Japandi, a 2020-as év legkülönlegesebb lakberendezői trendje

Japandi, a 2020-as év legkülönlegesebb lakberendezői trendje

Címlap / Otthon / Dekor / Japandi, a 2020-as év legkülönlegesebb lakberendezői trendje

A Japandi stílus a skandináv hygge letisztultságát, természet közeliségét és nyugalmát ötvözi a japán wabi-sabi elmélettel, ami egyszerűséget és esztétikusságot jelent. Ennek a két lakberendezési trendnek az összeolvadásából született meg egy olyan irányzat, ami a tartalmi hangulatot és a látványt egy stíluson belül kapcsolja össze. A Japandi lényege, hogy otthonunkban megleljük a nyugalmat, az egyensúlyt, nyomban felfrissüljünk, ahogy hazaérünk, miközben ne mondjuk le a modern és újszerű megközelítésről és praktikumról sem.

Visszafogott színek cseppnyi csavarral

A Japandi a semleges és visszafogott színpalettán alapul: jellemző módon a pasztell- és földszínek, a halványkékek, a tompított zöldek és a világos rózsaszínek dominálnak a kisebb és a nagyobb felületeken egyaránt. Bár az alap nagyon egyszerű, a semleges árnyalatok mellett érdekes és sötét színek is felbukkannak, mint pl. a réz, vagy a fekete. A természetes anyagok és a tiszta vonalak ötvözésével a Japandi erőteljes eleganciát sugall, ami egyaránt lehet semleges, de nőies és férfias hatású is – minden otthonba beilleszthető az a tisztaság, minimalizmus és harmónia, ami ennek a stílusnak az alapját képezi. 

1. Ikea, 2. Jysk, 3. Jysk (háttérkép: scottwebb/pixabay.com)

Funkcionális és esztétikus kiegészítők

Annak érdekében, hogy a te otthonodat is áthassa a Japandi életérzés, arra kell összpontosítanod, hogy a lakberendezési tárgyaid egyszerre legyenek funkcionálisak és kifinomultak. Ilyenek pl. a kőből készült vázák, az ásványokból faragott edénykék, vagy éppen a bambusz stílusú bútorok, az illatozó virágdíszek.

Ezek olyan kiegészítők, amik egytől egyig örvözik a klasszikus, japán anyagokat és a skandináv stílus egyszerű, modern formatervezését.

A lakberendezői boltokban ez az alapelv sokszor a rattan, vagy a bambusz felhasználásával valósul meg. A könnyű, és könnyen kezelhető alapanyagok természetesen gyönyörűek, régóta ismert és szeretett alapanyagok, ráadásul nagyon sokoldalúak – tökéletesen illenek a Japandihoz!

1. Ikea, 2. H&M, 3. Jysk (háttérkép: scottwebb/pixabay.com)

Kézműves tárgyak

A kézműves kiegészítők évek óta fontos részét képezik a lakberendezésnek, és komoly szerep jutott nekik a Japandiban is. Japánban még mindig tiszteletben tartják a hagyományokat, ügyelnek az egyedi tárgyak kivitelezésére, és alapvetően fontosnak tartják a perfekcionizmust, a legfinomabb kivitelezést. Az egyedi daraboknál azonban nincs tökéletesebb – ezért is van az, hogy amikor az egyszerűség és a finom kivitelezés kapcsolódik a sajátkezűségben, akkor megszületnek a Japandi felemelő kiegészítői.

Az ilyen egyedi tárgyaknak nem véletlenül magas az áruk, hiszen kézzel készültek, tartósak és megismételhetetlenek, márpedig ezek a tulajdonságok mindig keresettek a lakberendezésben.

Természetesen nem csak a különböző dekorációs tárgyakban mérvadóak a kézművesség (vagy a kézműves hatás) jegyei, az egyedileg készített bútorok hasonlóan fontosak. Ezek többségében jól megfigyelhető a skandináv stílusra annyira jellemző fa és fém ötvözete, de a jó állapotú, felújított és modern hangulatú bútorok ugyancsak népszerűek.

1. Ikea, 2. H&M, 3. H&M (háttérkép: scottwebb/pixabay.com)

Fókuszban a szobanövények

A szobanövényeknek legalább olyan fontos szerep jut a Japandi stílusban, mint az egyéb kiegészítőknek, hiszen a virágok amellett, hogy gyönyörködtetik a szemet, nyugalmat és harmóniát sugároznak, még oxigént is termelnek – funkció és esztétikum kipipálva! Szintén előny, hogy a szobanövények segítségével nagyon könnyen életre hívhatod a japán hangulatot, hiszen a bonsaiok, a bambuszok, a bambuszpálmák, vagy éppen a juharfélék azonnal távol keleti hangulatot élesztenek fel bennünk.

1. Ikea, 2. Jysk (háttérkép: scottwebb/pixabay.com)

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást