Otthon / Szórakozás

Egy hűsítő nyári program – Barlangok Világnapja 2019

Egy hűsítő nyári program – Barlangok Világnapja 2019

A kevés karsztterület ellenére Magyarországon több különleges látogatható barlang is található, ahol a túrázók, gyógyulni és fürdőzni vágyók egyaránt megtalálják számításaikat. Június 25-én a Barlangok Világnapján a nagyközönség számára nyitott barlangok rengeteg érdekes programmal és kedvezményekkel várják a látogatókat. Ezekből válogattunk egy csokorra valót.

Kedvezményes túra a Csodabogyós-barlangban

Június 6-án a Csodabogyós-barlang kedvezményes, overálos túrákkal várja a látogatókat.

A barlangrendszer a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található, nevét a területen termő korallpiros, bogyós cserjéről kapta.

A Keszthelyi-hegység keleti peremén található járatrendszer Magyarország nyolcadik leghosszabb járatrendszere.

A túrák indulási időpontjai június 6-án, kétóránként: 08:00, 10:00, 12:00, 14:00, 16:00.

A túrákra a korlátozott létszám miatt előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Barlangtúrák nagyoknak az Aggteleki Nemzeti Parkban

A Barlangok Világnapja alkalmából rendhagyó teljesítménytúrákkal és kedvezményekkel várják a látogatókat az Aggteleki Nemzeti Park Baradla-barlangi szakaszán.

A Világörökség részét képező barlangok képviselője a 25 km hosszúságú Baradla-Domica barlangrendszer, melynek leghosszabb, villanyvilágítással ellátott szakasza található az Aggteleki Nemzeti Parkban.

Június 22-én reggel 7 órától a „Föld alatt és föld felett teljesítménytúrák” fantázianevű túrákat indítanak ezen a szakaszon, melyekre előnevezés szükséges.

A regisztrációs időszak június 15-ig tart, és a korlátozott befogadóképesség miatt érdemes minél hamarabb regisztrálni.

A túrán résztvevőket kedvezményekkel és díjakkal várják.

 

Esztáz-kői barlangtúra

A barlang Felsőtárkánytól 3,5 km-re, a Gyetra-völgyben nyílik, és bár kicsi (maximálisan csak 9 főt tud befogadni), viszont nagyon látványos cseppkövekben bővelkedik.

Sem világítás, sem kiépített útvonal nincs, egy helyen létra segíti a közlekedést, így kisgyermekkel nem érdemes nekivágni az útnak.

A nyári melegben egy kis hűsítő túrát biztosít, ugyanis a barlang hőmérséklete 9-10 fok körül alakul.

A Barlangok Világnapja alkalmából kedvezményes szakvezetést biztosítanak június 7-én délelőtt – sisak és fejlámpa szükséges túrához, de ezt adnak a szervezők a jelentkezők számára.

 

Dudlesz erdő barlangjainak felfedezése

Sopron természetvédelmi területein több barlang is található, kettő ezek közül a Dudlesz erdőben: az Ottó- és a Ferenc-barlang. Mind a két barlang homokkő, a Ferenc-barlang 26 méterével a Soproni-hegység magyar oldalának második leghosszabb barlangja, az Ottó-barlang viszont 11 méterrel rövidebb.

A barlangok különlegességét a homokkő falakon látható Pannon-tenger évmilliós múltjának rajzolatai adják. A szervezők június 25-én vezetéses túrákat szerveznek az érdeklődők számára.

A területen, a Szárhalmi erdő déli részén található a Fehér-barlang, melynek legmélyebb pontja 16 méter, fala mészkő, ami miatt sajnos az idelátogatók könnyűszerrel hagyják ott kéznyomukat a falakon. Itt található még a Soproni-hegység legkiterjedtebb alagútrendszerével rendelkező, összesen 110 méter hosszú Zsivány-barlang is.

Ha időtök engedi, érdemes mindet meglátogatni a nyár folyamán.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást