Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a hideg őszi hónapok beköszöntével sokkal könnyebben megfázunk, ami aztán hosszú napokig, akár hetekig is elhúzódhat. Hogy ezt idén te is nagyobb valószínűséggel kerüld el, nem árt minél hamarabb felkészítened az immunrendszeredet a kedvezőtlenebb időjárási viszonyok előidézte kockázatokra.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Többszázféle baktérium él a szervezetünkben, melyek mindegyike egy-egy apró építőkocka egészségünk alakulásában. Változatos táplálkozással változatosabb baktériumflóránk lehet (mivel sok esetben a baktériumok tápláléka eltérő), mely több egészségügyi előnnyel járhat. Ezen cél elérését akadályozza pl.: egy egyoldalú, feldolgozott élelmiszerekben gazdag, zsírdús, hozzáadott cukrokban gazdag étkezési szokás.
Hozzá kell még tennem, hogy ekkor még nem beszéltünk az immunrendszerünk számára kulcsfontosságú ásványi anyagok és vitaminok beviteléről. Ezek több esetben, természetes formában hatékonyabban tudnak felszívódni, mint egy mesterséges kapszulába zárva.
Milyen élelmiszereket ajánlott kifejezetten ebben az időszakban nagyobb mennyiségben fogyasztanunk?
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének táplálkozási ajánlásától, az OkosTányértól évszaktól függetlenül nem érdemes eltérni, mely kézzel fogható tanácsokkal lát el az egészséges táplálkozást illetően. De ettől függetlenül, ha már a bélflóra is szóba került, ne feledjük, hogy nagyon fontos, hogy elegendő rostot fogyasszunk.
A jótékony bélflóránk megtartását segíthetik az ősszel is elérhető hüvelyesek- mint a lencse, csicseriborsó, zöldborsó, bab, a brokkoli, alma, sárgarépa, sütőtök, fokhagyma, mandula és a pisztácia is, de ne feledkezzünk meg a teljes kiőrlésű pékáruk rosttartalmának és a fermentált tejtermékek (pl.: joghurt, kefir) előnyeiről sem. Vitaminraktáraink újratöltése és megtartása érdekében fontos tartanunk magunkat ahhoz a szabályhoz, hogy rendszeresen, nyersen is fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt, ne csak hőközlés után.
Mely idényzöldségeket, gyümölcsöket érdemes felhasználnunk?
Olyan idénygyümölcsöt vagy-zöldséget nem tudok mondani, amit ne lenne érdemes felhasználni, természetesen itt a javasolt mennyiségi eltérések lehetnek a buktatók. A Felelős Gasztrohős oldalán, hónapra lebontva, szuper összefoglalókat találhatunk az adott hónap javasolt nyersanyagait illetően.
A cikk folytatódik, lapozz!