Hogyan nyerhetsz időt az ünnepek alatt?

Hogyan nyerhetsz időt az ünnepek alatt?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Hogyan nyerhetsz időt az ünnepek alatt?

Ahogy közeledtek a nagybetűs ünnepek, sokan úgy váltak egyre inkább feszültté, hiszen nem mindenki végez menetrendszerűen a teendőkkel. Szerencsére akad néhány olyan praktika, amikkel időt spórolhatsz legközelebb!

Bevásárlási mizéria

Bár kétségtelen, hogy a karácsonyi bevásárlásnak van egy utánozhatatlan hangulata, ha éppenséggel nincs túl sok türelmünk, akkor nem a legjobb beszerző körútra indulni.

Ha egyébként is kevés időd van, amit szeretnél aránylag nyugodt körülmények között eltölteni, akkor két lehetőség közül választhatsz. Időzítheted a bevásárlást a holtidőkre, tehát korareggelre, délre, vagy éppen éjszakára – mindezt lehetőleg hétköznap.

Bár kiküszöbölhetetlen, hogy mások is vásároljanak a boltokban, ilyenkor lesznek a legkevesebben.

A másik lehetőség az online vásárlás, amit nem csupán az ajándékok beszerzése esetén érdemes kipróbálni.

Sokan ódzkodnak tőle, pedig manapság már az élelmiszerek java is házhoz rendelhető, többnyire extra költség és időpazarlás nélkül.

Minden teendőre extra időt számolj!

A legtöbb háziasszony azért úszik el a teendőkkel az ünnepek alatt, mert túl sok feladatot vállalt be, ráadásul túl rövid időtartamra.

Ezt kiküszöbölendő, érdemes listát írni, s úgy összeállítani a tervet, hogy mindenre jusson jó néhány extra perc, óra.

Persze, ez éppenséggel pazarlásnak tűnhet, de ha a csomagolásra egy egész délutánt szánsz, ám végzel vele egy-két óra alatt, akkor a felszabaduló időt máris azzal töltheted, amivel szeretnéd.

Kihasználhatod, hogy más, egyébként fontos teendőkre előbb jut időd, de végre lazíthatsz is egy kicsit, hiszen minden feladatot, akadályt könnyebben veszünk, ha kellőképpen kipihentek vagyunk.

Még véletlenül se készíts szoros határidőket, azzal nem csupán stresszeled magadat, hanem az ünnepi készülődés örömét is könnyen elveszítheted. 

Csökkentsd a teendőlistát!

Korábban már említettük, hogy nem csupán a túl szoros határidők, hanem a nagyon sok feladat is gyakran felesleges időpazarlásnak számít.

A legtöbben az ünnepek során elvetik a sulykot, rengeteget sütnek, főznek, a nagytakarításról nem is beszélve.

Utóbbira egész biztosan nincs szükség, ha egyébként rendszeresen tisztán tartod a lakást, semmi értelme napokat áldozni rá éppen akkor, amikor nincs időd semmire.

Hasonlóképpen felesleges öt-hat süteményt sütni, és a karácsony napját sem kell hajnaltól a konyhában töltened.

Egy, legfeljebb két főfogás bőven elegendő, és azokból sem kell túl nagy mennyiséget készítened, hiszen senki sem akar egy hétig sült kacsacombot enni, bármennyire is tökéletesre sikerült.

Készülj előre!

A legtöbben elhatározzák, hogy idén már ősz végén elkezdenek készülni az ünnepekre, de nem sok mindenkinek sikerül betartani ezt a rendkívül praktikus ígéretet.

Ha te is az utolsó hétre hagytál mindent, akkor már valószínűleg bánod a halogatást, de ilyenkor is van rá mód, hogy nyerj egy kis időt.

Példának okáért akadnak olyan receptek, amik segítségével előre tudsz készülni, hiszen egyes ételeknek, süteményeknek kifejezetten jót tesz a néhány napos pihentetés.

Nagyszüleink mondása szerint a káposztát minél többször melegítjük, annál finomabb lesz, és az isler is porhanyósabb, ha el tudjuk dugni pár napra a többiek elől.

Amit lehet, készíts el előre a konyhában, így karácsonykor legfeljebb egy-két órát kell majd erre a feladatra szánnod.

Háríts másokra is feladatot!

Annak ellenére, hogy a karácsonyt a legtöbbször a nők bonyolítják le, nem kell, hogy mindent magadra vállalj.

Ne is csodálkozz azon, hogy két nyüzsgő gyermek mellett lehetetlennek tűnik háromfogásos vacsorát készíteni, titokban ajándékot csomagolni, csodás karácsonyfát díszíteni.

Találd ki, milyen feladatok elvégzéséhez ragaszkodsz, illetve miket tudsz átadni a nagyszülőknek, a kedvesednek, és kérj nyugodtan szívességet.

Ne utasíts, mert azt mindenki rossz néven veszi, valamint szólj időben, hiszen nem csak neked vannak halaszthatatlan teendőid.

Bátran válaszd ezt a lehetőséget, és ne érezd rosszul magadat miatta, nem karácsonyi robot vagy, hanem olyasvalaki, akinek éppúgy jár a pihenés, mint bárki másnak.

Ne ragaszkodj görcsösen a tervhez!

Végül, de nem utolsó sorban, ne ragaszkodj mindenáron az általad összeállított menetrendhez, hiszen az csak feszültséget és csalódottságot szülhet.

Természetesen szerencsés, ha az elképzelések szerint alakulnak az ünnepek, de mint tudjuk, ez még a mozivásznon sem mindig van így.

Minél kevesebb elvárással állsz a karácsony elé, annál nagyobb sikere lehet, és te is annál türelmesebb, kipihentebb lehetsz, ami ugyancsak nem egy lényegtelen szempont.

Semmi sem történik, ha lemondotok egy találkozót, vagy mások kérik meg, hogy tegyétek át a látogatás időpontját, és az sem jelent tragédiát, ha nem este ötkor, hanem hétkor vacsoráztok.

Vedd lazán a karácsonyt, ha van kedved, lazíts egyet a kádban, ha szívesen szöszmötölsz, dekorálj órákon át mézeskalácsot, a lényeg, hogy jól érezd magadat!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást