Hogyan szedj fel 5 kilót egészségesen?

Hogyan szedj fel 5 kilót egészségesen?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Hogyan szedj fel 5 kilót egészségesen?

Mintha minden táplálkozásra irányuló cikk a fogyni vágyóknak szólna – pedig sokan vannak, akik kilóik számának gyarapítására hajtanak. Ez éppen olyan nagy kihívás, mint a fogyókúra, hiszen az érkező súlynak az izomtömeget, nem pedig a zsírpárnákat kell gazdagítania.

Elemezd a mostani étrended!

Legalább az elején muszáj beiktatnod egy kis számolást az eredményhez. Internetes kalkulátorok segítségével könnyen rájöhetsz, hány kalóriát viszel be naponta a szervezetedbe. Emellett számold ki, mi lenne az ideális testsúly számodra.
A cél, hogy legalább 20-as legyen a BMI. Jelenlegi értéked megkapásához oszd meg a kilogrammban mért testtömeged a méterben mért testmagasságod négyzetével. (165 cm és 53 kg esetén tehát 53 / (1,65*1,65) = 19,46)

Tudd, mennyi pluszra van szükséged!

A jelenlegi kalóriabeviteled várhatóan körülbelül 500-zal kell növelned a megfelelő eredményhez. Ennél több már megterhelheti a szervezeted, még akkor is, ha több mint 5 kilós gyarapodást tűztél ki célul.
Az ideális energiamennyiség megállapítására ugyancsak számtalan kalkulátor áll rendelkezésedre a neten, de akár szakképzett dietetikus tanácsát is kikérheted.

Elő a „jó” zsírokkal és a fehérjékkel!

Rengetegen beleesnek abba a hibába, hogy ha hízni akarnak, „hizlaló” ételeket esznek. A gondolatmenet elméletben tökéletes, gyakorlatilag azonban az alultápláltság és a zsírpárnák nem túl esztétikus kettőséhez vezethet, mivel a testednek inkább hasznosítható tápanyagokra lenne szüksége.
Ezeket zöldségekből, gyümölcsökből, tejtermékekből, húsokból, halakból és magvakból szerezheted be, nem pedig csokoládéból, mogyorókrémből vagy süteményből.

Étkezz rendszeresen!

Mindennap 5-6 alkalommal kell enned az anyagcsere-folyamatok fenntartásához. Tévhit, hogy az esti jóllakás segít – ezzel is ugyanolyan eredmény érhető el, mint a csokoládé előnyben részesítésével az egészséges táplálékokkal szemben.
Legyen 3 nagyobb és 2 kisebb étkezésed, és a legnagyobbnak se legyen kirívóan magas kalóriaértéke, csupán 2-300-zal legyen tartalmasabb a többinél!

Igyál sok folyadékot!

A kóla és a jeges tea nem a barátod. A feldolgozott cukorból sosem lesz mutatósan ívelt test és formás izom.
Szénsavmentes vizet érdemes választanod, illetve az ízesítetlen tea is hasznos. A sport- és energiaitalokat felejtsd el, mert nincs bennük semmi olyan, ami a szervezted számára értékes!

Mozgás is kell!

Fogyókúrás tervek kapcsán szokás említeni, hogy a siker 70%-ban az étrenden, 30-ban pedig az edzésen múlik. Az egészséges súlygyarapodásnál is múlhatatlan szerepe van a mozgásnak, elvégre izmot szeretnél építeni, nem pedig néhány löttyedt zsírpárnát viszontlátni.
Ehhez hetente legalább 3 edzés szükséges, mégpedig erő- és aerob mozgásformák váltakozásával. Míg azonban a fogyáshoz több kardiót (tehát például sétát, futást, úszást vagy kerékpározást) javasolnak, itt a súlyzó fontosabb szerepet kap. Ne aggódj, nem izompacsirta lesz belőled, csupán tónusossá válik a tested.

Ha nem megy a hízás

Úgy érzed, mindent megteszel a súlygyarapodás érdekében, mégsem sikerül a várt kilókat magadra szedned? Ennek több oka is lehet: talán csak turbó gyorsaságú anyagcserével áldott meg a sors, de előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi probléma lappang a háttérben. Zavaró soványság esetén indokolt egy alapos orvosi kivizsgálás!
Ez a terv azok számára is kitűnő lehet, akik éppen egy fogyókúrát követően estek át a ló túlsó oldalára, s most már túl keveset mutat alattuk a mérleg. Amennyiben van olyan barátod, rokonod vagy ismerősöd, akinek szerinted szüksége lenne pár kilóra, ám benne még nem tudatosult a dolog, bátran mutasd meg neki ezt a cikket!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!