Igen, ilyen is van! – 4 szituáció, amikor jobb, ha nem iszol vizet

Igen, ilyen is van! – 4 szituáció, amikor jobb, ha nem iszol vizet

Címlap / Életmód / Egészség / Igen, ilyen is van! – 4 szituáció, amikor jobb, ha nem iszol vizet

Az elegendő vízfogyasztás nagyon sokat számít abban, hogy szép legyen a bőrünk, fizikailag és lelkileg is jól érezzük magunkat, ráadásul az immunrendszerünk is csak így képes legyen felvenni a küzdelmet a megbetegedésekkel. Ezek után azt gondolnánk, minél többet iszunk, annál jobb, de az igazság az, hogy az alábbi helyzetekben jobb, ha nem, vagy csak módjával iszol vizet!

Közvetlenül lefekvés előtt

Valószínűleg nem kell ecsetelnünk, hogy ha lefekvés előtt iszol vizet, éjjel fel fogsz ébredni arra, hogy sürgősen ki kell menned a mosdóba.

Azonban nem a pihentető alvás az egyetlen oka annak, miért nem jó ötlet, ha vizet iszol nem sokkal az elalvás előtt.

Ugyanis a veséid az éjszaka közepén lassabban dolgoznak, mint a nap többi részében, ezért amikor felébredsz, könnyen tapasztalhatod, hogy az arcod és a végtagjaid kicsit megduzzadtak.

Ennek mértékét csak még inkább megnöveli az, ha iszol némi vizet lefekvés előtt.

Egy intenzív edzés közben

Sportolás közben nem csoda, ha nagyon szomjas leszel, azonban egy nagyon intenzív edzés során jobb, ha nem iszol sok vizet. Mozgás közben a tested hőmérséklete elkezd megemelkedni, ami hozzájárul ahhoz, hogy folyamatosan meleged van.

Ilyenkor az elektrolitok (röviden olyan sók, amelyek pozitív és negatív töltést adnak a szervezetünknek) elkezdenek kifogyni a szervezetedből, ha pedig csak vizet fogyasztassz közben, felgyorsul ez a folyamat.

Ezért fordulhat elő, hogy edzés közben fejfájást, szédülést és hányingert tapasztalsz.

Az orvosok szerint inkább a sportolás után igyál vizet, közben pedig érdemes olyan italt fogyasztani (természetesen nem túl nagy mértékben), ami elektrolitokkal van dúsítva.

Ha színtelen a vizeleted

Azt gondolnánk, a víz olyannyira fontos része a kiegyensúlyozott életmódnak, hogy nem lehet túl sokat inni belőle. Valójában viszont ha úgy látod, hogy a vizeleted teljesen színtelenné vált, az a túlzott hidratáltság egyik jele.

Előfordulhat, hogy reflexből akkor is iszol vizet, amikor nem vagy szomjas, ez pedig idővel alacsony nátriumszintet eredményezhet. Ebből fakadóan a későbbiekben komoly szívproblémákat tapasztalhatsz, arról nem is beszélve, hogy a vízmérgezés tünetei is jelentkezhetnek.

Ilyenkor a túl sok víz felhígítja a testedben lévő tápanyagokat, olyannyira, hogy ezek már nem tudják ellátni a feladataikat.

 

Csípős paprika fogyasztása után

Sose igyál vizet azután, hogy csípős paprikát fogyasztottál, ilyenkor ugyanis csak rontassz a helyzeten.

Az égő érzést a kapszaicin nevű összetevő okozza, ami apoláris molekulákból áll össze, míg a víz poláris molekulákat tartalmaz.

Ezért eltérő összetétele miatt a víz nem képes elvenni a paprika erejét, hanem ezzel összekeveredve csak még jobban elterjed a csípős érzés a szádban és a torkodban is.

A legjobb, ha ilyenkor tejjel vagy joghurttal csillapítod a fájdalmas érzést, ezek ugyanis vegyületeiknek köszönhetően képesek elvenni az égető érzést.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást