Így készítsd fel magad a vírusokra. Dietetikust kérdeztünk

Így készítsd fel magad a vírusokra. Dietetikust kérdeztünk

Címlap / Életmód / Egészség / Így készítsd fel magad a vírusokra. Dietetikust kérdeztünk

Na és hogy miként? Például Sziráki Zsófi dietetikus szakértői tanácsainak megfogadásával, aki most minden olyan fontos tényezőre rávilágít, amire az egészségünk megőrzése érdekében ősszel kifejezetten ajánlott figyelnünk.

Miért van kitéve nagyobb veszélynek az immunrendszerünk a hidegebb őszi időszakban?

Az őszi időszak a kórokozóknak igencsak kedvez azáltal, hogy csökken a nappali átlagos hőmérséklet és kissé nyirkosabbá válik az idő, így könnyebben tudnak szaporodni a kórokozók. Magunk is több időt töltünk zárt térben mind az idő, fiatalabbak esetén pedig mind a tantervi kötelezettségeik végett is.

Sok esetben előfordul, hogy csökken a természetes forrásból bevitt vitamin mennyisége is a nyári időszakhoz képest, miközben a szükségletünk nem követi ezt az eltolódást. A napsütéses órák számának csökkenése miatt kevesebb D-vitamint tudunk előállítani, ami nagyban hozzájárulhat az immunfunkciók gyengüléséhez.

Mely betegségek a leggyakoribbak ilyenkor?

Leginkább a cseppfertőzéssel terjedő megbetegedések mérvadóak- nátha, felső légúti gyulladásos megbetegedések, mint a torokgyulladás, de ide tartozik az influenza is. 

iimmunerősítő módszerek őszre
BartekSzewczyk/istockphoto.com

Hogyan befolyásolja a tudatos táplálkozás az immunrendszerünk működését?

Kicsit úgy kell elképzelni a testünket, mint egy személygépkocsi. Többféle minőségű benzinnel is működik, de hosszú távon meghálálja, ha minőségi üzemanyagot töltöttünk bele, ami esetünkben a mennyiségben, a minőségben, valamint a változatosságban megfelelő táplálkozást jelenti. Tápcsatornánk az immunrendszer részét képezi, és bélflóránk összetétele alapvetően befolyásolja, mennyire vagyunk ellenállóak a különböző megbetegedésekkel szemben, mivel az egészséges bélflóra segíti a kórokozókkal szembeni sikeres védekezést.

Többszázféle baktérium él a szervezetünkben, melyek mindegyike egy-egy apró építőkocka egészségünk alakulásában. Változatos táplálkozással változatosabb baktériumflóránk lehet (mivel sok esetben a baktériumok tápláléka eltérő), mely több egészségügyi előnnyel járhat. Ezen cél elérését akadályozza pl.: egy egyoldalú, feldolgozott élelmiszerekben gazdag, zsírdús, hozzáadott cukrokban gazdag étkezési szokás.

Hozzá kell még tennem, hogy ekkor még nem beszéltünk az immunrendszerünk számára kulcsfontosságú ásványi anyagok és vitaminok beviteléről. Ezek több esetben, természetes formában hatékonyabban tudnak felszívódni, mint egy mesterséges kapszulába zárva.

Milyen élelmiszereket ajánlott kifejezetten ebben az időszakban nagyobb mennyiségben fogyasztanunk?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének táplálkozási ajánlásától, az OkosTányértól évszaktól függetlenül nem érdemes eltérni, mely kézzel fogható tanácsokkal lát el az egészséges táplálkozást illetően. De ettől függetlenül, ha már a bélflóra is szóba került, ne feledjük, hogy nagyon fontos, hogy elegendő rostot fogyasszunk.

A jótékony bélflóránk megtartását segíthetik az ősszel is elérhető hüvelyesek- mint a lencse, csicseriborsó, zöldborsó, bab, a brokkoli, alma, sárgarépa, sütőtök, fokhagyma, mandula és a pisztácia is, de ne feledkezzünk meg a teljes kiőrlésű pékáruk rosttartalmának és a fermentált tejtermékek (pl.: joghurt, kefir) előnyeiről sem. Vitaminraktáraink újratöltése és megtartása érdekében fontos tartanunk magunkat ahhoz a szabályhoz, hogy rendszeresen, nyersen is fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt, ne csak hőközlés után.

Mely idényzöldségeket, gyümölcsöket érdemes felhasználnunk?

Olyan idénygyümölcsöt vagy-zöldséget nem tudok mondani, amit ne lenne érdemes felhasználni, természetesen itt a javasolt mennyiségi eltérések lehetnek a buktatók. A Felelős Gasztrohős oldalán, hónapra lebontva, szuper összefoglalókat találhatunk az adott hónap javasolt nyersanyagait illetően.

immunerősítő táplálkozási ttippek
visualspace/istockphoto.com

Ugyanannyira kell ügyelnünk a folyadékbevitelre, mint nyáron?

Ősszel a csökkenő napi átlaghőmérséklet miatt nem kell olyan mértékű folyadékvesztésre számítani, mint nyáron, de a napi 1,5-2 liter folyadékbevitelt érdemes felülről súrolni – ha hidratáltak is szeretnénk lenni és az emésztésünket is rendben szeretnénk tudni -, mivel a magasabb rostfogyasztáshoz magasabb folyadékbevitel dukál. 

Mi a helyzet a sporttal?

A fizikai aktivitás ugyancsak a mankója a normál emésztésnek, így az idő hidegre fordultával is érdemes számunkra komfortos formában beilleszteni, legyen az edzőterem vagy reggel egy kör a Margitszigeti futópályán. 

Mire érdemes még odafigyelni, ha komolyabb megfázás nélkül szeretnénk átvészelni a hideg őszi hónapokat?

Az őszi időszakban érdemes hozzálátni D-vitamin raktáraink mesterséges pótlásához, mely gyermekek esetén 1500 NE D-vitamint, felnőtteknél 2000 NE D-vitamint jelent. Változatos táplálkozás mellett is jótékony lehet prevenció szempontjából a külsőleges C-vitaminpótlás (200-500 mg/nap).   

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!