Ilyen lebegő városokban élhetünk a jövőben

Ilyen lebegő városokban élhetünk a jövőben

Címlap / Stílus / Ilyen lebegő városokban élhetünk a jövőben

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) 2013-as klímajelentése még legfeljebb 0,98 méteres tengerszint-emelkedést valószínűsített az évszázad végéig. Friss kutatások szerint azonban a korábban becsültnél nagyobb mértékben, akár 1,32 méterrel is emelkedhet a világtengerek szintje 2100-ig. Egyre több jel utal arra, hogy az észlelt változások visszafordíthatatlanok lesznek évszázadok távlatában.

Gyakran bele sem gondolunk, hogy milyen nagyvárosok fekszenek a veszélyzónán belül: ott van például Amszterdam, New York, Barcelona, vagy bármelyik tengerparti területen fekvő település. Az ideális megoldás nyilvánvalóan az lenne, ha ezt a melegedést, és a vele járó tengerszint-emelkedést meg tudnánk akadályozni, vagy legalább is mérsékelni, ehhez azonban egyre inkább kicsúszunk az időből.

Ezért az Oceanix startup más megoldás felé fordult: lebegő városokat tervezett, amelyek képesek lesznek felvenni a harcot a megváltozott körülményekkel.

Az Oceanix City névre keresztelt elképzelés 2 hektáron húzódik, sekély víz kell hozzá, mert a „városlapkák” a tengerfenékhez vannak rögzítve. A platformokat sétálóutak kötik össze egymással, így alkot az egész egyfajta klímabiztos várost, ami még akkor is fennmarad, ha tényleg a legrosszabb tengerszint-emelkedés következik be. 

Az újfajta városi életet az Oceanix ráadásul fenntartható anyagokból építené fel: fenntartható erdőkből származó fából húzná fel az épületeket, lennének üvegházak, vertikális mezőgazdaságot folytatnának, és, ami még furcsább és újítóbb, a víz alatt kerteket rendeznének be. A jövő városa csak megújuló energiát használna, a napot, a vizet és az óceánt fölözné le energiaforrásként. Persze szükség lenne szennyvíztisztításra és –elvezetésre is, de mindezek nem olyan megugorhatatlan feladatok, amivel ne lehetne megbirkózni.

A startup szerint érdemes úgy gondolni a városra, mint a vízparti városok kiterjesztésére, azoktól nem is messze létesülnének, és nem használnának olyan technológiát, amiket ma még nem ismerünk. A terv szerint elérhető áron kínálnák a platformokon a lakásokat, és lennének rajtuk iskolák, kórházak, minden, amire szükség van. A tiszta vizet is a környezetből nyernék a tengervíz sótalanításával. 

A lebegő platformokat a nívós MIT-n, vagyis a Massachusettsi Műszaki Intézetben tervezik, míg magukat a struktúrákat, amelyeket ezeken a platformokon építeni fognak, a New York-i és koppenhágai székhelyű Bjarke Ingels Csoport építészei álmodják meg. 

A lebegő városok a hongkongi Oceanix szerint nemcsak a klímaváltozás kihívásaira, de a növekvő populációra is megoldás lehetnek, hiszen előbb-utóbb elfogy a föld, amit benépesíthetünk, és az erdőirtásnak, a városok terjeszkedésének már most elég sok hátrányával kell szembenéznünk.

Szakértők szerint a jövőben a koronavírushoz hasonló fertőzések is megszaporodhatnak, ha továbbra is így szipolyozzuk ki a vadállatok élőhelyeit. A startup számításai során egy hat platformból álló falu kétezer, egy 6 faluból álló nagyváros már akár húszezer ember eltartására is képes lehet.

Egyelőre az egész még csak terv szintjén létezik, de már az ENSZ figyelmét is felkeltette. Egyre biztosabbnak tűnik ugyanis, hogy új megoldásokat kell keresnünk, ha szeretnénk túlélni a klímaváltozás hatásait.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!