Életmód / Táplálkozás

Az időszakos böjttel sikeresen lehet fogyni! Ezekre azonban figyelni kell

Gyerekkoromban utáltam reggelizni, nem is tudtak rávenni a szüleim, hogy legalább pár falatot egyek, ne üres gyomorral induljak el otthonról. Nehezen viseltem az óvodát, így talán nem túl meglepő, hogy nem is volt kedvem ott enni. Később, az iskolai évek alatt már kellően nagy voltam ahhoz, hogy ezt a rossz szokást makacsul őrizzem. Legfeljebb néhány kekszet tudott rám sózni az anyukám, amit persze azonnal el is ajándékoztam a suliban. Felső tagozatban és gimnáziumban már rendszeresen tízóraiztam, de a reggeli ekkor is elmaradt.

Aztán néhány éve, amikor megreformáltam az étkezésemet, bevezettem azt, hogy tudatosan, odafigyelve reggelizek. Egy darabig működött is, de aztán ismét rá kellett jönnöm, egyszerűen nem érzem komfortosan magamat, ha reggel megtömöm a hasamat. Nem vagyok éhes akkor, amikor felébredek és furcsa, rossz érzés így enni. Sőt, időnként azt is észrevettem, hogy egész nap többet ettem, ha reggeliztem, állandóan éhes voltam.

Hallgattam a testemre és bevezettem az időszakos böjtöt. Nem ragaszkodom hozzá görcsösen, tehát nem minden napom néz így ki, de addig nem eszek délelőtt, amíg tényleg éhes nem leszek. Az éhségérzet néha már tíz körül jelentkezik, ám ha éppen nagyon belemerülök a munkába, vagy rohannom kell valahova, akkor sokszor csak az ebéd az első étkezésem. Ha mégis eszek valamit a délelőtti órákban, akkor is megpróbálok inkább a nyers alapanyagokra, elsősorban gyümölcsökre, turmixokra koncentrálni és ezekből energiát meríteni. De miért is jó ez?

jacoblund/istockphoto.com

Az időszakos böjt előnyei

A böjtölés, annak függvényében szól bele a szervezetünk működésébe, mennyire hosszú ideig csináljuk. Amíg napi szintű böjtölésről beszélünk, addig előnyös, ugyanis ebben az esetben a növekedési hormon szintje megugrik, miközben az inzulinszint csökken. Ez azt jelenti, hogy könnyebben tudjuk elégetni a testzsírunkat, miközben izmot építeni egyszerűbb – persze csak akkor, ha az edzéseket sem hanyagolod. Lényegében ez a tökéletes kombináció, amire mindenki vágyik: úgy tudunk megszabadulni a feleslegtől, hogy közben formásabb, tónusosabb lesz a testünk. Mindezek mellett már csak hab a torán, hogy az időszakos böjt még az anyagcserénket is gyorsítja. A salakanyagok gyorsabban kiürülnek, rendszeresebbé válik az emésztésünk. 

Kutatásokkal támasztották alá, hogy az időszakos böjtölés hatással van az immunrendszerünk működésére, ellenállóbbá válunk bizonyos betegségekkel szemben, valamint jobb lesz tőle a stressz-tűrő képességünk.

Az időszakos böjttel sokak számára egyszerűbb fogyni, mint a rendszeres, napi 4-5 étkezéssel. Ennek elsődlegesen az az oka, hogy a többség komolyan alábecsüli egyes ételek kalóriatartalmát. Ha egész nap eszel, akkor drasztikusan vissza kell fognod a kalória-beviteledet egy-egy étkezést tekinve, ami nem éppen egyszerű feladat. Ezzel szemben, ha időszakos böjtöt folytatsz, és kevesebbszer eszel többet, könnyebben elérheted a jóllakottság érzését. Természetesen itt is az összkép, avagy a teljes napi kalória-bevitel számít majd, de a böjttel tudsz egy kicsit csalni. Mivel a hormonoknak köszönhetően gyorsul az anyagcseréd, könnyebben égeted a zsírt, nagyobb eséllyel indulnak meg lefelé a makacs kilók. 

És hogy mi a helyzet a nehezen megszerzett izmokkal?

Úgy tűnik, e miatt nem kell különösebben aggódnod. Egy 2011-es felmérésből kiderült, hogy kevesebb izmot veszítettek azok, akik időszakos böjttel fogytak, mint azok, akik csak a napi kalória-bevitelükre figyeltek.

A böjtölés sokak szerint légből kapott ötlet és még egészségtelen is, de úgy tűnik, ennek éppen az ellenkezője igaz. Az egész napra elosztott étkezések ugyan sok szempontból előnyösek lehetnek, de ha az evolúciót vesszük górcső alá, aligha volt jellemző elődeinkre az igazán rendszeres, órákra lebontott étkezés. Az élelmiszerek raktározása garantáltan problémát jelentett, nem beszélve a nélkülözésről, amihez (legalább alkalmanként, vagy szezonálisan) kénytelen volt alkalmazkodni a szervezetünk. Nem véletlen, hogy evés nélkül jóval többet kibírunk, mint folyadékfogyasztás nélkül. 

Természetesen fontos kiemelni, hogy az időszakos, napi szintű böjt továbbra sem jelent hosszantartó éhezést. Ez nem csak káros, az alakod megőrzése szempontjából sem jó választás: könnyen jojó effektushoz vezethet. 

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást