Idén lustálkodj többet karácsonykor! Trükkök, amivel több időd marad

Idén lustálkodj többet karácsonykor! Trükkök, amivel több időd marad

Címlap / Otthon / Dekor / Idén lustálkodj többet karácsonykor! Trükkök, amivel több időd marad

Évről évre arra törekszem, hogy a lehető legkevesebb energia-befektetéssel tudjak otthonra karácsonyi hangulatot varázsolni. Bár imádom az ünnepi készülődést, egyszerűen nincs annyi időm, amennyit szívem szerint rááldoznék – de nem szeretnék lemondani sem a látványról, sem a karácsonyi légkörről.

Szép lassan bevezettem olyan trükköket és praktikákat, amik megkönnyítik az ünnepi készülődést anélkül, hogy bárminek is a hiányát éreznénk. Mutatok ezek közül néhányat!

Rágcsák ünnepi köntösben – finomat könnyen és gyorsan

A karácsonyt illetően a legtöbb időt talán az ünnepi sütés-főzés veszi el, így ezen a téren érdemes minden praktikát bevetni. Rengeteget számít, hogyan tervezed meg az ünnepi menüt. Én például mindig olyat főzök, amit vagy előre el lehet készíteni, vagy elegendő maximum fél órát áldozni rá az adott napon. Ennek érdekében előre pácolok, panírozom a zöldségeket, vagy olyan egytálételeket készítek, amiket elég felmelegíteni, vagy néhány órára betenni a sütőbe.

A süteményekből is érdemes inkább olyanokat csinálni, amik sokáig elállnak, így akár már karácsony előtt két héttel is el lehet kezdeni őket. Annak egyébként sincs túl sok értelme, hogy öt-hatféle süteményt készíts, mert ez egy családon belül nem szokott elfogyni, a vendégek pedig általában már bőségesen eltelve érkeznek látogatóba. Ráadásul ez egyáltalán nem időbarát megoldás!

Sokkal jobban jársz, ha az egy-két általad sütött finomságot kiegészíted készen kapható rágcsákkal. Alkalmi tálba téve még egy adag ropi is egészen másként fest. A második lehetőség, hogy karácsonyfa- vagy csillagformába rendezed el a különféle édességeket, gyümölcsöket, amik így igazi díszei lehetnek az ünnepi asztalnak – komolyabb energia-befektetés nélkül!

Edwin Tan/istockphoto.com

Válaszd a tartósat!

Mindenképpen megkönnyíti az ünnepi készülődést, ha a dekorációk, karácsonyi kellékek legjavát tartós formában szerzed be. Mit is jelent ez? Ha nincs időd adventi koszorút csinálni, akkor természetesen vehetsz készet is, de ha pénzt áldozol rá, akkor már érdemes olyat beszerezned, amit nem csak egyszer használhatsz fel. Sokkal jobban jársz tehát azokkal a változatokkal, amikben nincsenek élővirágok, fenyőágak, semmi romlandó. Ugyanez igaz, ha otthon készíted a dekorációkat.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindennek műanyagnak kell lennie, hiszen a különféle termések, tobozok, szárított virágok is évekig elállnak. Szintén a készülődést könnyítik meg azok a dekorációk, amikben csak gyertyát kell cserélned, vagy már önmagukban is díszítenek: elegendő őket kitenned a polcra. 

oksana_nazarchuk/istockphoto.com

Rúgd fel a hagyományokat!

Érdemes karácsony előtt egy kis önvizsgálatot tartanod és mérlegelned, mik számodra a karácsony igazi értékei. Amióta saját családom van, egy csomó hagyományt felülvizsgáltunk és jó párat el is hagytunk: egyszerűen arra törekedtünk, hogy az ünnepek az együttlétről, a nyugalomról, a feltöltődésről szóljanak, ne pedig a stresszről, a rohanásról, a másoknak való megfelelésről. Abbahagytuk az ajándékozást, a sokfogásos karácsonyi vacsorát végleg elfelejtettük, a kötelező rokonlátogatásokat minimalizáltuk. Helyette sokat rögtönzünk, utazunk és lustálkodunk, amennyit csak lehet.

Senki sem kötelezhet arra, hogy bármilyen karácsonyi rutint, vagy hagyományt megőrizz csak azért, mert ez a szokás, vagy, mert így csinálták a nagyszüleid is. Az egyszerűsítés, a régi, idejétmúlt (vagy éppen újonnan ránk erőltetett) hagyományok mellőzése segít, hogy el tudd engedni azokat a kereteket, amik görcsössé, fárasztóvá és stresszessé teszik az ünnepeket. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!