Az időszakos böjttel a fogyás garantált! Szabályok és előnyök

Az időszakos böjttel a fogyás garantált! Szabályok és előnyök

Címlap / Életmód / Az időszakos böjttel a fogyás garantált! Szabályok és előnyök

Gyerekkoromban utáltam reggelizni, nem is tudtak rávenni a szüleim, hogy legalább pár falatot egyek, ne üres gyomorral induljak el otthonról. Nehezen viseltem az óvodát, így talán nem túl meglepő, hogy nem is volt kedvem ott enni. Később, az iskolai évek alatt már kellően nagy voltam ahhoz, hogy ezt a rossz szokást makacsul őrizzem. Legfeljebb néhány kekszet tudott rám sózni az anyukám, amit persze azonnal el is ajándékoztam a suliban. Felső tagozatban és gimnáziumban már rendszeresen tízóraiztam, de a reggeli ekkor is elmaradt.

Aztán néhány éve, amikor megreformáltam az étkezésemet, bevezettem azt, hogy tudatosan, odafigyelve reggelizek. Egy darabig működött is, de aztán ismét rá kellett jönnöm, egyszerűen nem érzem komfortosan magamat, ha reggel megtömöm a hasamat. Nem vagyok éhes akkor, amikor felébredek és furcsa, rossz érzés így enni. Sőt, időnként azt is észrevettem, hogy egész nap többet ettem, ha reggeliztem, állandóan éhes voltam.

Hallgattam a testemre és bevezettem az időszakos böjtöt. Nem ragaszkodom hozzá görcsösen, tehát nem minden napom néz így ki, de addig nem eszek délelőtt, amíg tényleg éhes nem leszek. Az éhségérzet néha már tíz körül jelentkezik, ám ha éppen nagyon belemerülök a munkába, vagy rohannom kell valahova, akkor sokszor csak az ebéd az első étkezésem. Ha mégis eszek valamit a délelőtti órákban, akkor is megpróbálok inkább a nyers alapanyagokra, elsősorban gyümölcsökre, turmixokra koncentrálni és ezekből energiát meríteni. De miért is jó ez?

jacoblund/istockphoto.com

Az időszakos böjt előnyei

A böjtölés, annak függvényében szól bele a szervezetünk működésébe, mennyire hosszú ideig csináljuk. Amíg napi szintű böjtölésről beszélünk, addig előnyös, ugyanis ebben az esetben a növekedési hormon szintje megugrik, miközben az inzulinszint csökken. Ez azt jelenti, hogy könnyebben tudjuk elégetni a testzsírunkat, miközben izmot építeni egyszerűbb – persze csak akkor, ha az edzéseket sem hanyagolod. Lényegében ez a tökéletes kombináció, amire mindenki vágyik: úgy tudunk megszabadulni a feleslegtől, hogy közben formásabb, tónusosabb lesz a testünk. Mindezek mellett már csak hab a torán, hogy az időszakos böjt még az anyagcserénket is gyorsítja. A salakanyagok gyorsabban kiürülnek, rendszeresebbé válik az emésztésünk. 

Kutatásokkal támasztották alá, hogy az időszakos böjtölés hatással van az immunrendszerünk működésére, ellenállóbbá válunk bizonyos betegségekkel szemben, valamint jobb lesz tőle a stressz-tűrő képességünk.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást