Nagy őszi immunedzés, természetes módszerekkel, 7 lépésben

Nagy őszi immunedzés, természetes módszerekkel, 7 lépésben

Címlap / Életmód / Egészség / Nagy őszi immunedzés, természetes módszerekkel, 7 lépésben

Az ősz egy különösen fontos időszak, hiszen sok múlik azon, hogy miként tudunk felkészülni a télre, vagyis hogyan hangoljuk át a táplálkozásunkat és az életmódunkat a hidegebb, nyirkosabb, fényszegényebb periódusra.

1/7. A gondolatok és érzelmek minősége

A sok stressz, a negatív gondolatok és érzelmi megnyilvánulások (magányosság, szomorúság, depresszió, bűntudat, dühöngés, irigység, ellenségesség, neheztelés, csalódottság, aggodalmasság, kétségbeesettség, tehetetlenség, zavarodottság, félelmek, felkavaró események átélése etc.) mind-mind gátolják az immunrendszert.

A pszichoneuro-immunológia megállapítása szerint az érzelmi stressz 60%- kal csökkenti az immunfolyamatok hatékonyságát. Ezért nem ajánlott hosszadalmasan belesüppedni a rossz hangulatba, hanem át kell gondolni a történteket, tanulni belőle, vállalni a felelősséget és elengedni a maradékot. A derűs és harmonikus hangulat valamint a bizakodó beállítottság sokkal kedvezőbb hatással van a szervezetünkre.

2/7. A védekezőrendszer legjelentősebb egysége

A bélrendszer a leghatalmasabb immunszervünk. Becslések szerint legalább 10 ezer különböző mikroorganizmus él benne, akik felelősek a védekezésért. A mikrobiom szabályozza az immunválaszt, felelős az immunsejtek termelődéséért, meggátolja az autoimmun folyamatok kialakulását. Az egyensúlyban levő bélflóra tehát alapvető fontosságú az élethez.

A bélbaktériumok kondicionálják és tartják kordában az immunrendszert, mert ugyebár fontos, hogy felismerje a betolakodót, de az is, hogy ne reagálja túl az esetet. Feltétlenül szükséges élőflórás, fermentált készítményeket fogyasztani valamint a jótékony baktériumokat kedvenc eledeleikkel (nyers hagymafélék, csicsóka, cikória) táplálni.

serggn/istockphoto.com

3/7. Az alvás gyógyító ereje

A beteg élőlények gyakran mély fáradtságot, szokatlanul nagy alvásigényt tapasztalnak. Ilyenkor az immunrendszer kerül előtérbe rendkívüli iramot diktálva, először ugyanis ki kell iktatnia a probléma forrásait, aztán meg kell javítania mindent. A regenerálódás pedig csak nyugalmas helyzetben, alvás közben mehet végbe. Ez történik „kicsiben” minden éjszaka.

Az elegendő és minőségi alvás már önmagában megelőző hatású a civilizációs betegségekkel szemben, illetve a betegségek kezelésénél is fontos.

Az alvás serkenti az antitestek képződését, erősíti az ellenálló képességet, javítja a vércukorszint szabályozását. Az éj leple alatt a tobozmirigyben termelődő melatonin azon túl, hogy gondoskodik a nyugodt elalvásról és a pihentető alvásról, antioxidáns és antikarcinogén hatású is, és fokozza az immunrendszer erejét. A mély alvás idején kezd el termelődni a felnőttek esetében szintén a regeneráló és gyógyulási folyamatokat elősegítő STH. Az alvásmegvonás bizonyítottan fogékonnyá tesz a fertőzésekre.

4/7. A legjobb immunerősítő kúra a böjt

Amikor komoly gond van, a szervezet ösztönösen az egyik legerősebb és legősibb technikához folyamodik. Kiiktatja az étvágyat, mégpedig azért, hogy az emésztéssel való foglalkozás miatt ne pazarlódjon el az a drága energia, amit a védekezésre is fordíthatna.

Jól tudja, hogy az immunrendszer erejét fokozni a legegyszerűbben az evés beszüntetésével lehet, 1-2 napnyi táplálékmegvonást pedig gond nélkül túl tud élni. Létfontoságú viszont a kórokozók hadának mielőbb megálljt parancsolni. A böjt hatására növekszik a makrofágok és a killer T- sejtek aktivitása, az immunglobulinok szintje, fokozódik a monociták baktériumölő képessége, etc. 

5/7. A nélkülözhetetlen vitaminok

Az A-provitamin erős antioxidáns, és emeli az immunvédekezésben részt vevő limfociták mennyiségét. A C-vitamin képes sokféle vírust és baktériumot megfékezni, erős antioxidáns, beizzítja az immunfunkciókat és védi a szöveteket. Az E-vitamin védi a sejtfalakat, erélyes antioxidáns és támogatja az A- vitamint. A napfény hatására bőrben képződő D-vitamint érdemes A- és C- vitaminnal kombinálni, hogy eredményesebben funkcionáljanak.

Fontos észben tartani, hogy csak az enyhe fényben történő napfürdőzés ajánlott, az erős napsugárzást és a tartós kitettséget tanácsos kerülni, mivel a lesült bőrben megszűnik a vitamin képződése. Akár egy leégés miatt is annyira megsérül a bőr, hogy több hónapos rehabilitációra lesz szüksége.

SrdjanPav/istockphoto.com

6/7. A létfontosságú ásványok

A szelén az E- vitaminnal együttműködve erősíti az immunfunkciókat, a cink javítja a T- sejtek működését. Gyakran van vashiány azoknál, akik sűrűn szenvednek fertőző betegségek miatt. Immunrendszeri problémákat kalciumhiány is okozhat. Ezeknek az ásványi anyagoknak a beviteléhez szakembertől kérj ajánlást és tartsd be az utasításokat.

7/7. A segítőkész gyógynövények

Az immunerősítő gyógynövények többsége szigorúan csak kúraszerűen használható.

  • Az emberi test formáját utánzó ginzeng serkenti az immunrendszert, fokozottabb munkára készteti a fehérvérsejteket. Ösztönzi az interferonok és a fertőzésekkel küzdő antitestek képződését. 
  • Az antibakteriális és antivirális hatású kasvirág különféle módokon stimulálja az immunrendszert. Az őszi időszakban hasznos kúraszerűen használni valamilyen formában, pl.: tinktúraként, teaként, esetleg homeopátiásan. Nagyon fontos azonban betartani az adagolási javaslatot, mert a tartós szedés kellemetlen tüneteket eredményez.
  • Az édesgyökér serkenti az immunrendszert, megnöveli az interferonok előállításának mértékét, és stimulálja a falósejteket. Gondoskodik a sejtek és a szöveteket megóvásáról és megújításáról. 
  • A kakukkfű erősíti a védekező képességet, fokozza a fehérvérsejtek képződését. 
  • Fokozza az immunrendszer erejét az antidepresszáns, idegerősítő és gyulladáscsökkentő hatású orbáncfű is. 

Az immunrendszer jó állapotban tartása mindennapos feladatunk. Serkentését a hétköznapokban vitamindús, kiegyensúlyozott táplálkozással, elegendő alvással, egészséges gondolkodással tehetjük meg. Kiegészítve egy-egy böjtnappal és néhány gyógynövény kúraszerű fogyasztásával.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!