Nagy őszi immunedzés, természetes módszerekkel, 7 lépésben

Nagy őszi immunedzés, természetes módszerekkel, 7 lépésben

Címlap / Életmód / Egészség / Nagy őszi immunedzés, természetes módszerekkel, 7 lépésben

1/7. A gondolatok és érzelmek minősége

A sok stressz, a negatív gondolatok és érzelmi megnyilvánulások (magányosság, szomorúság, depresszió, bűntudat, dühöngés, irigység, ellenségesség, neheztelés, csalódottság, aggodalmasság, kétségbeesettség, tehetetlenség, zavarodottság, félelmek, felkavaró események átélése etc.) mind-mind gátolják az immunrendszert.

A pszichoneuro-immunológia megállapítása szerint az érzelmi stressz 60%- kal csökkenti az immunfolyamatok hatékonyságát. Ezért nem ajánlott hosszadalmasan belesüppedni a rossz hangulatba, hanem át kell gondolni a történteket, tanulni belőle, vállalni a felelősséget és elengedni a maradékot. A derűs és harmonikus hangulat valamint a bizakodó beállítottság sokkal kedvezőbb hatással van a szervezetünkre.

2/7. A védekezőrendszer legjelentősebb egysége

A bélrendszer a leghatalmasabb immunszervünk. Becslések szerint legalább 10 ezer különböző mikroorganizmus él benne, akik felelősek a védekezésért. A mikrobiom szabályozza az immunválaszt, felelős az immunsejtek termelődéséért, meggátolja az autoimmun folyamatok kialakulását. Az egyensúlyban levő bélflóra tehát alapvető fontosságú az élethez.

A bélbaktériumok kondicionálják és tartják kordában az immunrendszert, mert ugyebár fontos, hogy felismerje a betolakodót, de az is, hogy ne reagálja túl az esetet. Feltétlenül szükséges élőflórás, fermentált készítményeket fogyasztani valamint a jótékony baktériumokat kedvenc eledeleikkel (nyers hagymafélék, csicsóka, cikória) táplálni.

serggn/istockphoto.com

3/7. Az alvás gyógyító ereje

A beteg élőlények gyakran mély fáradtságot, szokatlanul nagy alvásigényt tapasztalnak. Ilyenkor az immunrendszer kerül előtérbe rendkívüli iramot diktálva, először ugyanis ki kell iktatnia a probléma forrásait, aztán meg kell javítania mindent. A regenerálódás pedig csak nyugalmas helyzetben, alvás közben mehet végbe. Ez történik „kicsiben” minden éjszaka.

Az elegendő és minőségi alvás már önmagában megelőző hatású a civilizációs betegségekkel szemben, illetve a betegségek kezelésénél is fontos.

Az alvás serkenti az antitestek képződését, erősíti az ellenálló képességet, javítja a vércukorszint szabályozását. Az éj leple alatt a tobozmirigyben termelődő melatonin azon túl, hogy gondoskodik a nyugodt elalvásról és a pihentető alvásról, antioxidáns és antikarcinogén hatású is, és fokozza az immunrendszer erejét. A mély alvás idején kezd el termelődni a felnőttek esetében szintén a regeneráló és gyógyulási folyamatokat elősegítő STH. Az alvásmegvonás bizonyítottan fogékonnyá tesz a fertőzésekre.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást