Ilyen csodás hatással vannak az altatódalok a gyerekekre

Ilyen csodás hatással vannak az altatódalok a gyerekekre

Címlap / Életmód / Család / Ilyen csodás hatással vannak az altatódalok a gyerekekre

Az anyák és nagyanyák több száz éve ösztönösen és tapasztalatok alapján is tudják, hogy a gyerekeket az altatódalok lecsendesítik és megvigasztalják. Az éneklés már nagyon régóta része a gyerekek elalvás előtti rituáléjának. A dalok nemcsak megnyugtatják a gyereket, de még a fájdalmát is csillapíthatják, amikor beteg.

Nyugtató és fájdalomcsillapító, szép énekek

A kedves, megnyugtató dallamok pihentető hatással vannak a gyermeki lélekre. Az éneklés sokkal hatékonyabban ellazítja a gyerekeket, mint a mese. 

Egy nemrég lezajlott vizsgálat során kiderült, hogy amikor a szülők a beteg gyerekeknek altatódalt énekelnek, a gyerekek közben és utána fizikailag jobban érzik magukat.

Így zajlott a vizsgálat

A vizsgálatban 4 éven aluli gyerekek vettek részt, akik mindannyian valamilyen keringési vagy légzési betegségben szenvedtek. Három csoportra osztották őket, majd tíz percig foglalkoztak velük pihentető és fájdalmat enyhítő szándékkal, csoportonként eltérő módon: az egyik csoportnak altatódalokat énekeltek, a másiknak elmondtak egy mesét, a harmadikat csak szóban nyugtatták. 

A kutatók megvizsgálták a gyerekeket a kísérleti célú foglalkozás előtt és után: ellenőrizték vérükben az oxigénmennyiséget, a szívverésüket és a fájdalomérzetük szintjét. Az eredmény egyértelműen kimutatta, hogy a tíz percig altatódalokat hallgató gyerekek szívverése lassúbb lett, félelem- és fájdalomérzetük pedig csökkent.
A nők ősi, mélyről jövő tudását így most már kísérleti eredmények is alátámasztják.

Az egészséges fejlődéshez kell az alvás

A gyerekek egészséges fejlődésének nagyon fontos feltétele az alvás. Az elalvást azonban tanulni kell. Az éretlenebb idegrendszerű kisgyermekek sokáig csak felnőtt segítségével képesek álomba merülni. A picik órákig tudnak keservesen sírni, ha nem altatják el őket.

De a nagyobbacskák fülének is jólesik lefekvés után az énekszó.
Az altatódal csodákra képes: fizikai és mentális síkon regeneráló hatást fejt ki.
Akit ilyenkor a felnőtt nem hagy magára, és minimum néhány percig még énekel neki, nyugodtabban alszik, és utána az ébrenlét óráiban a játszásból többet tanul, így társainál kiegyensúlyozottabb és intelligensebb lesz.

A zene befolyásolja az érzelmeket

A csecsemő ámuló csodálattal hallgatja a szép énekeket. Amint képessé válik rá, reprodukálja is a hallott dallamokat és ritmusokat, örömet okozva ezzel szeretteinek. Minél korábban kerül a gyerek kapcsolatba a zenével, annál nagyobb az esély, hogy az életének meghatározó részévé fog válni. 
Talán hivatásszerűen is foglalkozik majd vele, de ha nem, a zenehallgatás révén befolyásolni tudja majd a saját hangulatát, érzéseit, zenére képes lesz majd pihenni, feltöltődni, izgalomba jönni. A gyógyító zene felnőtt életének nehezebb időszakaiban is elkísérheti majd. 
A zenére is igaz az, ami az irodalomra: minél többfélét ismerünk, annál megértőbbek és kreatívabbak lehetünk. Ezen belül a klasszikus dallamok a lélek számára leginkább csillapító hatásúak. A bölcsődalok után a gyerekeket mindenekelőtt az ilyen zene csillapítja le. Köztudott, hogy Mozart, Bach és Vivaldi muzsikáját a pszichológiában terápiás szándékkal szokás alkalmazni.

Enyhülést és álmot hozó népdalok

Népdalokat mindenki ismer még az iskolás éveiből: „Megyen már a hajnalcsillag lefelé…”, „Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok,… „. Altatódalként ezek is elénekelhetőek, a hatásuk azzal egyenértékű. 

A legismertebb ilyen népdalok szinte minden gyerekeknek szánt daloskönyvben megtalálhatók. Ha az anya szívesen énekli ezeket, lélekben még közelebb kerülhet gyermekéhez.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást