VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Sokáig élt a köztudatban, hogy a szénhidrátok károsan hatnak a szervezetre, és az elhízások igen nagy százalékáért ezek vonhatók felelősségre. Sajnos a mai napig ez a tévhit hódít, pedig mára rengeteg tanulmány támasztotta alá, hogy a szénhidrátok bizonyos típusaira szüksége van a szervezetnek, sőt, a fogyásban is kiemelt szerepük van! Hogyan lehetséges ez? Miért fordult ekkorát a szénhidrátok megítélése, és hogyan nyilvánuljon ez meg a mindennapi étkezéseinkben?
A jó és a rossz szénhidrátok
Ha rákeresünk a világhálóan a szénhidrátokra, és kissé beleássuk magunkat a cikkek tucatjaiba, észrevehetjük, hogy egy ponton a legtöbb megegyezik, ez pedig a jó és rossz szénhidrátok megítélése. Határozottan elkülöníthetők ezek a csoportok, és számtalan iránymutatást is kapunk arról, hogy mely alapanyagok tartoznak közéjük. Jónak azokat a szénhidrátokat nevezzük, amik lassú felszívódásúak, rostban és tápanyagokban gazdagok.
Én először az életmódváltásom során találkoztam ezzel a fogalommal, addig minden szénhidrátot ellenségnek tekintettem. Számomra két felismerés volt, ami nagy újdonságnak számított. Az egyik, hogy tényleg lehet fogyni a jó szénhidrátokkal, a másik, hogy tudtomon kívül eddig is fogyasztottam őket!