Így dekoráld az ünnepi asztalt, ha kevés a helyed

Így dekoráld az ünnepi asztalt, ha kevés a helyed

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Így dekoráld az ünnepi asztalt, ha kevés a helyed

A karácsony ünnepi pillanatai közé tartozik a közös étkezés, ezért a család női tagjai igyekeznek erre a területre fokozott figyelmet fordítani. Persze nem könnyű fotóalbumba illő dekorációval előrukkolni, ha már akkor alig van helyed, amikor megterítesz. Mutatunk néhány izgalmas lehetőséget!

Használj futót és ízléses terítőt!

A karácsonyi hangulat megteremtéséhez az egyik legkönnyebben kivitelezhető praktika, ha már eleve ünnepi terítőt használsz.

Ez az ízlésednek, az aktuális dekorációnak megfelelően igen változatos lehet, az egyszerű fehértől kezdve a színes, mintás kivitelezésig rengeteg lehetőség közül válogathatsz.

Ha kevés a helyed, akkor kiváló opció lehet a karácsonyi, asztali futó használata, ami látványban rengeteget ad, helyet viszont egyáltalán nem vesz el.

Éppúgy rápakolhatsz bármit, mintha ott se lenne, és a választékos dekorációt illetően ezzel az egyszerű kiegészítővel is rengeteget dobhatsz a karácsonyi asztal megjelenésén. 

Tökéletes színpárosítás karácsonykor a fehér-arany, fehér-ezüst, piros-zöld, de az ezüst-kék is.

Válassz egy hangsúlyos dekorációt!

Nem kell feltétlenül agyoncsicsázni az ünnepi asztalt, nem attól lesz egységes és szép a látvány.

Adott esetben egyetlenegy hangsúlyos dísz is tökéletes lehet, főleg akkor, ha színvilágban passzol a terítékhez.

Egy gondosan megkomponált adventi koszorú, vagy bármilyen más, gyertyákra épülő dísz maximális látványt jelenthet és rendkívül változatos méretben elkészíthető. 

Amennyiben kevés a helyed, akkor a hangsúlyos dekorációt állíthatod kis alapterületre és megigazíthatod úgy, hogy szemmagasság felett bontakozzon ki.

Például egy magas váza nem foglal sok helyet, ám látványos dekorációt lehet bele állítani, de az asztal fölé lógó lámpát is feldíszítheted, mégpedig igen változatos formában.

Tedd az evőeszközt a tányérba!

Rendkívül szemrevaló látványt eredményez az utóbbi időszak egyik legközkedveltebb terítési módja.

Ennél a kivitelezésnél az evőeszközök és a szalvéták nem a tányér mellett kapnak helyet, hanem a tányérban, különféle formában elrendezve, és természetesen az alkalomhoz illően feldíszítve.

A praktika segítségével sok helyet tudsz spórolni, viszont azt nem szabad elfelejtened, hogy ettől még nem púpozhatod tele az asztalt mindenféle földi jóval.

Az étkezés során valahova tenni kell a szalvétát, és a kezünknek sem árt, ha jut némi hely, tehát ne azzal kelljen kezdeni a vacsorát, hogy a helyfoglalás után mindenki pakolni kezd. 

A látványos dekoráció ebben az esetben a tányérokra koncentrálódjon, a többi területen ne ess túlzásba.

Dekorálj az étellel!

Karácsonykor mindenki igyekszik főzőtudománya legjavát hozni, ha valamikor, akkor az ünnepek során próbálunk nem csupán az ízekre, a látványra is koncentrálni.

Erre a lehetőségre célszerű az ünnepi asztal megterítése során is támaszkodni, és a finom falatokat a dekoráció részéve tenni.

Egy esztétikus süteményestálban bátran kínálhatjuk a különböző, ízlésesen elrendezett aprósüteményeket, az esetlegesen felmerülő helyeket természetesen karácsonyi díszelemekkel (pl. fahéjrúddal, csillagánizzsal, gyümölcsökkel, dióval stb.) tölthetjük ki.

Kiváló dekorációs lehetőség az is, ha nem csupán a tányérokat, hanem a tálalásra szánt edényeket is összehangoljuk, az egységesebb kép remek alapot teremt.

Jelöld ki előre a foglalt helyeket!

Ha kevés a helyed a dekorálásra, akkor jó ölet előre kijelölni azt a felületet, ahova majd a kész ételek kerülnek.

Tányéralátétekkel, esetleg az edények odapróbálásával pontosan felmérheted, mennyi helyet kell szabadon hagynod, így a többi felületet már ízlésednek megfelelően díszítheted.

A tányéralátéteket egyébként azért is célszerű időben elhelyezni, mert a kisebb dekorációs elemeket akár át is vezetheted alattuk, mellettük.

Példának okáért a fényfüzérek, gyöngysorok, vagy a csaknem teljesen lapos, de összefüggő, csillogó díszek könnyen elkanyaríthatóak az alátétek környékén.

Utólag nehezebb elhelyezni őket és instabillá tehetik a tálalás egy részét, de ha előre gondolkodsz, akkor ilyen problémával garantáltan nem kell majd számolnod.

Használj sok apró díszt!

Amellett, hogy érdekes végeredményt jelölhet egy nagy dísz elhelyezése, a változatosság kedvéért időnként használhatsz nagyon sok, aprócska dekorációs elemet.

Ezen a téren is hatalmas a választék, az anyagok, a formák és természetesen a színek terén egyaránt. Ennek a dekorációs megoldásnak nagy előnye, hogy könnyen kivitelezhető, csaknem teljesen ingyenes formában. 

Vásárolhatsz papír formaszaggatókat, de némi kézügyességgel hajtogathatsz, varrhatsz is díszeket.

Ezen felül elszórtan dekorálhatsz akár miniatűr aprósüteményekkel, arannyal lefújt termésekkel, fenyőágakkal, teamécsesekkel, csillámmal, gyöngyökkel, vagy olyan karácsonyfadíszekkel, amiket az aktuális szezonban nem használtatok fel.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!