Ilyen a hozzád illő tökéletes párna

Ilyen a hozzád illő tökéletes párna

Címlap / Otthon / Háztartás / Ilyen a hozzád illő tökéletes párna

Ha a párna nem illik a fejünkhöz, az éjszakai nyugtalan alvás és a nyakban keletkező feszesség az egész napunkat elronthatja. Milyen párnát válasszunk, hogy reggel pihenten ébredjünk?

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát

Ha reggel feszességet érzünk a tarkónkban, a nyakunkban és a hátunkban, akkor nagyon valószínű, hogy ennek a rosszul megvetett ágy az oka. Minél keményebb az ágy, annál nehezebb az ellazulás. A párna formája és mérete jelentősen meghatározza az éjszakai alvás minőségét.
A klasszikus 80 x 80 centiméteres párna hátránya, hogy amikor az oldalunkon fekszünk, a fej és a vállak között túl nagy üreg keletkezik, ami a váll és a nyak izmait túlterhelésnek teszi ki. A hosszúkás, 40 x 80 centiméter méretű párna lazább tartást eredményez, így nem okoz reggelre fájdalmas torzulást.

Milyen a jó párna?

Mielőtt párnát vásárolunk, a boltban próbáljuk ki. Sok szaküzlet kínál erre lehetőséget. Az ideális párna alátámasztja a nyakat és a fejet, amelyek a gerincoszloppal együtt egyenes vonalat képeznek.
A párna kiválasztásánál fontos szempont, hogy milyen pozíciókban szoktunk aludni. Ezeket vegyük sorra a teszteléskor, próbáljuk ki mindegyiket. A párna akkor megfelelő, ha a matrac felülete és az arcunk közti távolságot úgy tölti ki, hogy a gerincoszlop nyaki részét egyenes helyzetben tartja.
Miután megtaláltuk és hazavittük a legmegfelelőbbet, de ez az otthoni ágyban feltűnően más a megszokotthoz képest, ne ijedjünk meg, mert az átszokási idő elteltével, vagyis körülbelül 10 nap múlva, az újat jobban fogjuk kedvelni az előzőnél. Ha matracot is készülünk vásárolni, akkor azzal együtt próbáljuk ki a párnát, ha pedig már megvan otthon a matrac, akkor írjuk fel indulás előtt a márkáját és egyéb adatait, és azzal egyezőt keressünk a párna kipróbálásához.

Pamut- és pehelypárna

A pamut párna főleg hason alvóknak való. A puha anyag alkalmazkodik a testük pozíciójához. Ráadásul már 60 fokon tisztára mosható. Hasonfekvéshez ma már létezik speciális párnatípus, ehhez azonban érdemes elolvasni a cikk utolsó, alvási pozíciókról szóló részét.
Pehelypárnán feküdni olyan, mintha felhőn szenderegnénk. Bevackoljuk magunkat, és hamarosan a legszebb álmok világában találjuk magunkat. Minél több pihe van egy párnában, annál több kényelmet és melegséget ad, ráadásul kedvünkre gyűrhetjük, hogy még jobban érezzük magunkat. Viszont akinek gyakran fáj a nyaka, ilyen párnát ne válasszon, mert nem biztosít tartást a gerincének.

Egyéb párnatípusok

A köles párna annak való, aki alvás közben sokat forgolódik. Az apró magvak halk zizegése nem zavarja az éjszakai pihenés nyugalmát, viszont jól követi a test vonalát.
Az aprított habszivacs párna azoknak készült, akik főleg az oldalukon fekszenek. Alkalmazkodik a fekvési pozíciókhoz, de egyenesen tartja a gerincet. A formára vágott, hullámos kialakítású habszivacs az anatómiai vagy kontúrpárna, amely tökéletesen alátámasztja a nyakat. A fej a párna mélyedésében van, és a boltozat stabil pozíciót ad a testnek úgy, hogy oldalfekvésben az egyenes gerincvonallal megegyezően a nyaki gerincrész is egyenes helyzetbe kerül.
A gyapjú párnát nyomkodással, paskolással tetszőlegesen alakíthatjuk. Nyugalmat biztosít háton és oldalt fekvéshez. Anyaga légáteresztő és nem szívja magába az izzadtságot.

Huzatok

Manapság sokan küszködünk allergiával, ezért lényeges, hogy a párna mosható legyen, így a huzatban ne tapadjanak meg a tüneteket kiváltó anyagok. A külön mosható huzat cipzárral levehető és jól szellőzik.

A legjobb és legrosszabb alvási pozíció

Az alvásszakértők legkevésbé a hasonfekvést ajánlják. Megfigyelések alapján ez a szokás kemény felületen szokott kialakulni. Számos élettani hátránya van, például a fej oldalra fordítása nem természetes, levegővételkor a rekeszizom nyomás alatt van, ezért a légzés nem tökéletes, és ez betegségeket okozhat.
A legegészségesebb alvópóz az oldalfekvés. Ehhez kell egy kényelmes párna, amely a gerincoszlopot kiegyenesíti, így biztosítva a gyógyító életenergiák szabad áramlását.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!