Ismerősek? 4 viselkedési mód, ami nagy eséllyel szakításhoz vezethet

Ismerősek? 4 viselkedési mód, ami nagy eséllyel szakításhoz vezethet

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ismerősek? 4 viselkedési mód, ami nagy eséllyel szakításhoz vezethet

Minden kapcsolatban előfordulnak nézeteltérések, viták. Nem lehet mindig kikerülni a konfliktusokat és nem is kell. De arra mindig vigyázz, hogy a veszekedés hevében se tégy olyat, amit növelheti a bizalmatlanságot és szakításhoz vezethet. Megmutatjuk, hogy a párkapcsolati szakértők szerint mi az a 4 dolog, ami nagyon sokat árt a szerelmi viszonynak.

Jellemkritika

Egy rosszkor tett megjegyzés, egy kis csipkelődés is vezethet bántásokkal teli veszekedéshez. Ha az egyik fél, te vagy a párod épp ingerültebb volt, elfajulhat a szócsata. Mindig vigyázni kell azonban arra, hogy sose a párod jellemét kritizáld, csak a viselkedését, és ő se tegye ezt veled.

John Gottman párterapeuta szerint sajnos sokan beleesnek abba a hibába, hogy jelzőket használnak a másikra, pedig ez csak olaj a tűzre, ráadásul hosszabb távra is kihat.

Mondjuk nem csinált meg valamit a szerelmed, és te éreztetni akarod vele, hogy ez rosszul esett: ne azt mondd, hogy már megint lusta és önző volt, mert ezzel a jellemét bírálod. Ettől nem lesz legközelebb figyelmesebb, inkább dac és harag költözik belé. Ugyanez veled is így van. Gondolj bele, ha a párod a jellemedet szidja, nem a megnyilvánulásodat, akkor az bizony nagyon fáj.

Megvetés

Ijesztő, kellemetlen szó, ugye? Pedig sajnos sokszor mi is élünk vele, vagy éppen elszenvedjük. A megvetés a másik megalázása. Ha úgy érzed, hogy a párod többször is tett olyan kijelentést, amivel a személyedet, a tulajdonságaidat bántotta, akkor joggal érezheted úgy, hogy nem becsüli az értékeidet kellőképp. De vigyázz, hogy te se gúnyolódj a szerelmed dolgain, munkáján, hobbiján, személyiségjegyein, mert bizony övön aluli ütéseket mérhetsz így rá.

Védekezés

Senki sem szereti, ha szembesítik a hibáival vagy leleplezik egy füllentését, hazugságát. Ilyenkor automatikusan védekezni kezdünk, a sérelemlistánkhoz írjuk a csúnya szavakat és mélyen megbántódunk. Ismerős érzés?  A védekezés igen gyakori viták, összekapások esetén. Lehet, hogy néha már te is eljutottál olyan kemény kijelentésekig, mint: „Jobb lenne, ha nem is lennénk együtt!” vagy „Úgy látom, már nem is szeretsz!” Később megbánhatod ezeket a gonoszkodó mondatokat, mert a heves szócsaták miatt harcnak érezheted a helyzetet és reflexből védekezel.

Megfigyelheted magadon és a párodon is, amit a pszichológusok vallanak: a védekezés sokszor a kifogások kereséséről és a felelősség áthárításáról szól.

Elzárkózás

Leginkább a férfiakra jellemző, hogy ha érzelmileg elárasztjuk őket, akkor bezárnak, elzárkóznak, blokkolják a beszélgetést. Kivonulnak a szituációból, mert nem tudnak mit kezdeni vele. A pasik többsége utálja a drámázást, nem akar benne lenni, ami minket, nőket persze csak tovább dühít. A probléma megoldásához, a dolgok tisztázáshoz nem kerülünk közelebb. John Gottman pszichológus azt mondja, hogy ez az elzárkózó viselkedés azért bosszantó, mert azt üzenheti: „Addig semmibe veszlek, ameddig nem úgy mennek a dolgok, ahogy én akarom.”

A sokat tapasztalt párkapcsolati szakértők azt mondják, hogy a fenti négy ártalmas megnyilatkozási mód vezet a leggyakrabban eltávolodáshoz és szakításhoz, hiszen a sérelmek elraktározódnak a lélekben. A párkapcsolat végét is jelentheti, ha elgyengül a pár tagjai közti kötelék. Figyelj arra, hogy ne teremts ilyen helyzeteket, illetve légy résen, hogy veled se bánjon senki méltatlanul!

Kép forrása: unsplash.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást