Dekor / Otthon

5 igénytelen, mégis csodaszép szobanövény, ami mindent túlél

5 igénytelen, mégis csodaszép szobanövény, ami mindent túlél

Bizonyított tény, hogy a zöld szín megnyugtat és serkenti a kreativitást, illetve egy kis életet hoz a térbe. Nagybátyám természetesen nem bizonyult túl gondoskodónak, ezért igyekeztem minél igénytelenebb cserepesekkel meglepni, bár így is előfordult, hogy már nem tudtam megmenteni egy-egy szegény növényt. Több évnyi kísérletezés után kijelenthetem, igenis vannak mutatós, de egyben „férfi-biztos” növények, sőt, olykor az sem baj, ha nem túl napfényes a lakásod. Az alábbi öt csodaszép szobanövény egyszerre hálás, igénytelen és szép, ezért mindenkinek ajánlom őket.

Pozsgások

A tündéri szukkulensek még a legkisebb lakásban is elférnek és alig van szükségük vízre, így az sem gond, ha párszor elfelejted locsolni őket. Többféle alakú, formájú pozsgás létezik, de mind ugyanolyan bájos.

Magukban, egy pici kaspóban is jól mutatnak, vagy egy nagyobb tálban összeültetve, egyedül arra kell figyelni, hogy elég napfényt kapjanak. Az egyik volt barátomnak is vittem egyszer egy jópofa pozsgás-beültetést és büszkén mondhatom, hogy évekig ott díszelgett a konyha ablakában.

Pozsgás növények
istockphoto

Vitorlavirág

Másnéven Spathiphyllum, az angolok pedig Békeliliomnak hívják. Fehér virágai csodaszépek, de hosszúkás levelei is rendkívül látványosak. A Spathiphyllum nem kedveli a közvetlen, tűző napfényt, de ha túl sötétbe tesszük, kevésbé virágzik.

Egyetlen extra igénye a rendszeres és alapos öntözés, de ha elfelejtettük, nem gond, a növény lekókadással jelzi a mulasztást és egy kiadós öntözés után feléledve újra teljes pompájában tündököl majd. Még nem találkoztam olyan vitorlavirággal, amit vízzel ne lehetett volna visszahozni a „klinikai halál” állapotából.

Vitorlavirág
istockphoto

Zamioculcas

A Zamia az egyik legkevesebb törődést igénylő, mégis rendkívül látványos, szép növény. Nem kell neki sok fény, sem sok víz, és tetvesedésre sem hajlamos, tehát igazi főnyeremény!

Természetesen fényes, formás leveleivel minden stílusú miliőbe remekül illeszkedik és több méretben kapható. Modern irodaházakban is találkozhatunk vele, egészen nagy bokrokkal is, de egy párszálas verzió is nagyon dekoratív lehet. Zamioculcasom nekem is van otthon, az egyetlen „problémám” vele csak az, hogy meglepően gyorsan nő.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást