Életmód / Egészség

Hullik a hajad? Ezek az okok állhatnak a háttérben

A stressz, a vitaminhiány, vagy éppen a szervezetben jelentkező gyulladások hajhulláshoz vezetnek, ezt mindannyian tudjuk. De gondoltad volna, hogy az alábbi okok is állhatnak a hajvesztés hátterében?

Túl sok A-vitamin

Vitaminhiány állhat a hajvesztés hátterében, de gondoltad volna, hogy éppenséggel a túlzott mennyiségű A-vitamin bevitele is hajhullást okozhat? A nemzetközileg ajánlott mennyiség A-vitaminból felnőtteknek és 4 év fölötti gyerekeknek 5.000 IU, de bizonyos készítmények 2.500 vagy akár 10.000 IU mennyiségben is tartalmazhatják ezt a vitamint, amivel nyilván túlléped az irányadó bevitelt. Ezek jellemzően olyan készítmények, amelyeket orvos ír fel valamilyen más probléma kezelésére.

Ha nagyon zavar a hajvesztés, konzultálj erről az orvosoddal. Természetesen ha a gyógyszert komolyabb problémára írták fel, mint a hajvesztés, akkor annak kell prioritást élveznie. Jó hír, hogy ha a betegségen túl vagy, és elhagyhatod az A-vitamin tartalmú készítményt, akkor a hajad is ismét erős és egészséges lesz, akárcsak korábban volt.

Proteinhiány

A vitaminok mellett a protein hiánya az, ami hajvesztést is okozhat, de ennél sokkal súlyosabb következményekkel is járhat, ha nem fogyasztasz elegendő fehérjét. Rengeteg élelmiszer van, ami kiváló fehérjeforrás lehet: ilyen a tojás, a tejtermékek, vagy éppen a húsok, különösen a halak. A protein pótlása azoknak okozhat nehézséget, akik vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatnak. Bár a húsmentes étrendnek számos előnye van, oda kell figyelned arra, hogy a szervezeted így is minden szükséges tápanyagot megkapjon. Az American Academy of Dermatology szerint a hajhullás körülbelül 2-3 hónappal azt követően is bekövetkezhet, hogy a proteinszint csökken, tehát attól, hogy például a vegán étrendre való átálláskor nem tapasztaltál panaszokat, csak később, még érdemes lehet erre gyanakodni. Figyelj oda a protein megfelelő szinten tartására, és néhány hónapon belül meg fog szűnni a probléma.

Autoimmun betegségek

Az autoimmun betegség – nyilván nagyon leegyszerűsítve – tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szervezet összezavarodik, és idegennek érzékel saját sejteket is. Így például az immunrendszer idegen anyagnak érzékelheti a szőrt vagy a hajat, és elkezdi kilökni azt.

Az autoimmun betegségek szerencsére nem kimondottan gyakoriak, és a hajvesztés hátterében többnyire banálisabb probléma áll, de ha nem múlik a hajhullás, illetve egyéb tünetek is jelentkeznek, akkor érdemes orvoshoz fordulnod.

Jelentősebb súlyvesztés

Végre sikerült megszabadulnod a plusz kilóktól, erre most a hajad kezdett hullani – hát hol itt az igazság? A drámai súlyvesztés megviselheti a szervezetet, és ez a fizikai stressz a haj hullásához vezethet.

A bulimia vagy anorexia szintén hajhullást okozhatnak, részben a test legyengülése, részben a stressz, részben a vitaminok hiánya miatt, de az egyébként egészséges súlyvesztés is járhat hajhullással.

Figyelj oda a szervezetedre, igyekezz egészségesen és vitamindúsan táplálkozni, sok folyadékot fogyasztani és sportolni, így a szakértők szerint legfeljebb hat hónappal a fogyás után a szervezeted regenerálódni fog, és a hajhullás is megáll, az elveszített haj pedig visszanő.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást