Kert és terasz / Otthon

Hogyan növessz tavaszi hagymát?

Hogyan növessz tavaszi hagymát?

A tavaszi hagyma az év első zöldségeinek egyike. A rengeteg hagymaféle közül kitűnik lágy, édeskés ízével, ami annak köszönhető, hogy a teljes kifejlettségi szint elérése előtt kell szedni. A boltban mogyoró- vagy salottahagyma néven is megtalálhatod.

Márciusban is ültetheted

A könnyen nevelhető növényfajta vetésére vagy ültetésére az utolsó fagy előtti hónap a legalkalmasabb, de a kertészek azt mondják, márciusban is szinte biztos, hogy ízletes eredményre számíthatsz.
Tény azonban, hogy minél hamarabb cselekszel, annál korábban élvezheted a friss zöldség aromáját.

Válassz jó helyet!

A tavaszi hagyma előnye, hogy szűkös helyen is jól érzi magát. A kert mellett akár erkélyládában vagy nagyobb cserépben is lelkesed növekszik.
Vannak, akik a konyhaasztalra teszik, míg mások akár a szobai dísznövények között is szívesen látják. A természetes fény, a megfelelő nedvesség és az organikus talaj jót tesz neki.

Vetés vagy ültetés?

A legolcsóbb megoldás, ha szakboltban két-háromszáz forintos összegért vásárolsz egy csomag magot. 1-2 cm mélyre, egymástól körülbelül 10 cm-re helyezd őket!
Amennyiben viszont biztos eredményre vágysz, részben kifejlett hagymácskákat is ültethetsz. Amikor magasságuk eléri az 5 cm-t, ritkítsd őket legalább 2,5 cm távolságra!

Megvan a termés!

Néhány héten belül fogyasztható tavaszi hagymára tehetsz szert. Óvatosan húzd ki a földből, tisztítsd meg, aprítsd föl, a helyére pedig jöhet az utánpótlás!
Egészen nyár elejéig gondoskodhatsz újabb adagokról. Az egész friss növényt alufóliába csomagolva egy hétig tárolhatod a hűtőben.

Éljen az egészség!

A tavaszi hagyma nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Minden hagymaféle jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, hiszen növeli a „jó”, azaz HDL koleszterin szintjét, míg csökkenti a „rosszét”, tehát az LDL-ét.
Fél csészényi aprított tavaszi zöldhagyma 2 500 nemzetközi egységnyi A-vitamint, 22,5 mg C-vitamint és 0,9 mg vasat tartalmaz.

Plusz egy tipp

A sokáig földben hagyott tavaszi hagyma alsó része tovább növekszik. Minél édesebb ízt szeretnél, annál hamarabb húzd ki – ha pedig markáns, erősebb aromára vágysz, ne siess a szüreteléssel!
 
A tavaszi hagyma előnye, hogy szinte bármilyen fogást feldobhatsz vele: a zöldséglevesek, a húsfélék, a köretek és a sós sütemények egytől egyig ízletesebbek lesznek tőle, de akár kenyérbe is sütheted. Édes jellegének köszönhetően akkor sem okoz gondot, ha fogyasztása után társaságba kell menned, mivel nem olyan „ragaszkodó”, mint a fokhagyma vagy a póré.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást