Otthon / Háztartás

Hogyan maradhat tovább szép a vágott virág?

Születésnapra, névnapra, Valentin-napra, vagy akár csak úgy szinte mindenki szeret virágot kapni. Ahhoz, hogy a vágott virágunk minél tovább szép maradjon, íme néhány egyszerű, de talán hasznos tanács!

Kibontás

A virágok szépségének megőrzése már a kicsomagolásnál kezdődik. Azon túl, hogy ügyeljünk arra, hogy ne sérüljenek meg a növények, nagyon fontos az is, hogy a szálakat összekötő drótot, kötéseket eltávolítsuk.
Ezek ugyanis szinte biztosan sérülést okoznak a szárakban, ezért soha ne így tegyük a vázába a csokrunkat.

Mosás

Mielőtt vízbe tesszük a virágunkat, érdemes a szárakat lemosni. Ez egy egyszerű öblítést jelent a csap alatt, és máris sok olyan szennyeződéstől szabadítjuk meg a szárakat, amelyek nélkül tovább szép marad a virágunk.
Semmiképpen se használjunk meleg vizet, a virágok a hideg vizet szeretik.

Metszés

Szintén még azelőtt, hogy vázába tennénk a virágunkat, egy éles késsel ferdén vágjuk le a virágok szárát. Ez ideális esetben egy 2-3 cm-es metszést jelent, amelyet minden egyes virágon érdemes megcsinálni.
Néhány nap elteltével, a vízcsere alkalmával ismételjük meg mindezt, és metsszük újra el ferdén a szárakat.

Váza

Fontos az is, hogy a virágokat mindig tiszta vázába tegyük. Vagyis amikor a korábbi virágokat kidobjuk belőle, akkor mossuk el alaposan, de ügyeljünk arra, hogy a lehető legkevesebb vegyi anyag maradjon benne.
Használat előtt pedig még egyszer öblítsük át, hogy ezek maradéka és a por is távozhasson belőle.

Szelektálás

Mikor beletesszük a vázába a virágokat, nézzük meg, hogy mely részek kerülne a víz alá.
 
Távolítsuk el, vágjuk le a felesleges levelek, vagy egyéb darabokat, mert egyébként a vízbe kerülve könnyen rohadni kezdenek, és ez nem sokat segít sem a virág látványának, sem a tartósságának.

Elrendezés

A virágos vázánk elrendezésére is jó, ha figyelmet fordítunk. Az ideális az, ha egy vázába egy csokrot teszünk, mivel ezek szára eredetileg is azonos hosszúságúra lett vágva.
Ha mégsem így teszünk, akkor egyesével nézzük meg, hogy minden szár beleér-e néhány centire a vízbe. Kerüljük a virágok összezsúfolását is, mert kárt tehet a szárakban.

Olló

Sokan egy mozdulattal letépik száraz vagy felesleges leveleket, pedig ezzel a legrutinosabbak is könnyen sérüléseket okozhatnak a virágnak.
Használjunk inkább ollót, így a vágások mindig pontosak lesznek, és nem távolítunk el véletlenül olyan darabokat is a virágról, amelyeket eredetileg nem terveztünk volna.

Víz

A virágok vizét érdemes 2-3 naponta kicserélni. Minden ilyen alkalommal öblítsük át a virág szárait is, hogy a szennyeződést eltávolítsuk, és a szárak könnyen a friss vízhez juthassanak. Használjunk hideg vizet az öblítéshez és a vázába engedett vízhez egyaránt. A hervadásnak indult virágokkal pedig néhány óra vízfürdő csodákat tehet!

A virágok vizébe elvileg nem szükséges tápanyagot tenni, bár manapság egyre több virágosnál adnak a csokrok mellé a virágokat frissen tartó, a vízben elkeverendő szert is. Ezek az adott virágra biztosan jó hatással vannak, ezért érdemes használni őket. Sokan tesznek egy kockacukrot is a vízbe, de ezt nem minden virágfajta kedveli igazán. 

Elhelyezés

Ha kész a vázánk és mindent megtettünk, hogy benne a virágok is sokáig szépek maradjanak, akkor nincs más hátra, min keresni egy ideális helyet nekik.
Kerüljük a túl meleg, főleg a fűtőtest közeli, és a túl hideg, huzatos helyeket is. Emellett kerüljük a tűző napos pontokat is a lakásban, bár ez utóbbit mostanában sajnos nem lesz nehéz!