Egészség / Életmód / Hírek

Ezek a legfontosabb különbségek az influenza és a koronavírus közt

Ezek a legfontosabb különbségek az influenza és a koronavírus közt

Mindkettő fertőző betegség, azonban különböző vírusok okozzák őket, amelyek hasonló tüneteket okoznak. A Járványmegelőzési és Járványügyi Központ szerint mindkettőnél jelentkezhet láz, hidegrázás, köhögés, légzési nehézség, torokfájás, orrfolyás, izomfájdalom és fejfájás is. Teljesen egyénfüggő, hogy kin melyek jelentkeznek ezek közül. Ami megkülönbözteti őket egymástól, hogy a koronavírus esetén a szaglás és ízlelés elvesztése is jelentkezhet. Ráadásul sajnos sokkal jobban megviseli a szervezetet, így a közérzeted lényegesen rosszabb lehet, mint az éves influenza esetén.

De a köhögés típusa is némileg eltérő. Az influenza közepes erősségű, száraz köhögést okoz, míg a Covid-19 esetén ez állandóan jelen van, és a levegővétel is sokkal nehezebbé válik.  Azonban ez sokszor kevés a kettő megkülönböztetéséhez. Mivel ennyire hasonlóak a tünetek, szakértők szerint biztosat csak egy PCR-teszt elvégzése után lehet mondani. Ez az egy segíthet 100%-ban meghatározni, hogy melyikkel van dolgod. Azonban sokaknak már az is feltűnt, hogy a két vírusos megbetegedésnél a tünetek egészen más sorrendben jelentkeznek.

Ha elkapod valakitől az influenzát, 1-4 napon belül megérzed, hogy valami nem stimmel veled. Belázasodsz, és ágynak esel, általában elég hirtelen. A koronavírusnál viszont ez több időbe telik, így nem véletlen, hogy korábban 2 hétig, most pedig 10 napig kell valakinek karanténban lennie, hogy a megfertőződés esélyét kizárják. Általánosságban 5 nap alatt jelentkeznek a covid-19 esetében a tünetek. Fokozatosan érzed magad egyre gyengébbnek, mígnem a láz és a többi kellemetlen tünet fel nem erősödik.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást