Ez egy hagyományos lengyel leves (zurek) receptje alapján készült fogás. Elkészítése pofonegyszerű.
Hozzávalók:
– 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
– 250 g sárgarépa
– zeller és a petrezselyemgyökér
– 200 g házi, füstöletlen, főtt kolbász
– víz
– só, liszt, fokhagyma, majoránna
Elkészítése:
1. A rozslisztet áztassuk annyi vízben, hogy ellepje. Hagyjuk néhány napig, míg besavanyodik.
2. Főzzünk vegyes zöldségekből levest (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér), majd szűrjük le (ha szeretnénk benne hagyhatjuk a főtt zöldségeket is) és adjuk hozzá ezt a savanyú folyadékot. Forraljuk fel és sózzuk, borsozzuk.
3. A kolbászt vágjuk karikákra és adjuk a leveshez.
2-3 cikk fokhagymát passzírozzunk a levesbe. Fűszerezzük továbbá friss apróra vágott majoránnával. Egy vékony rántást is készíthetünk hozzá, ha vastagítani szeretnénk.4. A tetején főtt tojással tálaljuk, mellette pirítóssal.