Életmód / Egészség

Nagy divat a japán vízterápia, és állítólag segíthet a fogyásban – Utána néztünk!

A japán vízterápia alapja nagyon egyszerű: reggel, felkelés után, éhgyomorra több pohár szobahőmérsékletű vizet kell meginnod, mindenféle divatos kiegészítő (citrom, gyömbér és társaik) nélkül. A több pohár ezúttal legalább ötször 2 deciliteres mennyiséget takar, ami nagyon soknak tűnhet. Ezután érdemes háromnegyed órát várni a reggeliig vagy az első kávéig. A módszer ajánlja azt is, hogy aki vízterápiázni akar, az bizony ne egyen egy étkezés során 15 percnél tovább, és hagyjon hosszú szünetet az étkezések között.

Az egyértelműnek tűnik, hogy a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás fontos, és nagyon hasznos is lehet, ha naponta legalább 2-2,5 liter vizet megiszol. Az is tiszta ügy, hogy reggel, alvás után a szervezet dehidratált, így jót is teszel vele, hogy rögtön iszol néhány pohár vizet. De hogy segít mindez a fogyásban?

Kutatások korábban kimutatták, hogy a vízivás segíthet elnyomni az alaptalan sóvárgást bizonyos ételek (jellemzően az egészségtelenebb fajták) után.

A víz ráadásul el is telít, így ha kicsit éhesnek érzed magad, néhány pohár vízzel még kihúzhatod addig, amíg legközelebb lehetőséged van enni. Ráadásul a szervezeted gyakran összekeveri az éhségjelzéseket a szomjúságot mutató jelzőkkel, így lehet, hogy ha kicsit éhesnek érzed magad, tulajdonképpen csak szomjas vagy. Ezért javasolják az egészségguruk azt, hogy minden étkezés előtt igyál meg egy nagy pohár vizet.

Olvastad már?  4 könnyű étel, melyekkel kompenzálhatsz az ünnepek után

A legtöbb diétának az az alapja, hogy napi többször egyél keveset – ezzel a japán vízterápia elvei teljesen szembemennek. Kutatások szerint ez nem is biztos, hogy pozitívum: bár a hosszú szünetek miatt az összesen bevitt kalóriák száma csökken, a negyedórás időintervallum miatt az agyadnak nincs ideje „felfogni”, hogy már tele vagy, így mindegy, mennyit eszel, nem fogja érzékelni, hogy elég volt.

Karolina Grabowska/kaboompics.com

Mégis a japán vízterápia rajongói azt állítják, hogy segít kitisztítani az emésztőrendszert, javítja az emésztőrendszer egészségét, meggátolja a szorulást, és csökkenti az esélyét az olyan betegségeknek, mint a kettes típusú cukorbetegség vagy a magas vérnyomás (egyesek szerint még a rák kialakulásának esélyét is csökkenti). Mindennek azonban semmilyen tudományos bizonyítéka nincs. Nem is igazán érthető, hogy a vízivás például hogyan segítheti az emésztőrendszer tisztulását, a negyedórás evésintervallum pedig hogyan gátolhatja meg a szorulást… Mindenesetre sokan, akik ezt a diétát, „terápiát” követik, már hetek, hónapok után érzik a változást.

Az viszont biztos, hogy a sok vízivással nem lőhetsz mellé. Túltolni nem érdemes, de a korábban említett napi 2-2,5 liter szűrt csapvíz vagy ásványvíz nagyon jót tesz az egészségnek. A megfelelő hidratáltság azt is jelenti, hogy az agyad jobban működik, ügyesebben tudsz koncentrálni, és az energiaszinted megfelelő lesz. 

Olvastad már?  5 súlyos stílusbaki, ami öregebbnek mutat

Arra azonban nagyon figyelj, ha a japán vízterápiára adod a fejed, ne hidratáld túl magad! Ez is ugyanolyan veszélyes lehet ugyanis, mint a szomjazás, és nehéz is észrevenni a tüneteit. Ha nem végzel különösebben intenzív mozgást napközben, és nyáron nem izzadod ki a bevitt folyadék nagy részét, akkor a 2-2,5 liter bőven elég egy nap.

Forrás