A legjobb húsvéti tojáslikőr recept – hagyományos és vegán alternatívával

A legjobb húsvéti tojáslikőr recept – hagyományos és vegán alternatívával

Címlap / Életmód / Receptek / A legjobb húsvéti tojáslikőr recept – hagyományos és vegán alternatívával

A nagymamák híres kedvence, a halványsárga tojáslikőr teljesen méltán az idei húsvéti trendek között is helyet kapott. Bár a boltokban is számos opció közül válogathatsz, a legfinomabb minden bizonnyal az a változat, amit te magad készíthetsz el. Mi több, a kultikus italról akkor sem kell lemondanod, ha vegán vagy – próbáld ki a tojásmentes alternatívát, és biztosan nem fogsz csalódni.

Honnan származik a tojáslikőr?

Ez az édes, alkoholos puding jellegű ital Surinamból (a mai Brazíliából) származik, ahol állítólag holland ültetvényesek készítették el először, méghozzá erjesztett avokádóból. A hollandokat 1654-ben kiűzték a területről, de szerencsénkre a receptjüket és az avokádót is magukkal vitték. Indonéz birtokaikon, ahová letelepültek, természetesen avokádófák ültetésébe kezdtek, és sértetlenül élvezték az ott csak „Advocaat” néven emlegetett édes italt.

Az ital széleskörű elterjesztése azonban problémásnak bizonyult: bárhogy is próbálkoztak az emberek, az avokádófák egyszerűen nem érezték jól magukat a hűvösebb európai területeken. Éppen ezért elkezdték keresni a gyümölcs krémes sárga húsának alternatíváját. Végül egy likőrkedvelő holland állampolgár volt az, aki felfedezte a tökéletesnek bizonyuló összetevőt, amiben a krémes állag egy hasonlóan sárga összetevővel ötvöződik: a tojássárgáját.

A leleményes ínyenc Németországba utazott, és tojássárgáját, pálinkát, cukrot és egyéb finom összetevőket kevert a tojáslikőr-kompozícióba, amely kellemes ízével, jellegzetes zamatával, serkentő és erősítő hatásával, valamint megjelenésével is egyenértékűnek bizonyult az avokádó likőrrel, hamarosan pedig az egész világon ismertté vált, és manapság is az egyik legkedveltebb ünnepi italként tartják számon.

MelanieMaya/istockphoto.com

A hagyományos recept

Hozzávalók kb. 0,5 liter tojáslikőrhöz:

  • 3 tojássárgája
  • 100 ml barna rum
  • 75 ml tejszínhab
  • ½ vaníliarúd 
  • 75 ml sűrített tej
  • 75 g porcukor

Elkészítés:

  1. A tejszínhabot, a sűrített tejet, a vaníliarudat és a porcukor felét egy csipet sóval felforraljuk egy serpenyőben.
  2. A megpuhult vaníliarúd belsejét kikaparjuk.
  3. A tojássárgáját egy fém tálban összekeverjük a rum felével, majd beleszitáljuk a maradék porcukrot.
  4. Egy lábasban vizet forralunk, és a tál tartalmát a forró gőz felett néhány perc alatt sűrű krémmé keverjük. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a keverék ne legyen túl forró, mert akkor a tojás megfő.
  5. A vaníliarúdból kikapart massza egy részét a tojáskrémhez keverjük. Ezután az egészet a tejszínhabos folyadékkal együtt folyamatos kevergetés mellett visszaöntjük a serpenyőbe.
  6. Óvatosan, folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük az egészet, de úgy, hogy még ne forrjon. A tojáslikőrnek ekkor be kell sűrűsödnie.
  7. Hozzáadjuk a maradék rumot.
  8. Még forrón lezárható üvegbe töltjük, és behűtve fogyasztjuk.

A vegán alternatíva

Hozzávalók kb. 1 liter tojáslikőrhöz:

  • 1 csomag vegán vaníliás pudingpor
  • 100 g porcukor 
  • 1 csipet kurkuma (a sárga színért)
  • 1 vaníliarúd 
  • 750 g mandula – vagy zabital
  • 250 ml vegán habtejszín
  • 150 ml barna rum

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a pudingport, a kurkumát, a porcukrot és a csipet sót.
  2. Kaparjuk ki a vaníliarudat, és tegyük egy serpenyőbe a növényi itallal és a vegán főzőtejszínnel.
  3. Adjuk hozzá a serpenyő tartalmához a pudingporos keveréket, keverjük el jól, hogy ne legyen csomós, majd forraljuk fel.
  4. Adjuk hozzá a rumot. Kóstoljuk meg, és ha már nem úgy érezzük, hogy nem kell alakítani az ízeket, forrón öntsük egy üvegbe a tojáslikőrt, majd hidegen fogyasszuk.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!