások 75 százalékában a férfiak még napjainkban sem végeznek semmilyen házimunkát. A gyerkőcökkel kapcsolatos összes teendő is automatikusan az anyát terheli. Ezen viszont valamelyest változtatott a járvány. A férfiak a hónapokon keresztül tartó otthonülés közben akarva akaratlanul is tanúi voltak, mennyivel kevesebbet tesznek hozzá a család életéhez, mint feleségeik.

Ez a tény vérlázító. Rávilágít arra, hogy itt, Közép-Európában milyen messze is vagyunk a nemek egyenlőségétől, de nézzük a dolgok pozitív oldalát is.

Ugyan erre a tendenciára Magyarországon még nem áll rendelkezésre adat, de a környezetemben több apukánál is volt szerencsém megfigyelni a változást. Zolival, Judit barátnőm férjével egy kerti parti alkalmával csevegtem el erről.

VitalikRadko/depositphotos.com

Új meglátások

„Csak akkor láttam, mennyi minden történik itthon, amíg én munkában vagyok, amikor elkezdtem otthonról dolgozni. Judittal megbeszéltük, hogy ő az egyik, én a másik gyerekkel tanulok és munka plusz a “tanárbácsiskodás” után szellemileg teljesen elkészültem. Csak arra volt erőm, hogy este még kicsit zombultam a tévé előtt, közben meg néztem, hogy a feleségem még mindig pörög. Bepakolja a szennyest, mosogat, főz, tanárokkal egyeztet és még a saját home office munkáját is előkészíti másnapra. Pár nap alatt felnyílt a szemem, hogy én mennyire keveset teszek hozzá ahhoz, hogy a család működőképes legyen.”

Nem csak Zoli volt az egyetlen apa az ismeretségi körömben, aki a járvány alatt előrelépett, mint családfő. Az egyik munkatársam, aki amúgy is szeret főzni, de eddig csak baráti látogatások alkalmával tette, teljesen magára vállalta a főzést, amíg felesége a gyerekekkel tanult.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást