A hosszú élet titka

A hosszú élet titka

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A hosszú élet titka

A világ legnagyobb kort megélt embere Matuzsálem volt, Ádám 8. utóda, Noé nagyapja. Az Ószövetség szerint 969 évet élt. A keleti egyházakban szentként tisztelik kora miatt.

Utána néztem, ki hogyan vélekedik arról, hogy mi a hosszú élet titka. Mindig ugyanoda tértek vissza a gondolatmenetek: táplálkozás, mozgás és pihenés, szex, akaraterő – azaz a jó kedélyű, kiegyensúlyozott, nyugodt élet.

Nyugalom a hosszú élet titka?

Úgy tűnik, igaz lehet ez a mondás. Nézzük meg az apácákat, a meditáló vallási vezetőket. A társadalom semmilyen más csoportjában sem élnek meg ilyen magas életkort.  A magas tesztoszteron szint – férfi nemi hormon, mely nőkben is jelen van – jelenléte nem csak az agresszivitásért, hanem a kardiovaszkuláris betegségekért – magas koleszterinszintért, koszorúér betegségekért – is felelőssé tehető. 

Az bizonyított, hogy a kasztrálással az egyén férfias indulatai mérséklődnek, ahogy az is bizonyított, hogy aki dühkitöréssel reagál stresszhelyzetben, hatszor kisebb eséllyel él hosszabban, mint aki csak röhög az egészen.   A világ legöregebb hölgye

Japán kutatók hetven, 100 évnél idősebb tokioi vizsgálata után úgy vélik, három dolog kell a hosszú élethez: akaraterő, kíváncsiság, és társaságkedvelés;

Okava Miszao esetében az akaraterő – 105 évesen eltörte lábát – a kíváncsiság – a birkózás iránti rajongás – megvan, ám nem társaságkedvelő, szabadidejében kötöget. A 115 éves asszony, élete során sok nehézséggel nézett szembe, pszichológiai változásokon ment keresztül. 
Úgy vélik, ezt tette lehetővé számára a jelenlegi nyugalmas életet. Idézném Darwint: ,,A túlélő fajok nem a legerősebbek, nem is a legintelligensebbek, hanem azok, amelyek a legjobban alkalmazkodnak a változásokhoz.” Ez érvényes az egyénre is. Ki korán kel, későn hal?

Egy 2002-es tanulmány szerint, akik napi 8 óránál többet vagy 4 óránál kevesebbet alszanak, az átlagosnál sokkal nagyobb valószínűséggel, korábban halnak. A hat-hétórányi alvás az ideális. Mellékesen jelezném, hogy aki saját gazdaságában dolgozik, nem is tud ennél többet aludni, hisz az állatokat el kell látni, a földet meg kell művelni, erre a kemény munkára, a napi rendszerre, és a hozzá tartozó alvásmennyiségre áll rá a szervezete; és ami szintén lényeges, folyamatosan mozog, viszonylag stressztől mentesen él, és többnyire saját termelésű, természetes, nem tartósított tápanyagot eszik.  

Háziállatok a hosszú életért

Akinek kutyája van, az rendszeresen beszélget a többi kutya gazdijával, optimistább, rendszeresen sétál – a rendszeres mozgás önmagában stressz oldó – az állat simogatása örömérzet forrása, jelenléte pedig folyamatos társaság. 

A háziállatot, elsősorban kutyát tartók 12 százaléka nagyobb valószínűséggel él túl egy szívrohamot, mint a többi ember. Az optimista emberek 50 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg idő előtt, mint társaik, mivel derűlátóbbak, kevesebbet stresszelnek, jobban megbirkóznak a mindennapok problémáival.  
Az antioxidáns, a rostok és a szex

1. Az emberek nagy része nagyüzemileg feldolgozott tápanyagot eszik, tartósítóval, mesterséges anyagokkal. Ezek közömbösítésére – úgy tűnik – az antioxidáns a legjobb, ilyen például a C-vitamin.

2. Egy felnőttnek napi 30 gramm rostot kell magához vennie, hogy megőrizze az egészségét, ezek közül leginkább gabonaféléket, hüvelyeseket.

3. A szex csökkenti a stresszt, boldoggá tesz és pihentet.

Mindhárom szép gondolat, ám mindig ugyan oda térünk vissza: mozogjunk (saját veteményes és szex), stressztől mentesen éljünk (viszonylagos önellátás, szex), és ne együnk mérgeket (veteményes, viszonylagos önellátás).   A legöregebb emberek szerint

Henry Allingham (113 évet élt) szerint: a cigi, whisky, vad nők és a humorérzék.

Sarah Knauss (119 évet élt) szerint: a nyugodtság. Hobbija a varrás, a golfmeccs-közvetítések nézése és a csokievés.

Jeanne Calment (122 évet élt) szerint: a nyugodt életmód. Egész életében cigizett, hetente egy kiló(!) csokit evett meg és kedvelte a vörösbort.

Buster Martin (104 évet élt) élete végéig(!) dolgozott, szerette a sört, cigarettát és a marhahúst.

Reg Dean (109 éves) tiszteletes szerint a humor, a jó barátok, a vallás a hosszú élet titka, és 30 éve vegetáriánus.

Shigechiyo Izumi (120 évig élt) szerint: Buddha és a nap ,munkája’ tette őt hosszúéletűvé.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást