Ez a maszk típus egyáltalán nem véd meg a koronavírustól

Ez a maszk típus egyáltalán nem véd meg a koronavírustól

Címlap / Életmód / Egészség / Ez a maszk típus egyáltalán nem véd meg a koronavírustól / 2. oldal

Maszktagadónak lenni ma már legalább akkora állásfoglalás, mint laposföldesnek vagy oltásellenesnek, pedig a koronavírus terjedése ellen tényleg ez az egyik leghatásosabb védekezési módszerünk a mindennapokban. Nem mindegy azonban, hogy milyen maszkot hordunk: bár a legtöbbnél igaz, hogy a kicsi is több, mint a semmi, a szelepes maszkokat még így is érdemes kerülni.

Ez az oka annak, hogy az amerikai Országos Szabványügyi és Technológiai Intézet is kiadott egy tanulmányt arról, hogy a szelepes maszkokat mennyire nem ajánlja a koronavírus-járvány ideje alatt. 

Több kutatás is igazolja az állítást

Matthew Staymates gépészmérnök kutatásokat is végzett a témában. Úgynevezett Schlieren-vetítés képalkotási eljárást alkalmazott, ami gyakorlatilag leképezést jelent a tárgyon szóródó sugarakkal.

Ez egy optikai módszer, megmutatja, hogy ez esetben például a kilélegzett nyál- és egyéb folyadékcseppek hogyan mozognak a környezetben és egy adott felületen. Staymates rengetegféle maszkot és egyéb, szájat és orrot eltakaró módszert vizsgált meg. Egyértelműen megállapította, hogy az N95-ös szelepes maszkok az egyik legrosszabb megoldást jelentik.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a hagyományos N95-ös maszkok ne lennének jók a járvány idején is. Ezek az egyébként a Physics of Fluids tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban is nagyon jól szerepeltek.

A probléma alapvetően a szeleppel van, és igaz ez bármilyen másik, nagyon profi, akár egész arot eltakaró maszk esetében is. Ahol van szűrőréteg nélküli szelep, ott biztosan ki tud jutni a testnedv, ami potenciális fertőzésveszélyt jelent a környezetnek.

Forrás

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»