Idős emberek vallottak arról, mit tennének másként, ha újra fiatalok lehetnének

Idős emberek vallottak arról, mit tennének másként, ha újra fiatalok lehetnének

Címlap / Életmód / Egészség / Idős emberek vallottak arról, mit tennének másként, ha újra fiatalok lehetnének

Mindannyiunknak van valami a múltjában, amit mélyen megbántotta. Egy esély, amivel nem éltünk, egy személy, akit megbántottunk, esetleg egy másik, akinek nem bocsátottunk meg. Az élet tele van választásokkal és nem tudhatjuk, mi lett volna, ha bizonyos helyzetekben máshogy döntünk. Senki sem éli le az életét megbánás nélkül, de pár tévedésünk egészen komoly következményekkel járhat későbbi életünkre nézve.

Idős emberek vallottak arról, mit bántak meg az életben, az alábbi öt dolog az, amit a legtöbben említettek. Reméljük, ez a lista segít abban, hogy te ne ess ezekbe a hibákba.

1. Kevesebb időt töltöttek volna munkával

A kemény munka többnyire meghozza gyümölcsét, de az mit sem ér, ha közben elforgácsolódunk és semmi másra nem marad időnk. Még ha szereted is a munkád, akkor is próbálj meg egy egészséges egyensúlyt tartani a munka és a magánéleted között, hiszen életed végén az utóbbi lesz az, ami igazán számítani fog.

Szinte minden idős ember szájából elhangzott, hogy bánja, hogy nem töltött több időt a szeretteivel élete során, hanem a karrierjét vagy pusztán a jobb megélhetést hajszolta.

2. Többször kiálltak volna magukért

Lehet, hogy önzően hangzik, de az életben nincs fontosabb önmagunknál. Sose engedd, hogy bántsanak, kibeszéljenek, vagy elhallgattassanak, mindig állj ki magadért! A becsületesség és az igazságért való küzdelem is egy olyan pont volt, amit az öregek úgy ítéltek meg, hogy nem tettek meg elégszer életük során. Légy őszinte, hiszen ez a legegyenesebb út, amiről ha letérsz, az élet végül mindig megbosszulja. Mindenki azt kapja vissza az sorstól, amit ad, így mindig az igazságot kell választanunk, még ha bizonyos esetekben ez nem is könnyű.

3. A saját életüket élték volna, nem azt, amit mások elvártak tőlük

Sokak legnagyobb bánata az volt, hogy mindig másoknak akartak megfelelni, míg végül a saját álmaikra egyszerűen nem maradt idejük. Volt, aki a szülei hatására jogász lett, pedig valójában művészember akart lenni, más pedig megházasodott és családot alapított, mert ezt várta el tőle a társadalom, holott kiemelkedő tehetségű sportoló volt.

Idős korukban ezek az emberek bánták, hogy másokra hallgattak és nem a saját céljaikért küzdöttek, mert így egy örök hiányérzet maradt bennük.

Ők azt üzenik, ne hallgass másokra, foglalkozz azzal, amit te magad szeretnél és abban teljesedj ki. 

4. Jobban kimutatták volna az érzéseiket

Az öregebb korosztály tagjai többek között azt bánták meg a legjobban, hogy sokszor titkolták valódi érzelmeiket. Valaki a testvérével ápolt komplikált kapcsolatot, pedig szerette őt és sajnálta, hogy sosem mondta neki, mielőtt az meghalt volna.

Az idős férjek közül sokan említették, hogy bánják, hogy nem éreztették jobban a feleségeikkel, mennyire fontos nekik. A tanulság az, hogy érzelmeinket nem érdemes titkolni, hanem fel kell vállalni és ki kell fejezni környezetünknek, amíg megvan rá az esélyünk, mert sokszor lehet, hogy már késő lesz. 

5. Bátrabban éltek volna

Az egyik leggyakoribb dolog, amit az idős emberek említettek az volt, hogy bánják, hogy életük során túl sokat aggódtak, mert ezzel csak saját maguk köré emeltek akadályokat. A végén pedig kiderült, hogy vagy olyan dolgoktól tartottak, amik sosem következtek be, vagy olyanoktól, amikre amúgy sem volt semmi ráhatásuk, tehát minden esetben teljesen felesleges volt a szorongás.

Azt mondják, hogy mi még nem érezzük, de az élet rövid és vissza fogjuk sírni azokat a heteket, hónapokat, éveket, amiket önpusztító aggódással töltöttünk.

Nem agyalni kell, hanem szembenézni a félelmeinkkel. Az élet a legnagyobb vágyad és a legmélyebb félelmed között helyezkedik el és jusson eszedbe, hogy míg a félelem elmúlik, addig a megbánás örökre benned marad. 

Kép forrása: konstantynov/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást