Egészség / Életmód

Ez a sorrend, amiben a koronavírus fertőzés tünetei megjelennek

Ez a sorrend, amiben a koronavírus fertőzés tünetei megjelennek

És most, hogy itt az influenzaszezon, még nehezebb lesz megkülönböztetni egymástól ezt a két betegséget. A Dél-Kaliforniai Egyetem szakértői is tisztában vannak ezzel, épp emiatt próbáltak valamiféle támpontot adni az embereknek és orvosoknak a koronavírus kapcsán.

Kutatásaikból pedig kiderült, hogy a COVID-19 tünetei az emberek többségénél (és itt most nem a tünetmentes betegekre gondoltak, hanem azokra, akiknél valóban voltak jelek) egy bizonyos sorrendben követik egymást. 

Ahhoz, hogy pontos választ adhassanak a témában, a WHO által összegyűjtött, 55 ezer kínai koronavírusos beteg adatait vizsgálták meg. A végén arra jutottak, hogy a sorrend nagyon sokat számíthat. Egészen más ütemben jelentkezhetnek a tünetek, mint például az influenzánál.

Mi az első tünet?

A felmérések alapján a vizsgált betegeknél a koronavírus legelső tünete általában a láz volt, amit aztán a köhögés és az ízületi fájdalmak követtek némi késéssel. Ezután tapasztaltak a betegek hányingert, szédülést, esetleg hányást is, majd később a hasmenés is társult a tünetek közé.

Ezzel szemben azok, akik a már ismert influenzát kapták el, előbb köhögtek, és csak utána jelentkezett náluk a láz. Hasmenés és hányinger sokszor pedig egyáltalán nem. Ez már segítséget nyújthat azoknak, akik bizonytalanok a betegségüket illetően.

1 2 3

5 hozzászólás

 • Avatar
  Simon Balázsné
  2020.11.04., 12:48

  Hasznosnak tartom az összegyűjtött tájékoztatást .Jó így külön gyújtve. Nekem tetszik.

  Válasz
 • Avatar
  Deutsch Peter
  2020.11.04., 14:56

  Köszönöm,sokat segitett a bizonytalanságomban,most végre van mit követni.

  Válasz
 • Avatar
  Kandúrbandi
  2020.11.04., 16:10

  Másfél hete köhögés kapott el egy délután. Szabadban voltam, érezhetően lenyomódott a begyújtott avar és a kályhák füstje. Másnapra erősebb lett a köhögés. Harmadik naptól hőemelkedés, gyengeség. A lázam sokszor fél órán belül teljesen magától 1,5 foknyit ingadozik, ha nem veszek be semmit akkor is. Le-fel….. Teszt szerint nem covid

  Válasz
 • Avatar
  Gyebnár Istvánné
  2020.11.04., 18:45

  Nagyon nehéz egy allergiásnak rájönnie,hogy már rég nem arról szólnak a problémák.Eddig sem sűrűn éreztem szagokat és ízeket.Viszont az egyik pillanatról a másikra jelentkező fejfájás és gyengeség bizony nagyon új volt,úgy 1-2 napig.Nagyon fáztam 25 fokban de lázam nem volt csak hőemelkedésem 37,5.Akkor még nem igazán de sejtettem,hogy sajnos “megkoronáztam”magam.Jött a köhögés,nem volt nagy újdonság,a torkom nem fájt.Na most a hasmenés az nagyon kiüti az embert mert bármit eszik az kijön és ennek 2-3 napja.Vajon meddig tart?Kértem a covid tesztet és nagy nehezen kiírták,ennek 2 napja de türelmes vagyok mert el vannak havazva a mentősök.Tehát most várok…

  Válasz
 • Avatar
  Éva
  2020.11.26., 08:49

  az első tünet nem következik, csak a következő következik !

  Válasz

Írj egy hozzászólást